facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Руски търговец е докарал "бомбата" в Бейрут преди 6 години

След като Ливан е конфискувал амониевата селитра, е поел отговорност за съхранението й
Обновена
4 478
 www.thenational.ae
Корабът "Росус" докарал смъртоносния товар в Бейрут.

Товарът от амониева селитра, който избухна в Бейрут, е принадлежал на бизнесмена от Русия Игор Гречушкин. В момента се смята, че трагедията е станала по вътрешни за страната причини, поради взривяването на 2 750-те тона амониев нитрат (селитра), разтоварен от кораба „Росус“ през септември 2014 г., пише руският вестник “Московский Комсомолец“, цитиран от "Фокус".

Плавателният съд "Росус", превозващ експлозивна селитра от Батуми, Грузия, до Мозамбик, е направил непланирано спиране в Бейрут през септември 2013 г. поради проблеми на борда.

Собственикът на кораба, родом от Хабаровск, Игор Гречушкин, който живее в Кипър, според моряците всъщност е „изоставил кораба“ - адвокатите на кредиторите са получили три заповеди за арест за „Росус“, работещ под молдовски флаг.

Дали могат да бъдат предявени многомилиардни финансови искове срещу собственика поради унищожаването на част от Бейрут, загубата на живот и какви са дългосрочните перспективи за съдебни спорове, коментира пред MK Марина Силкина, адвокатка по международно право.

„Когато анализирам ситуацията, бих изложила три основни точки. Първо, това е правният статут на самия съд, който е конфискуван с решението на ливанския съд и вече Ливан отговаря за съхранението и обезопасяването на товара. Според наличната информация корабът е бил задържан в пристанището на Бейрут, опасният товар е конфискуван и преместен на кейово място 12 с решение на ливанския съд - тоест, е отнет от собственика му с приспадане на разходите за съхранение в подходящи условия до момента на продажбата от самата предстояща продажба ... В същото време по време на заваръчни ремонтни работи е възможно изискванията за безопасност да са били нарушени, което е довело до трагичните събития."

На въпроса защо всичко това е продължило толкова дълго – от 2014 година досега, адвокатката отговори:

„Това вече е въпрос на изпълнителни производства в Бейрут. Най-вероятно съдебните изпълнители са сключили споразумение за съхранение с пристанищната администрация в Бейрут, която е трябвало да осигури правилното съхранение на взривоопасния товар.“

Според нея исковете срещу руския собственик на кораба по отношение на каквато и да е компенсация за последствията от трагедията имат изключително малки шансове.

 

Капитанът на кораба: "Алчността ги погуби"

В интервю за руското електронно издание "Народные Новости" капитанът на кораба "Росус" (Rhosus) Борис Прокошев хвърля цялата вина върху ливанските власти, които според него от алчност са изложили на риск столицата Бейрут.

След като корабът принудително спрял в пристанището на Бейрут поради технически причини, собственикът му отказал да плати таксите за престоя и го изоставил. Екипажът се оказал заложник на пристанищните власти и останал принудително 11 месеца в очакване на съдебно решение. Капитанът на кораба разказва:

"Властите в Бейрут не ни пускаха 11 месеца и едва след решение на съда ни освободиха. През цялото време не сме получавали заплата. Тяхна е вината, че товарът се взриви. Не биваше да държат арестуван кораб с такъв товар. Трябваше да ни пуснат да отидем в което и да е пристанище, където няма терористична заплаха, и там можехме нормално да разтоварим и да продадем евтино тази тор на селскостопански предприятия. Но заради своята алчност те не пускаха кораба от пристанището, надявайки се да получат от собственика пари", казва Прокошев.

Помощ от Русия

Четвърти самолет от Русия излетя тази сутрин за Бейрут за помощ на пострадалите от взрива, съобщава ТАСС. Над 100 души пристигнаха в Бейрут в сряда вечерта със самолети на Министерството на извънредните ситуации. В тях имаше лекари и психолози, както и спасители, включително с кучета, които да търсят хора под развалините. Беше доставена и автономна въздушна мобилна болница, която започна да се разполага през нощта. Общо авиацията на Министерството на извънредните ситуации ще извърши пет полета до Бейрут, които ще доставят 150 руски специалисти. Според ръководителя на оперативната група на отдела Сергей Воронцов, Министерството на извънредните ситуации на Русия може да увеличи групата спасители, пристигнали в Бейрут, в помощ на пострадалите от мощната експлозия.

 

Арест на пристанищни служители

В Ливан поискаха от армията да постави под домашен арест неопределен брой служители на пристанището в Бейрут, отговорни за съхраняването на амониев нитрат, който във вторник предизвика мащабната експлозия, причинила смъртта на повече от 100 души, съобщава радио "Дойче веле".

Ливанското правителство обяви извънредно положение за две седмици.

Най-малко 135 души са загинали при пагубната експлозия, а десетки все още са в неизвестност

Около 5000 души бяха ранени при експлозията във вторник. "Без съмнение все още има хора под развалините и получихме десетки обаждания за изчезнали лица", каза министърът на здравеопазването Хамад Хасан.

Губернаторът на Бейрут Марван Абад заяви, че около 300 000 души са останали без дом поради огромните щети, като според него са засегнали повече от половината от столицата с около 2 милиона жители.

Според властите около 2750 тона амониева селитра, съхранявани "без мерки за сигурност" в пристанището на Бейрут, са се взривили по неизвестна причина. Разследавнето продължава.

 

На прицел е "Хизбула"

Много въпросителни поражда фактът, че пожарът, който предизвика експлозията на 2750 тона амониева селитра, бе предшестван от по-малки взривове. Местни наблюдатели насочват вниманието към шиитската организация "Хизбула", която контролира Бейрут.

Самият ливански президент Мишел Аун постави под въпрос съхраняването на такова количество силно експлозивни химикали в склад в продължение на шест години.

Ливанските власти съобщиха, че първият пожар е избухнал в склад номер 12, който принадлежи на "Хизбула". Тези събития поставиха Хасан Насрала, генерален секретар на Хизбула, в центъра на обвиненията.

Столичният архиепископ на сирийската маронитска църква в Антиохия Бечара Бутрос Рай подчерта отново необходимостта Ливан да остане безпристрастен по отношение на "Хизбула".

Външният министър Насиф Хити подаде оставка пред премиера Хасан Диаб в понеделник, чието правителство се разглежда като разширение на "Хизбула".

Специалният трибунал за Ливан трябва да обяви присъдата си за отговорността за убийството на Рафик Харири в петък. Някои смятат, че обвинението ще се насочи към "Хизбула".

Ключови думи:

Росус, Бейрут, експлозия
24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Армията в Ливан предотврати щурм на президентския дворец

13.09.2020

1004 14
Новият пожар на пристанището в Бейрут е потушен

10.09.2020

216 3
България е пратила на Бейрут дарени от ОАЕ дезинфектанти

18.08.2020

2252 13

Коментари

dembik

Гадно азиатско лъжливо крадливо племе.

банда

👍Ей, тоз Путин не се спря бе...Аман! Ууууу...

Boris65

ДЕМОКРАТ търговец спасил се отрежима на Путин в ЕВРОпейския Съюз. Опитите на режима да го арестуват се сбльскват с Европейските Ценности!

Благодарим ти Европа! 

редник

Трагедия - небрежност, безотговорност, глупост - това са най-често причините...

Като гледаме видео от експлозията, няма как да не си припомним Хирошима - днес се навършват 75 години...

stopet

Разбира се, че виновни са руснаците. Бих се учудил ако  те не са виновни за разпъването на Христос!

Светозар

Майката на Сталин иска той да стане свещеник и през 1886 година се опитва да го запише в подготвителните курсове на духовно училище в Гори, но не успява, тъй като той изобщо не говори руски език. През следващите месеци той усилено учи руски и след две години е приет. През 1889 година е записан в редовните курсове на училището, което завършва с отличен успех през 1894 година, получавайки препоръки за постъпване в семинария.

През 1894 година Сталин е приет в Тифлиската духовна семинария, продължавайки подготовката си за свещеник. През май 1899 година е изключен от семинарията, след като без извинителна причина не се явява на заключителните си изпити, но получава правото да преподава в началните училища.“ - bg.wikipedia.org/wiki/Йосиф_Сталин

geo_19

Молдова и Кипър са основните виновнци, защото корабът е плавал по молдовски флаг, а корабособствникът е жител на Кипър. 

Led Eisblock
снимка на Led Eisblock

Преди основната експлозия всред дима на пожара, сравнително ограничен, се виждаше поредица от малки експлозии. 

 

По всяка верочтност основното количество амониева селитра се е намирал в отделни контейнери. Не е била държана в насипно състояние. Специалистите могат да кажат, дали и как те могат да избухнат едновременно и дали предварително не е имало инциираща поредица от по-малки експлозии - случайни или умишлено причинени.

 

Интересна бе и звуковата вълна придружаваща ударната, под формата на прозрачно кълбо и как се разпространи.

blue_fish

Собственикът на товара да е и собственик на кораба? Сигурно от 100 години няма такава практика в търговията, освен ако не е някаква схема. 

PlaNed
снимка на PlaNed

Този факт няма никакво значение, защото не съвпада с актуалната линия на ... вятъра!

Ако днес няма никакъв повод да обвиним Русия, ще го измислят.

nafta

Според властите около 2750 тона амониева селитра, съхранявани "без мерки за сигурност" в пристанището на Бейрут, са се взривили по неизвестна причина. 

Причината за взривяване на амониев нитрат е извстна отдавна. Висока температура и високо налягане. Не е, като да се случва за първи път.

geo_19

Една от първите подобни злополуки взема 561 жертви през 1921 г. в завод на БАСФ в германския град Опау. 

Във Франция в химическия завод А Зед Еф в южно предградие на четвъртия по големина френски град Тулуза, около 300 тона амониев нитрат внезапно избухват на 21 септември 2001 г. Загиват 31 души, а взривът е чут в радиус от 80 км.

В САЩ експлозия в завод за торове в Уест, щата Тексас, взема 15 жертви през 2013 г. Палеж взривява складиран амониев нитрат, а следователите изтъкват липсата на норми за съхраняването му.

Амониевият нитрат може да се използва и за изработване на взривни устройства. На 19 април 1985 г. Тимъти Маквей взривява бомба, направена с два тона от това вещество, пред федерална сграда в Оклахома сити. Убити са 168 души.
В САЩ на 19 март тази година камион, превозващ амониев нитрат, се преобръща и взривява. При инцидента загива шофьорът.

банда

Виновни са си само ливанците, защото са се отнесли към подобен товар крайно немарливо в продължение на 6г.

Велико23

Амониевата селитра е взривоопасно вещество. Нужен е само детонатор. При горене с недостатъчно кислород може да се самовзриви. Преди повече от столертие това е станало в Амстердам.

Flamand

В случая не ми се струва търговецът да е виновен, нищо че е руснак. Ливанците са конфискували кораба и товара, те носят отговорност за тях и за безопасността. Вероятно типичното ориенталско безхаберие е причината. Жалко за жертвите.

Памфуций
снимка на Памфуций

"Молдова и Кипър са основните виновнци, защото корабът е плавал по молдовски флаг, а корабособствникът е жител на Кипър. 

Основната вина е на ливанските власти. В момента, в който ливанската държава е конфискувала съда, на нея се е прехвърлила и отговорността за кораба и товара му. 

 

 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Никакви ливански власти! 

Путин и никой друг! 👺

Boris65

Благодарим ти Кипър и Европа че защитаваш собственника на кораба от Азиатците! 

Mihail Mihaylov
снимка на Mihail Mihaylov

Пак манипулации и полуистини, пак чисти лъжи. Корабът със селитрата не е Росус, а Ресус, не е руски, а американски и цитирания тук руснак никога не му е бил собственик, само го е наел да превози ГРУЗИНСКА селитра до Мозамбик.

mi6osp.

Първо, "докарването" на амониевата селитра няма нищо общо с взрива, който се дължи на провеждане без предпазни мерки на огневи дейности в склада и подпалването на недопустимо съхранявани там фойерверки и други взривни материали.

Второ, собствеността на кораба към момента на превоза е неизвестна, като има версия, че собственик на компанията е българин.

За тези шест години  през пристанището са преминали още много тонове тор, без да се взривят. 

Защото за да се взриви амониевата селитра, трябват специални условия. 

словата МИ

Нещата завиват към ядрен взрив, и точка 0, както експертите вече наричат пристанището на Бейрут.

Което впрочем вече не съществува.

https://www.veteranstoday.com/2020/08/06/after-report-on-the-nuclear-attack-on-beirut-an-intel-drop-intel-drop-is-a-vt-copyright/

Някой замита следи. Не е важно дали изобщо е имало хиляди тонове селитра в складовете на пристанището, а какво е имало под тези складове, което е трябвало да бъде унищожено, и на кой така му е припарило под краката

https://www.youtube.com/watch?v=sS5rTEkIiu4

Ференги

Не биваше да държат арестуван кораб с такъв товар. Трябваше да ни пуснат да отидем в което и да е пристанище, където няма терористична заплаха, и там можехме нормално да разтоварим и да продадем евтино тази тор на селскостопански предприятия.

Бивало... небивало... тоя трябва да е наясно, че властите просто нямат избор.

А изобщо, Капитан, който е готов да "продаде" ефтино товара на кораба.. ...е голям авантюрист. Или голям безхаберник. А всъщност може да е и двете.

mi6osp.

...

Второ, собствеността на кораба към момента на превоза е неизвестна, като има версия, че собственик на компанията е българин.

Последният лесно намираем в паралелната вселена собственик/мениджър, е наистина български субект: 

Ship manager/Commercial manager: INTERFLEET SHIPMANAGEMENT EOOD

ul Mitropolit Simeon 15, 8000 Bourgas, Bulgaria. 

since 22/11/2009

Само че след това има промени. Собствеността на кораба е доста добре известна, защото преди да бъде задържан за лошо техническо състояние в Бейрут, корабът е бил задържан за лошо техническо състояние в Севиля. Ето какво са вписали в протокола си испанците:

IMO : 8630344

Name: RHOSUS

Company: Teto Shipping Ltd 

Classification society: Maritime Lloyd ‐ Georgia

Type: General cargo/multipurp

Flag: Moldova, Republic of

Gross tonnage: 1900

Keeldate: 1986

А преди това корабът е бил арестуван в Констанца. Ако имаш желание, напрегни се да си намериш сам тамошните протоколи и да ги обсъдиш с автора на партенката, която пускаш като "версия".

 

Корабът и стоката са две различни неща и исковете срещу едното обикновенно не водят до конфискация на другото. Освен, ако стоката не е изоставена от товародателя. Напълно е възможно двата икономически субекта да са две "отделни" дъщерни компании. Това наистина се практикува много рядко, но мога да дам реални примери.

Освен това е напълно вярно, че властите отговарят за стоката след нейната конфискация. Това донякъде обяснява и защо са я държали толкова години.

Ференги

На острещната страна на пристанището стои пътническият кораб ORIENT QUEEN:

https://cdn.vesseltracker.com/hires/1133788.jpg

Вследствие на взрива получава повреди и започва да приема вода:

https://www.cruiselawnews.com/wp-content/uploads/sites/563/2020/08/Orient-Queen-660x370.jpg

След което се преобръща и потъва до самия кей:

https://www.puentedemando.com/wp-content/uploads/2020/08/WhatsApp-Image-2020-08-05-at-20.04.28-750x554.jpeg

https://3kbo302xo3lg2i1rj8450xje-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2020/08/2020-08-05T152607Z_800855243_RC2R7I9OMVFQ_RTRMADP_3_LEBANON-SECURITY-BLAST-3.jpg

Herrvasko

Араби,сър.

Влез или се регистрирай за да коментираш