Медия без
политическа реклама

Метежът на “Вагнер” приключи безславно

Пригожин заминава за Беларус, съобщи говорителят на Кремъл Песков

24 Юни 2023Обновена
Пригожин нареди "Вагнер" да се върне в полевите лагери
Пригожин нареди "Вагнер" да се върне в полевите лагери

Метежът на частната военна групировка “Вагнер” приключи също толкова изненадващо, колкото започна.

Евгений Пригожин, собственикът на ЧВК "Вагнер", се е съгласил да не влиза в Москва и да излага на риск гражданското население. Това е станало с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко, става ясно от официално съобщение на беларуското президентство. Няколко минути по-късно Телеграм канал, свързан с "Вагнер", излъчи аудиосъобщение на Пригожин, в което потвърди за договорката и заяви, че колоните на "Вагнер" потеглят обратно. 

"Тази сутрин руският президент Владимир Путин информира беларуския си колега за ситуацията в Южна Русия с частната военна компания "Вагнер". Държавните глави се договориха за съвместни действия.

Като продължение на договореностите президентът на Беларус, след като допълнително уточни ситуацията по свои канали и съгласувано с президента на Русия, проведе разговори с ръководителя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин", съобщава официален Минск. ТАСС потвърди, че на Пригожин е предложен изгоден вариант. 

"Преговорите продължиха през целия ден. В резултат на това те стигнаха до споразумение за недопустимостта да се стигне до кърваво клане на територията на Русия. Евгений Пригожин прие предложението на президента на Беларус Александър Лукашенко да спре движението на въоръжените лица от компанията "Вагнер" на територията на Русия и да предприеме по-нататъшни стъпки за деескалация на напрежението", продължава съобщението. В момента колоните на "Вагнер" се намират в Подмосковието. 

Минск твърди, че "в момента на масата на преговорите има абсолютно изгоден и приемлив вариант за разрешаване на ситуацията с гаранции за сигурност на бойците на ЧВК "Вагнер". Също през днешния ден президентът на Беларус проведе две срещи със силовия блок на страната по тази ситуация."

„Те искаха да разпуснат групата "Вагнер". Тръгнахме на 23 юни на „Марш на справедливостта”. През деня стигнахме на по-малко от 200 километра до Москва. През това време не сме пролeли нито капка кръв на  нашите бойци. Сега е настъпил моментът, когато може да се пролее кръв, следователно, разбирайки цялата отговорност за проливането на руска кръв от една от страните, ние обръщаме нашите колони и тръгваме в обратна посока към полевите лагери “, казва Евгений Пригожин в съобщението, разпространено от Телеграм канала Grey_zone.

От съобщението не става ясно срещу какво Пригожин се е съгласил на отстъпки. Не става ясно и къде се намира Лукашенко в момента. Днес по непотвърдени данни той излетя за Турция. 

"Наказателно разследване (за военен метеж) срещу Пригожин ще бъде прекратено. Той заминава за Беларус", съобщи Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл. Той не уточни с какво ще се занимава там собственикът на "Вагнер", предаде РИА "Новости". На въпрос дали Путин има все още доверие на министъра на отбраната Сергей Шойгу, Песков отговори: Не ми е известно за каквато и да е било промяна в тази връзка.

"Ситуацията беше решена без загуби. Постигната е договореност ЧВК "Вагнер"  да се върне в полевите лагери. Някои от тях, ако желаят, ще сключат договори с Министерството на отбраната. Това се отнася за онези, които не са участвали в бунта. Що се отнася до останалите бойци, никой няма да ги преследва, имайки предвид техните заслуги на фронта. Винаги сме уважавали техните подвизи", допълни Песков.

Веднага след потвърждението от Пригожин бойците на “Вагнер” започнаха да се изтеглят от Ростов на Дон и бяха изпратени с бурни аплодисменти от местните жители.

Руските медии пишат, че при днешните сблъсъци с ЧВК "Вагнер" са загинали 15 военнослужещи от въоръжените сили на РФ. Повечето от тях - 12, са военни пилоти. Беше свален и Ил-18, на който е имало най-малко осем души. Днес беше унищожен и ударният хеликоптер Ка-52 Алигатор - екипажът загина в пълен състав.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата