Quantcast

Медия без
политическа реклама

ООН затвърди международната изолация на Русия

Прибалтийските държави са готови да затворят пристанищата си за Кремъл

02 Март 2022Обновена

Организацията на обединените нации гласува с мнозинство резолюция, осъждаща нахлуването на Русия в Украйна, и призова за незабавно изтегляне на войските, предава в. ''Гаридън''.

На извънредна сесия на Общото събрание на ООН 141 от 193-те държави-членки гласуваха ''за'' резолюцията, 35 се въздържаха, а ''против'' гласуваха Русия, Беларус, Северна Корея, Еритрея и Сирия. Дългогодишните съюзници на Москва Куба и Венецуела се присъединиха към Китай, като се въздържаха.

В резолюцията се казва, че ООН иска ''Руската федерация незабавно да прекрати използването на сила срещу Украйна'' и ''незабавно, напълно и безусловно да изтегли всички свои военни сили''. Резолюцията не е правно обвързваща, но е израз на възгледите на ООН, насочени към увеличаване на натиска върху Москва и нейния съюзник Беларус и потвърждава международната изолация на Русия. ''Това няма да спре руските сили веднага, но е огромна дипломатическа победа за украинците и за всички, които застават зад тях'', каза Ричард Гоуън, експерт по въпросите на ООН от Ню Йорк, работещ за център "Международна кризисна група".

Говорейки преди гласуването, посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Гринфийлд сравни руската инвазия с нацисткото завладяване на Европа. ''Най-възрастните украинци и руснаци може би си спомнят момент като този, момент, когато една агресивна европейска нация нахлу в друга без провокация, за да претендира за територията на своя съсед, момент, в който европейски диктатор обяви, че ще върне империята си в предишната слава и нашествия, които предизвикаха толкова ужасяваща война, че подтикнаха тази организация да съществува'', каза Томас-Гринфийлд.

Украинският постоянен представител в ООН Сергей Кислиця призова страните, които са се въздържали да гласуват, да преосмислят решението си. ''Това е грешка. Злото никога няма да спре - ако се толерира, напредва все повече и повече'', каза Кислиця. 

Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя повтори твърденията на Москва, че нейните сили не са насочени към цивилни райони. Той приписва едностранния характер на вота на задкулисната принуда върху държавите-членки от страна на съюзниците на Украйна. ''Знаем за безпрецедентния натиск, който нашите западни партньори упражняват върху голям брой държави, призовавайки ги да гласуват, както намери западът за добре'', каза Небензя. ''Това дори не е нещо, което можем да наречем натиск. Това бяха открити и цинични заплахи", заяви той.

В петък Русия даде единственият вот срещу подобна резолюция в Съвета за сигурност на ООН и тъй като Русия е една от петте сили с право на вето, резолюцията не беше приета. Така подкрепящите Украйна отнесоха въпроса до общото събрание. Това е първият път от 40 години насам, в който Съветът за сигурност сезира асамблеята за криза и 11-ият път, в който се свиква извънредна сесия на Общото събрание на ООН от 1950 г. 

Унгария и Сърбия, които са в най-тесни връзки с Москва, гласуваха ''за'' резолюцията, осъждаща руската инвазия.

----

Литва е постигнала принципно споразумение с Латвия и Естония за затваряне на пристанищата на трите страни в Балтийско море за кораби, плаващи под руски флаг, съобщи БГНЕС. Все още обаче се очаква единно решение по въпроса от Европейската комисия.

"Европейската комисия подготвя общо решение за всички, след което няма да има нужда от него на национално ниво", коментира премиерът на Литва Ингрида Шимоните.

Междувременно стана ясно, че Унгария няма да допусне доставка на смъртоносни оръжия за Украйна през своята територия. Това съобщи външният министър на страната Петер Сиярто, който говори пред Съвета на ООН по правата на човека в Женева.

"Решихме да не изпращаме войски и да не доставяме оръжие на Украйна. Не разрешаваме доставката на смъртоносни оръжия през унгарска територия, тъй като този товар може да се превърне в мишена за враждебни военни действия. Категорично не сме готови да застрашим живота на унгарците, живеещи в Унгария или в украинската Закарпатска област", обясни министърът.

Той добави също, че Унгария е готова да предостави на руската и украинската страна място за преговори на своята територия. "Как можем да помогнем като съседна държава? Предложихме територията на нашата страна, столицата ни и други места в Унгария, като сигурно място за провеждане на мирни преговори. Вече сме разговаряли с украинското и руското правителство по този въпрос", каза Сиярто.

Още по темата