Медия без
политическа реклама

Обвинен в изтезания генерал от ОАЕ стана президент на Интерпол

25 Ноем. 2021
Генерал Ахмед Насер Ал Раисии
Twitter/INTERPOL
Генерал Ахмед Насер Ал Раисии

Обвинен в изтезания генерал от ОАЕ беше избран за президент на Интерпол в четвъртък, съобщиха от световната полицейска агенция, предава БГНЕС.  Генерал Ахмед Насер Ал Раисии, ръководител на силите за сигурност на Обединените арабски емирства, ще поеме до голяма степен церемониална и доброволна роля. Генералният секретар на Интерпол Юрген Сток е този, който се занимава с ежедневното управление на организацията. През 2019 г. Сток получи втори петгодишен мандат.

През последните месеци срещу генерала от ОАЕ бяха подадени жалби за "изтезания" във Франция и Турция. Домакин на общото събрание на Интерпол тази седмица е Истанбул. Назначението следва щедрото финансиране от страна на ОАЕ на базирания в Лион, Франция, орган и обвиненията, че Абу Даби е злоупотребил със системата на Интерпол за така наречените "червени известия" за издирвани заподозрени, за да преследва политически дисиденти.

Трима членове на Европейския парламент изпратиха писмо с дата 11 ноември до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да предупредят за въздействието, което назначението на генерала ще има върху Интерпол. "Изборът на генерал Ал Раиси ще подкопае мисията и репутацията на Интерпол и ще засегне сериозно способността на организацията да изпълнява ефективно своята мисия", пишат те.

През октомври 2020 г. пък 19 неправителствени организации, сред които и ''Хюман райтс уоч'', изразиха загриженост относно евентуалния избор на Ал Раиси, когото описаха като "част от апарата за сигурност, който продължава систематично да преследва мирни критици".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата