Медия без
политическа реклама

Германия към Скопие: "Търпение, въпросът е не дали, а кога"

България изпадна в изолация за ветото си срещу започване на преговори между ЕС и РС Македония

08 Дек. 2020
Стоп кадър от екрана
Микаел Рот от Берлин по време на видео пресконференцията

Германският министър по европейските въпроси Микаел Рот изрази днес разочарование от ветото на България за започване на присъединителни преговори на РС Македония с ЕС. На виртуална пресконференция след днешния Съвет на ЕС по европейските въпроси той успокои Скопие, че преговорите ще започнат, но само не знае датата.

"Въпросът не е дали, а кога", заяви министър Рот в отговор на въпрос от Македонската информационна агенция и добави, че според него това ще стане при португалското председателство, което започва на 1 януари 2021 г. "15 години чакаме", възкликна млада журналистка от агенцията, имайки предвид, че РС Македония е със статут на кандидат за членство от 2005 г. "Само една държава се противопоставя, всички останали са съгласни", каза министърът, без да назове България. Той изрази оптимизъм, че това може да стане скоро, но не се ангажира със срок. Даде да се разбере, че Германия ще продължи да работи за компромис и след приключването на нейното председателство на Съвета на ЕС.

От името на Еврокомисията заместник-председателят Марош Шефчович  (Словакия) повтори думите на Рот: "Въпросът не е дали, а кога".

Още по темата