Quantcast
Държавите в ЕС могат да купуват "чужди" ваксини | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Държавите в ЕС могат да купуват "чужди" ваксини

Унгария вече регистрира руската "Спутник"
Обновена
4 541
 ЕПА/БГНЕС

Държавите от ЕС могат да водят самостоятелни преговори за доставки на ваксини, които не са включени в европейската имунизационна стратегия. Това заявиха днес от Европейската комисия по повод готовността на Унгария да използва руската ваксина "Спутник".

"Ако държава-членка на ЕС иска да сключи договор с производители на ваксини, които нямат договор с Европейската комисия и не са част от стратегията на ЕС за ваксиниране, тя има право да го направи. Разбира се, Европейската комисия настоява всички ваксини да отговарят на критериите за безопасност и ефикасност", каза официалният представител на ЕК Стефан де Кеерсмакер, отговаряйки на въпрос за подписването на договора от Будапеща и Москва за закупуване на 2 милиона дози от Русия.

Той отбеляза, че Будапеща се възползва от възможността едностранно да одобри тази ваксина по спешност, но така препаратът ще може да се използва само в Унгария и няма да бъде разрешено разпространението му в ЕС, докато не бъде издадено позволение от европейската лекарствена агенция. По неговите думи производители от други части на света също могат да поискат оценка от ЕМА, за да получат правото да продават ваксините си в ЕС.

Говорителят добави, че рамковите споразумения за доставки на ваксини, сключени от ЕК, са разчетени по дози. Той поясни, че в Евросъюза се обсъжда как да се подходи за договорните условия и доставките на ваксината на "Пфайзер", за която лекарствената агенция разреши наскоро извличане на шеста доза от флакон. По-рано днес белгийски медии информираха, че точно заради това условие страната изглежда ще получи 20 на сто по-малко от първоначално очакваните флакони. Това допълнително забавя хода на имунизацията и внася новото условие за използване на специални спринцовки и игли, поясняват те.

Унгарският Национален институт по фармакология регистрира вчера руската ваксина, а ръководителят на Фонда за преки инвестиции Кирил Дмитриев подчерта: “Това е епохално събитие, защото това е първата страна от Европейския съюз, която, независимо от всички политическите аспекти, призна, че ваксината „Спутник V“ е една от най-добрите в света“.

Министърът на външните работи и външната търговия Петер Сиярто обясни, че забавянето на доставките в Европейския съюз е принудило властите в Будапеща да потърсят нов източник на бързи доставки на надеждни ваксини срещу Covid-19. В същия ден Унгария одобри и ваксината на Astra Zeneca, която все още чака "зелена светлина" от ЕС.

Унгария не може да вдигне ограниченията, наложени заради Covid-19, докато няма възможност да извърши масова имунизация на хората, заяви днес премиерът Виктор Орбан пред националното радио. Той посочи, че най-добрият начин е да се разреши употребата на няколко ваксини като конкуренция, която ще накарат производителите да ускорят доставките. „Не се нуждаем от обяснения, а от ваксини“, подчерта Орбан.  Унгария неколкократно е критикувала „бавния темп“ на одобрение и закупуване на ваксини от евроинституциите.

Според регулациите на Европейската агенция по лекарствата национален регулатор може да издаде временен лиценз за ваксина при наличие на извънредна ситуация.

Още

Онлайн системата за ваксинация може да доведе до още по-голям хаос

09.03.2021

ТАНЯ ПЕТРОВА

1826
Ако Мангъров се бе появил през 80-те, всички щяхме да сме със СПИН

06.03.2021

6699
Кой печели милиарди от ваксините

06.03.2021

8132