Медия без
политическа реклама

Медведев видя добър шанс за връщане на смъртното наказание в Русия

Бившият премиер и президент се радва, че се късат връзките със Съвета на Европа

26 Февр. 2022
Дмитрий Медведев
ЕПА/БГНЕС
Дмитрий Медведев

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на РФ (и бивш премиер и президент на страната) Дмитрий Медведев определи замразяването на членството на Русия в Съвета на Европа като добра възможност да се възстанови смъртното наказание. На своята страница в социалната мрежа "ВКонтакте" той написа: "Дивашка несправедливост. Макар че е нелош повод най-накрая да затръшнем вратата и да забравим завинаги тези безсмислени приюти. Сглупихме, когато влязохме там. По младежки. Но това е добра възможност да възстановим ред важни институти за предотвратяване на особено тежки престъпления в страната. От типа на смъртното наказание за най-опасни престъпници, което впрочем се прилага активно в САЩ и Китай".

"Що се отнася до решението за защитна военна операция в Донбас, продължава Медведев, тя ще бъде довършена в пълен обем до постигането на резултати, както посочи президентът на Русия. Ни повече, ни по-малко".

За да отмени смъртното наказание, Русия ще трябва да напусне Съвета на Европа. Вчера нейното членство там бе замразено, без да бъде изключена. Решението бе взето от Комитета на министрите по инициатива на Украйна и Полша.

Русия членува в Съвета на Европа от 1996 г. Едно от условията за приемането ѝ бе да наложи мораториум върху изпълнението на смъртни наказания. Но тя запази в Наказателния си кодекс понятието "смъртно наказание", без да го прилага. По-късно се въздържа да ратифицира Допълнителния протокол за отмяна на смъртното наказание в мирно време към Конвенцията за правата на човека.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата