Quantcast

Медия без
политическа реклама

Меркел и Ердоган се договориха за преговори с талибаните

16 Окт. 2021Обновена
EPA/BGNES

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с германския канцлер Ангела Меркел в Истанбул. Срещата, която се проведе в имението Хубер в Тарабия, продължи един час, съобщи Анадолската агенция. 
След срещата Ердоган и Меркел излязоха на балкона и там разговаряха известно време, след което обядваха.
По-рано Меркел и Ердоган се качиха на голф количка и посетиха плажната зона на имението. Заставайки до флаговете на Турция и Германия, двамата лидери поздравиха местните и чуждестранни журналисти.

Германия и Турция размениха мнения за преговорите на своите делегации с представители на талибаните и се съгласиха да продължат тези усилия. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в събота в Истанбул на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, излъчена от германския телевизионен канал N-tv. 

"Разбира се, обсъждахме ситуацията в Афганистан. За да предотвратим жителите на Афганистан да станат жертви на контрабандисти и трафиканти, трябва да осигурим предоставянето на хуманитарна помощ", каза Меркел. „Разменихме мнения относно преговорите с талибаните и може да продължим да го правим заедно чрез нашите специални представители за Афганистан“, каза тя.

Посещението на Меркел се случва преди срещата на върха на ЕС в Брюксел на 21-22 октомври. След 16 години на власт Ангела Меркел се подготвя да се оттегли от активната политика по-късно тази година, но ще остане на поста си до съставянето на ново коалиционно правителство.

Ангела Меркел e убедена, че бъдещото правителство на Германия ще бъде проевропейско. "Мога да кажа с пълна убеденост, че това ще бъде проевропейско правителство, което знае какво е значението на Европа за мира и свободата", каза Меркел снощи на съвместна пресконференция с белгийския премиер Александър де Кро. „Това е важно послание за други държави-членки на ЕС“, подчерта германската канцлерка. Меркел изтъкна, че очаква новото правителство да продължи в много отношения това, което сегашното правителство е започнало, но ще има "нови акценти".

Вчера Социалдемократическата партия, Союзът-90 /Зелените и Свободната демократична партия обявиха, че са приключили т. нар. сондажни преговори и ще препоръчат на своите партии да вземат решение за началото на коалиционните преговори. Това е последната фаза на преговорите, в която партиите трябва да разработят правителствена програма и да разпределят министерски портфейли. 

Ключови думи:

Меркел, Ердоган

Още по темата