Quantcast
Ердоган: Открихме още 85 млрд. кубика газ в Черно море | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Ердоган: Открихме още 85 млрд. кубика газ в Черно море

2 250
 Туитър

Турция е открила в Черно море нови запаси на природен газ с общ обем 85 млрд. куб. м, обяви президентът на страната Реджеп Ердоган по време на посещението си на сондажния кораб "Фатих". Транслацията от визитата се водеше на "Туитър"-акаунта на държавния глава. 

През август Ердоган обяви, че екипът на "Фатих" е намерил в Черно море най-голямото в историята на страната находище на природен газ с обем 320 млрд. куб. м. Президентът на Турция дори обеща доставките на газ от находището да започнат до 2023 г.

Сега Ердоган заяви, че "Фатих" е продължил работата от август на друг участък от находището Туна-1, намиращо се на 155 км от лимана Фильос край Зонгулдак, на 320 км от Истанбул. По думите на турския президент общият обем на газа в откритите находища е 405 млрд. куб. м. Държавният глава на страната отново заяви, че добивът може да започне до 2023 г.

 

24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ердоган не намери време да се срещне с Помпео в Истанбул

18.11.2020

Обновена

10111 64
Зетят на Ердоган подаде оставка като финансов министър

09.11.2020

2408 8
Природният газ поскъпва с 14%, без да се отрази на парното и тока

01.11.2020

Обновена

633 12

Коментари

Хумангоид

Комшиите дупчат за газ и когато намерят, ГАЗПРОМ отчита внезапен спад на налягането в Потока...

 

ЛюдоедкаЭллочка

Турция е открила в Черно море нови запаси на природен газ с общ обем 85 млрд. куб. м, обяви президентът на страната Реджеп Ердоган по време на посещението си на сондажния кораб "Фатих".

Тези скоро ще изнасят природен газ за РФ?

Антоан Савов

Тоя хитрец да не се опитва да изкара рузкия газ турски :)

ЕМОКОМ

👌

Картечар
снимка на Картечар

а открият до бургас а анексират  изконият им булгаристан.

Моите5стотинки

навремето когато Георги Иванов фърча нагоре и нищо не направи та да поправят конфузната ситуация  съветите дадоха едни карти на черноморския басейн и част от северна България с находища на газ и нефт...помня надупчиха полята и на хората водата в кладенците се покри с нефтени петна... добитъка не иска да пие...та бързо спряха сондажите...

ПГеоргиев

Навремето Ирак обвини Кувейт, че пуска тръбите си под наклон през границата и цоца от иракския нефт. И ги нападна. 

Сега комшиите са направили наклонен сондаж и са набарали нашето находище Галата, от което BOEKO  щеше да покрива изцяло нашите нужди, че май и експорт щеше да прави.

Добре де, едно е Черно море, с една геоложка структура и произход. Как при комшулар има 85 милиарда кубика, а на 400 км по права линия до Варна нямаше нищо?

Ни на полезни изкопаеми случихме, ни на полезни политици. Количеството и на двете е много ограничено. 

usmivko

Може и повече газ да открият, докато има управление на криминално- зависима мутра от Банкя.

Сондата "Фатих" се намира на 50-60 км. от българската ИИЗ, като Турция намери газ за по-малко от месец и само с един сондаж, за разлика от мутрата която три години дупчи в същия район и нищо не откри, даже даде правата на "Тотал" и още една фирма. Фатих не е мърдала от първоначалното си местоположение и дали са го направили с наклонен сондаж или имат друга информация, няма значение когато имаме зависи премиер.

vrana2

  Пушилка. Никой не разработва находища на такава дълбочина.

NEM2

Бразилците, например, разработват на 2600 м под водата, което е около половин километър по-надълбоко от турското находище. В САЩ също се разработва в 2438 м вода.  

"One of the world's deepest hubs is currently the Perdido in the Gulf of Mexico, floating in 2,438 meters of water. The deepest operational platform is the Petrobras America Cascade FPSO in the Walker Ridge 249 field in 2,600 meters of water."

https://en.wikipedia.org/wiki/Oil_platform#:~:text=The%20deepest%20operational%20platform%20is,in%202%2C600%20meters%20of%20water.

Boris65

Утре още 150 милиарад открит газ !

 

Bifidus Essensis

ПГеоргиев

Навремето Ирак обвини Кувейт, че пуска тръбите си под наклон през границата и цоца от иракския нефт.

Сондажите не са задължително вертикални, всъщност дори правят завои.

Но не това е случая.

Ирак и Кувейт експлоатираха съвместно голямо петролно поле Румалия, намиращо се в двете държави, по договорени квоти съобразени с ОПЕК. Противно на партенките от балкански форумен тип, сондажите не са на самата граница и никой не копае под кльона за да краде от комшията. Няма нужда, защото петролът в полето си е общ и отива при този, който го добива на своя територия.

По време на войната срещу Иран, иракчаните прекратиха добива и минираха кладенците. През това време Кувейт нямаше основания да спира своя добив.

След войната, Ирак използва сбирките на арабската лига за да си поиска компенсации за дисбаланса в добива от конкретното поле. Каквито не получи.

Тоест никой не е обвинявал Кувейт че дупчи земята под наклон през границата.

Причина за войната, беше че Ирак винаги е считал Кувейт за своя Крим. Барабар с хората и всичкия петрол.

usmivko

Ирак и Кувейт експлоатираха съвместно голямо петролно поле Румалия, намиращо се в двете държави, по договорени квоти съобразени с ОПЕК. Противно на партенките от балкански форумен тип, сондажите не са на самата граница и никой не копае под кльона за да краде от комшията. Няма нужда, защото петролът в полето си е общ и отива при този, който го добива на своя територия.

По време на войната срещу Иран, иракчаните прекратиха добива и минираха кладенците

 

Абсолютни глупости, Кувейт имаше наклонен сондаж към Ирак и продаваше иракски нефт на Садам, България също имаше такъв сондаж към Румъния но го спряха. Причината за инвазията на Садам в Кувейт си беше дълговете който получи от войната с/у Иран...по препоръка на приятеля му Д. Ръмсфелд, има достатъчн снимки за това.

 

словата МИ

Стана петролен шейх Ердоган най после.

Пуснаха му една персонална тръба и за него.

Къде се беше засилил.. Кастелоризо, Егео, Средиземоморие...

Ето тук, в родното Черно море е газта бе, аджи!

 

Пруучвателните кораби на Ердоган и сега се намират в Средиземно море и правят поучвания.

Bifidus Essensis

Абсолютни глупости, Кувейт имаше наклонен сондаж към Ирак и продаваше иракски нефт на Садам,

Щом си толковa уверен, предполагам лично си му мерил наклона и посоката.

А това, че пишеш за ЕДИН сондаж говори само по себе си.

 

Преди войната Ирак експлоатира около 720 кладенеца. 216 от тях са в Rumaliah.

 

Южната част на нефтените полета Rumaliah се нарича Ratqa и се намира в Кувейт.

https://www.spglobal.com/platts/IM.Platts.Content/InsightAnalysis/NewsFeature/2018/Oil/2018-oil-natgas-outlook/images/Kuwait_Infrastructure_PON.gif

 

Значи според теб KOC ще зареже Ratqa за да бие наклонен кладенец под границата само и само да се докопа до същия петрол, но на иракска територия? Аз не виждам смисъл в това, нито пък начин Ирак да докаже, че петролът добиван на кувейтска територия е бил иракски. Ти имаш ли нещо повече от лична увереност, и откъде е дори и тя?

 

За дълговете си прав, и не противоречи на това, което съм писал. Но според местни арабски легенди, не е бил Ръмсфелд, а Олбрайт, която била казала в телефонен разговор "Влизай влизай...". Аз не вярвам на такива неща, но дори и да са верни, те не променят мотивите и нагласите на агресора.

 

Претенцията на Садам беше за 3 милиарда долара и да се отпише дълг от 14 милиарда, които Ирак беше натрупал по време на войната с Иран. Това са прекаленмо много пари за компенсиране на един "сондаж", дори и да е бил наистина наклонен към Ирак. По-скоро иде реч за изнудване и официален повод за война, в случай че жертвата откаже. Неслучайно цялата арабска лига застана зад Кувейт.

usmivko

vrana2

  Пушилка. Никой не разработва находища на такава дълбочина.

 

Корабите Явуз и Фатих са произведени в Корея, проектирани за сондажи на 13 км. дълбочина. За сравнение Колския свръхдълбок сондаж е на 12 262 м..и е само за геоложки проучвания. Докато нефтените сондажи нямат ограничения, Катарският е на 12 289 м. + 10 км. хоризонтален (предполагам че са навлезли в находището Парс на иранска територия). Сахалинският сондаж е на дълбочина 13 км.

танас

фантасмагории

ЕМОКОМ

Антоан Савов  #3 Съб., 17/10/2020 - 20:45 (нов)

"Тоя хитрец да не се опитва да изкара рузкия газ турски :) "

 

Многоходова комбинация (Ход с коня) на Русия и Турция (Питин и Ердуган)

с цел да се помогне на България (Б. Борисов) да построи БАЛКАНСКИ ПОТОК 

(новата тръба от Турция през България в Сърбия, и Унгария, и др. държави от ЕС)   

 

Много хитра игра...

usmivko

Но според местни арабски легенди, не е бил Ръмсфелд, а Олбрайт, която била казала в телефонен разговор "Влизай влизай...".

 

Ефтинки манипулации, макиавелизъм. NBC NEWS арабска легенда ли е? Ето ти и снимка на Ръмсфелд и Садам от декември 1983 г.

http://www.nbcnews.com/id/3340136/ns/world_news-brave_new_world/t/iraq-america-long-strange-trip/#.X4vF6dAzaUk

Bifidus Essensis

Няма как да ти докажа какво са казали самите кувейтчани, от които знам версията за Олбрайт. Снимка на Олбрайт с телефон в ръка не върши работа, както и твоята снимка не доказва, че Ръмсфелд е посъветвал Садам да нападне Кувейт.

 

Ръмсфелд работеше за подобряване отношенията с Ирак на база войната срещу Иран. Това включва срещи и подаръци, защото това е технологията, така се четка самолюбието на един диктатор. Със сигурност определени бизнес интереси свързани с арабската лига са лобирали за същото. Агресията срещу Кувейт сложи кръст както на усилията на Ръмсфелд, така и на бизнес интересите по отношение на Ирак.  Така че хипотезата, че точно Ръмсфелд бил насъскал Садам срещу Кувейт е куха теория на конспирацията.

 

С много по-голяма достоверност може да се твърди, че Садам е бил въоръжен и насъскан от СССР. Само за две години  (1986-88) Ирак е получил съветско оръжие за над $8 милиарда, включително военни "съветници" по частите. Точно СССР има пряк интерес от продължаване войната в залива и влошаване отношенията между най-крупните производители на петрол. Но "русофилите" удобно се правят на забравили за тези неща.

greenville

Турците откриха газ? А разрешение отвъд голямата локва имат ли? Или са кандидати за демократизиране?

Zmeja

Черно ли е Черно море или ще става още по-черно?😔

Светозар

20% поскъпва цената на природния газ от септември“, 16.09.2020 г.

www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/203876-kevr-reshi-s-20-poskapva-tsenata-na-prirodniya-gaz-ot-septemvri

(Премиерът Бойко Борисов: „Цената на природния газ за България намалява с над 40%“ - 03.03.2020 г.

Намалението е в резултат на преговорите между „Булгаргаз“ ЕАД и ПАО „Газпром“. В резултат от въвеждането на новата формула доставната цена на природния газ за България намалява с 40,3 % спрямо сегашната.

Неслучайно днес, на 3 март от страна на „Газпром“ договорът е върнат подписан. Има символика. Благодаря и на колегите от Руската федерация, защото никога не сме отричали тяхната заслуга, точно обратното, винаги сме благодарили и сме изказвали своята признателност за жертвите и помощта, която са оказвали на  България по време на войната, и за освобождението ни, и днес сутринта ни върнаха подписан договор, който е с най-голямото намаление от всички държави, които предоговаряха договорите  – над 40%, заяви министър-председателят Бойко Борисов.“)

Честито намаляване на цената на природния газ!!!

indiec

Само да ви припомня, че Черно море е пълно с газ (сероводороден), който също гори. Преди известно време четох една статия, където се разглеждаше възможността този газ да се запали (взриви), защото има участъци, в които насищането със H2S се издига до повърхността понякога. Например, близо до Крим.

Та възможно е в един прекрасен летен ден да видим море от пламъци (особено ако се добави метана - пропана от природния газ).

 

mi6osp.

Няма за какво да се присмиваме на украинците, след като   посолството на САЩ в България нареди, а ние приехме и платихме предварително златни хартиени самолети, с които ще браним България следващите седем години. 

Влез или се регистрирай за да коментираш