Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нови мерки на Ердоган повишиха турската лира

21 Дек. 2021
Pixabay

Турската лира се повиши във вторник до 12,21 спрямо долара, след като загуби около 40% от стойността си от септември до сега, тъй като президентът на страната Реджеп Ердоган нареди на централната банка да започне да намалява разходите по заеми.

Вчера президентът отхвърли предупрежденията на бизнеса за опасностите от допълнително намаляване на лихвените проценти и заяви, че "няма връщане назад", предаде ''Файненшъл Таймс''. След изказването му лирата падна до ново рекордно ниско ниво от 18,36 спрямо долара. По-късно се повиши до 14,8 лири при хаотична търговия в края на деня, след като президентът обяви схема, насърчаваща турците, които  държат спестяванията си в долари и злато, да държат парите си в лири. В своята реч в понеделник Ердоган не обясни как правителството планира да финансира опасната инфлационна инициатива.

Президентът на Турция потопи страната от 83 милиона души във валутна криза, като настоя за четири намаления на лихвите през последните четири месеца въпреки нарастващата инфлация, противодействайки на световната тенденция в момент, когато други централни банки по света се стремят да се борят с нестабилността на цените чрез повишаване на ставките.

Турският президент, който отхвърля твърдението, че вдигането на лихвените проценти помага за справяне с инфлацията, пренебрегва предупрежденията от света на бизнеса за опасностите от неговия подход. ''Не очаквайте нищо друго от мен'', каза той в телевизионна реч в неделя вечер, цитирана от ''Файненшъл Таймс''. ''Като мюсюлманин ще продължа да правя всичко, което изискват религиозните укази'', добави той, позовавайки се на забраните в исляма за лихварство.

Той атакува Tusiad, най-голямата бизнес асоциация в страната, която в събота призова правителството да се върне към ''установените правила на икономическата наука'', за да възстанови стабилността и да предотврати по-нататъшни щети за бизнеса и обществеността.

 

 

Ключови думи:

Ердоган, лира

Още по темата