Медия без
политическа реклама

Русия връща на Франция останки на Наполеонов генерал

Жестът е по повод 200-годишнината от смъртта на Бонапарт

20 Юни 2021
Портрет на генерал Гюден (1839) от Жорж Руже и останките му, както са намерени в Смоленск
www.ancient-origins.ne
Портрет на генерал Гюден (1839) от Жорж Руже и останките му, както са намерени в Смоленск

Русия ще върне на Франция идната сряда останките на генерал Шарл Етиен Гюден, сражавал се през 1812 г. заедно с император Наполеон I край Смоленск, предаде ТАСС. Две години продължиха преговорите между Москва и Париж. За церемонията бе избрана 200-годишнината от смъртта на Наполеон, която бе на 5 май, но заради пандемията бе насрочена по-късна дата.

Костите на генерала бяха открити от археолози през 2019 г. От гибелта му на 22 август 1812 г. неговият гроб се смяташе неизвестен. Останките бяха идентифицирани по липсващия ляв крак, откъснат от руско гюле. След като бил ранен, лекари се борили три дни да спасят живота му, като ампутирали остатък от левия му крак. Но поради гангрена той починал на 44 години. Тогава в полевата болница извадили сърцето му, за да бъде погребано в гробището "Пер Лашез" в Париж. Трупът му останал в неизвестност за историците и преди две години му скелетът бил открит закопан в общински парк в Смоленск.

Битката за Валутино, както я наричат французите по името на близко село (за руснаците е Битката за Лубино, по името на друго село) е станала на 19 август 1812 г. на десния бряг на Днепър. 30 000 французи са се сблъскали с 30 000 руснаци от ариергарда, прикриващ отстъплението на княз Багратион. Жертвите от френска страна били 8000, а от руска - 5000. След Смоленск Наполеон продължил на 25 август да преследва руската армия. Генерал Гюден бил близък съратник на Бонапарт още от военното училище в Бриен. Името му е изписано върху Триумфалната арка в Париж като герой на Франция.

Останките му били разпознати не само по белезите от раняването, но и по ДНК експертиза, сравнена с проби от останките на негови близки роднини. Посрещането им във Франция ще стане в Дома на инвалидите, където се намира саркофагът на Наполеон, а препогребването им ще бъде в "Пер Лашез".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата