Quantcast

Медия без
политическа реклама

Най-малко 50 загинали при експлозия на цистерна с газ в Хаити

14 Дек. 2021
БГНЕС
Експлозията се случва, когато Хаити се бори с недостиг на гориво и повишени цени на газа.

Най-малко 50 души са загинали при експлозия на цистерна с газ в град Кап-Аитиен в Хаити, предава France 24. Съобщава се за над 100 ранени, а над 20 къщи в близост до мястото на инцидента са изгорели. Очаква се броят на смъртните случаи да продължи да нараства, тъй като хората, починали в домовете си, все още не са преброени. Премиерът на Хаити Ариел Анри обяви тридневен траур в цялата страна в памет на жертвите.

Местни медии съобщават, че университетската болница ''Юстиниен'' е препълнена с пациенти, след като ранените са транспортирани до съоръжението. ''Нямаме капацитета да лекуваме сериозно пострадалите хора'', каза медицинска сестра пред АФП.

Според местни медии шофьорът на камиона е загубил контрол, след като се е отклонил, за да избегне сблъсък с такси в резултат на което цистерната се е преобърнала. Докато десетки тела все още лежат близо до мястото на експлозията, хората в района използват кофи, за да събират бензин от камиона и улицата, каза за ''Асошиейтед прес'' Дейв Лароуз, строителен инженер, който работи в Кап-Аитиен. Експлозията се случва, когато Хаити се бори с недостиг на гориво и повишени цени на газа, заради които наскоро  болниците се принудиха да започнат да отказват лечение на пациенти, училища и предприятия затвориха временно, а правителствата на САЩ и Канада призоваха гражданите си да напуснат Хаити.  

Ключови думи:

Хаити, експлозия

Още по темата