Медия без
политическа реклама

Ердоган арестува 544 души от ФЕТО в операция "Клещи-15"

Акцията срещу хората на Фетхуллах Гюлен е била в цяла Турция

14 Май 2024
ЕПА/БГНЕС

Турските власти са задържали 544 души при операция срещу мрежата ФЕТО, обвинявана, че е организирала опита за преврат през лятото на 2016 г., предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА. Медиите се позовават на вътрешния министър Али Йерликая.

Акции срещу групировката в рамките на операция с кодово име "Клещи-15" са били осъществени в 62 (от общо 81) окръга на страната.

Действията са извършени под координацията на главните прокуратури, разузнавателните служби на полицията, Националната разузнавателна организация (МИТ), отдела на полицията за борба с тероризма и дирекцията за борба с трафика и организираната престъпност.

Установено е, че заподозрените са били насочвани към приемните изпити за държавните институции по указания на отговорни членове на ФЕТО, като чрез специални кодове е било гарантирано, че ще издържат изпита. Някои от заподозрените са били също така потребители на ByLock - криптираната комуникационна програма на организацията ФЕТО.

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая подчерта, че няма да позволят на членовете на организацията да се измъкнат от отговорност.

"Нашите операции ще продължат решително с изключителните усилия на нашите сили за сигурност в името на мира, единството и солидарността на нашата любима нация", написа министърът в пост в социалната мрежа "Екс".

Според турските власти групировката ФЕТО на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад опита за преврат през юли 2016 г. При сблъсъците с превратаджиите бяха убити 251 души, а над 2000 бяха ранени. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата