Медия без
политическа реклама

Корабните застрахователи спират работа със Северен и Турски поток

Тяхната асоциация ги предупреди, че могат да попаднат под американските санкции

23 Септ. 2020
Пресслужба МС
"Турски поток" бе открит тържествено през януари от руския президент Путин, турския президент Ердоган, българския премиер Борисов и сръбския президент Вучич

Международната група на клубовете за защита и обезщетение (IG P&I Clubs), това е Асоциацията на международнте застрахователи на кораби и корабособственици, предупреди своите членове за опасността от американски санкции, ако работят с оператора на "Северен поток-2" чрез циркулярно писмо на сайта си, публикувано още на 21 септември.

"С настоящото изразяваме безпокойство по повод позицията на САЩ по засилване на санкциите по отношение на строителството на тръбопровода "Северен пото-2" и тръбопровода "Турски поток", а също и по отношение на тези, които предоставят плавателни съдове и услуги по двата проекта", се казва в съобщението.

В него пише още, че членовете на асоциацията трябва да помнят "че не би трябвало да има никакво застрахователно покритие за съдове, включени в незаконна дейност или дейност, която поставя асоциацията под заплаха от санкции". Което на практика спира дейността по застраховане на такива съдове.

Отбелязва се, че в светлината на пряката заплаха от санкции за застрахователите, предвидени в американските закони CAATSA ("За противодействие на противниците на Америка чрез санкции") и PEESA ("За защита на енергийната сигурност на Европа"), клубът няма да предоставя застрахователно покритие за дейности, отнасящи се към проектите "Северен поток-2" и "Турски поток".

Тази ситуация ще усложни още повече довършването на газопровода "Северен поток-2" в Балтийско море (от Русия към германия) и значително ще затруднява експлоатационното обслужване на вече положените две тръби на "Турски поток" и неговите пристанищни и брегови съоръжения в Черно море, включително приемането на подобни кораби в пристанищата.

Към момента не е ясно доколко решението на застрахователите застрашава руските газови доставки за България, които от 1 януари 2020 г. бяха преместени от Трансбалканския газопровод от Украйна на южната ни граница с Турция, т.е. изцяло от "Турски поток", чието продължение през наша територия премиерът Борисов нарича "Балкански поток".

Компанията Nord Stream 2 (100% собственост на "Газпром") вече коментира пред руски медии, че е известена за препоръките от циркуляра на Международната група на клубовете за защита и обезщетение (IG P&I Clubs), но смятат, че правителствата в ЕС и Европейската комисия са тези, които трябва да защитят европейските компании от санкциите на САЩ.

 

 

Още по темата