Медия без
политическа реклама

Редица правителства тайно молят ООН да промени позициите си за климата

21 Окт. 2021
Изтеклите документи се състоят от повече от 32 000 предложения за промени, направени от правителства, компании и други заинтересовани страни до екипа от учени, съставящ доклада на ООН, предназначен да събере най-добрите научно обосновани идеи за това как светът да се справи с изменението на климата.
Pixabay
Изтеклите документи се състоят от повече от 32 000 предложения за промени, направени от правителства, компании и други заинтересовани страни до екипа от учени, съставящ доклада на ООН, предназначен да събере най-добрите научно обосновани идеи за това как светът да се справи с изменението на климата.

Изтекли документи, предоставени на Би Би Си благодарение на британския клон на "Грийнпийс", показват как някои страни се опитват да повлияят на ООН по отношение на важен научен доклад за това как да се справим с изменението на климата.
Саудитска Арабия, Япония и Австралия са сред страните, които искат ООН да омаловажи необходимостта за действие срещу климатичните промени и замяната на изкопаемите горива. Документите също така показват, че някои богати нации не искат да финансират по-бедните държави, за да преминат към екологични технологии.

Изтеклите документи се състоят от повече от 32 000 предложения за промени, направени от правителства, компании и други заинтересовани страни до екипа от учени, съставящ доклада на ООН, предназначен да събере най-добрите научнообосновани идеи за това как светът да се справи с изменението на климата.

Саудитска Арабия например предлага фрази като ''необходимостта от бързи действия за намаляване на използването на изкопаемите горива'' да бъдат премахнати от доклада. Австралия пък отхвърля заключението, че затварянето на въглищните електроцентрали е необходимо, въпреки че прекратяването на използването на въглища е една от заявените цели на конференцията COP26, която ще се проведе през ноември в Глазгоу.

Саудитска Арабия, Китай, Австралия и Япония - всички големи производители или потребители на изкопаеми горива - както и организацията на страните производители на петрол OPEC,  подкрепят използването на технологии за улавяне и съхранение на въглерод, които да ограничат вредните емисии от някои сектори. Докладът на ООН обаче пита доколко т.нар. CCS технологии са приложими и съвместими с целите на Парижкото споразумение за поддържане на глобалното повишаване на температурата под 1.5 градуса по Целзий.

Бразилия и Аржентина, които са най-големите производители на говеждо месо и фуражни култури в света, категорично оспорват доказателствата в доклада, че намаляването на консумацията на месо е необходимо за намаляване на емисиите на парникови газове.

Коментари на Швейцария са насочени срещу идеята развиващите се страни получат финансова подкрепа от богатите държави, за да постигнат целите за намаляване на вредните емисии.

Редица предимно източноевропейски страни твърдят, че докладът трябва да бъде по-позитивен относно ролята, която ядрената енергия може да играе за постигане на целите на ООН по климата. Индия отива още по-далеч, като твърди, че ''почти всички глави на документа съдържат пристрастия срещу ядрената енергия''.

Тези доклади се изготвят на всеки шест-седем години от Междуправителствената комисия по изменението на климата (IPCC), органът на ООН, натоварен с оценката на науката за изменението на климата. Докладите се използват от правителствата, за да решат какви действия са необходими за справяне с изменението на климата, а последният от тях ще има ключов принос към преговорите на конференцията в Глазгоу COP26 през ноември.

Ключови думи:

COP26, климатични промени

Още по темата