Quantcast
Русия връща на Франция останки на Наполеонов генерал | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Русия връща на Франция останки на Наполеонов генерал

Жестът е по повод 200-годишнината от смъртта на Бонапарт
10 960
 www.ancient-origins.ne
Портрет на генерал Гюден (1839) от Жорж Руже и останките му, както са намерени в Смоленск

Русия ще върне на Франция идната сряда останките на генерал Шарл Етиен Гюден, сражавал се през 1812 г. заедно с император Наполеон I край Смоленск, предаде ТАСС. Две години продължиха преговорите между Москва и Париж. За церемонията бе избрана 200-годишнината от смъртта на Наполеон, която бе на 5 май, но заради пандемията бе насрочена по-късна дата.

Костите на генерала бяха открити от археолози през 2019 г. От гибелта му на 22 август 1812 г. неговият гроб се смяташе неизвестен. Останките бяха идентифицирани по липсващия ляв крак, откъснат от руско гюле. След като бил ранен, лекари се борили три дни да спасят живота му, като ампутирали остатък от левия му крак. Но поради гангрена той починал на 44 години. Тогава в полевата болница извадили сърцето му, за да бъде погребано в гробището "Пер Лашез" в Париж. Трупът му останал в неизвестност за историците и преди две години му скелетът бил открит закопан в общински парк в Смоленск.

Битката за Валутино, както я наричат французите по името на близко село (за руснаците е Битката за Лубино, по името на друго село) е станала на 19 август 1812 г. на десния бряг на Днепър. 30 000 французи са се сблъскали с 30 000 руснаци от ариергарда, прикриващ отстъплението на княз Багратион. Жертвите от френска страна били 8000, а от руска - 5000. След Смоленск Наполеон продължил на 25 август да преследва руската армия. Генерал Гюден бил близък съратник на Бонапарт още от военното училище в Бриен. Името му е изписано върху Триумфалната арка в Париж като герой на Франция.

Останките му били разпознати не само по белезите от раняването, но и по ДНК експертиза, сравнена с проби от останките на негови близки роднини. Посрещането им във Франция ще стане в Дома на инвалидите, където се намира саркофагът на Наполеон, а препогребването им ще бъде в "Пер Лашез".

 

Още

Няма нищо по-хубаво от лошото време... за исторически обрати
ВМС откриха останки от боеприпас край Камен бряг

14.07.2022

855
Кирил не е Наполеон – никой няма да го чака 100 дни

07.01.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

15183