Quantcast

Медия без
политическа реклама

Президентът на Косово Тачи е обвинен в убийства и изтезания

Той отказа да пътува до САЩ за планираните преговори със Сърбия

24 Юни 2020Обновена
Хашим Тачи

Президентът на Косово Хашим Тачи и още девет бивши бойци от АОK са обвинени за военни престъпления от Службата на Специалния прокурор за военни престъпления в Хага в сряда, съобщава "Дойче веле".

Те са "отговорни за близо 100 убийства", според прокурорите от подкрепяната от ЕС специализирана камара за Косово.

Групата е обвинена и за изтезания, преследване и насилствено изчезване.

Властите описват обвинението като "резултат от продължително разследване" и добавиха, че усилията отразяват решимостта на спецпрокуратурата, че може да докаже всички обвинения.

Тачи ръководи антисръбските сили по време на войната в Косово в края на 90-те години на миналия век. Подобно на много други съвременни косовски политици, изигра важна роля в движението за съпротива в тогавашната сръбска провинция.

Обвинения за трафик на органи срещу Освободителната армия на Косово бяха повдигнати от бившия прокурор в Хага за военни престъпления Карла дел Понте през 2008 г.

Преди по-малко от година премиерът на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка, след като бе призован от същия съд по подозрение във военни престъпления.  Специализираната камара за Косово е подкрепян от ЕС орган, създаден през 2015 г., който замени Международния трибунал. Камарата се управлява от законите на Косово, но се финансира от ЕС и се състои от международни съдии и прокурори.

Косовският президент Хашим Тачи няма да пътува за САЩ, където в събота трябва да се проведе среща на лидерите на Сърбия и Косово като породен опит за решаването на конфликта между тях. Специалният пратеник на американския президент за диалога между Белград и Прищина Ричард Гренел  съобщи в "Туитър", че Тачи няма да присъства, но планираната среща ще се проведе. "Президентът на Косово ни уведоми, че отменя пътуването си до Вашингтон след съобщението на Специалната прокуратура", написа Гренел. Във Вашингтон се очаква да разговарят сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Авдула Хоти. 

Сърбия все още не признава независимостта на Косово. Според официални лица от Брюксел, срещата във Вашингтон представлява намеса на САЩ в политиката на Европейския съюз.

 

Още по темата