Медия без
политическа реклама

Обискираха Киевския градски съвет, ръководен от Виталий Кличко

03 Дек. 2022
стопкадър Туитър
Виталий Кличко

Служители на украинското Държавно бюро за разследване (ДБР) съобщиха за обиски в сградите на Киевския градски съвет, ръководен от кмета на столицата Виталий Кличко.

В своя Телеграм канал бюрото обяви: "Служители извършиха претърсвания в два отдела на Киевската градска държавна администрация като част от досъдебно разследване за злоупотреба със земя за отдих в един от парковете на Киев и злоупотреба с власт''. От ДБР твърдят, че през 2015 г. столичните власти са сключили договор с едно от предприятията за изграждане на спортни съоръжения в парка. Според разследването обаче в продължение за седем години фирмата е изпълнила задълженията си на 30%. Уточнява се, че общата инвестиция по споразумението е около 149 милиона гривни (4 милиона долара). Служители на Държавното бюро проверяват участието на длъжностни лица в причините за неизпълнението на условията по договора от дружеството през последните седем години. 

Наказателното производство срещу служители на градския съвет се отнася до злоупотреба с власт или служебно положение, което е причинило тежки последици. Предвижда се наказание лишаване от свобода за срок до шест години.

Още по темата