Медия без
политическа реклама

Европа трябва да използва Северен поток-2 за натиск над Москва

Това призова Манфред Вебер, председател ЕНП - на най-голямата фракция в Европейския парламент, в която е и ГЕРБ

06 Март 2021
ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз трябва да използва газопровода "Северен поток-2" като инструмент за натиск над Москва, смята Манфред Вебер председател на най-голямата фракция в Европейскя парламент - тази на Европейската народна партия (ЕНП), част от която е и управляваща в България партия ГЕРБ на премиера Бойко Борисов.

Германският политик заяви позицията си пред сп. "Шпигел". Там той твърди още, че газопроводът "не е в европейските интереси". Вебер призовава Брюксел да го използва като "лост във външната си политика", тъй като Берлин не възнамерява да спре проекта. 

Шефът на ЕНП твърди, че "Северен поток-2" стабилизира икономически "системата на Путин, която действо в огромна степен срещу Европейския съюз и неговите страни членки".

"Ако руското ръководство не се върне към партньорското сътрудничество, тръбопроводът няма да може да заработи цялостно", казва Вебер и предлага въвеждането в експлоатация на газопровода да бъде обвързано "с по-нататъшното поведение на Москва".

Манфред Вебер призовава Евросъюза да се държи по-уверено във външната политика, като отбелязва, че Европе трябва да се "отърси от наивността в отношенията с Путин и сдруги геополитически играчи".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата