Медия без
политическа реклама

В чужбина - висока активност и опашки пред секциите

14 Ноем. 2021
БГНЕС
100-метрова опашка от желаещи да гласуват се изви в Париж.

В чужбина днешният вот за президент и народни представители преминава при засилен интерес. По данни на МВнР към 15 часа около 86 000 българи в чужбина са гласували на изборите за държавен глава и за Народно събрание при около 50 000 души, гласували на вота на 11 юли. Това съобщи зам.председателят на работната група "Избори" Калин Атанасов пред Би Ти Ви. 

 

Проблеми с партийните членове на СИК във Великобритания

Великобритания е сред страните с най-много открити секции зад граница за парламентарните и президентски избори в България на 14 ноември. Към момента изборният процес в Лондон върви нормално. Избирателната активност е добра и е сравнима с тази на предишните парламентарни избори през юли. Българите във Великобритания не се отказват да отидат до урните и да упражнят правото си на вот, каза за БНР Жана Сталева, заместник-председател на една от секциите в Уимбълдън. Според нея организацията на целия избирателен процес би могла да бъде значително по-добра: „Като хора, които минават през избори за трети път тази година, ние мислехме, че поне мъничко нещата ще влязат в релси и ще бъде по-лесно да се работи. А то се оказа точно обратното. С всеки нов избор за нас става все по-трудно да овладяваме ситуацията.“ Сталева аргументира позицията си така: „За тези избори специално имаме може би три пъти смяна на решенията на ЦИК за членовете на секционните избирателни комисии, които излизат в последния момент. Много голяма част от партийните назначения изобщо не се явяват. Тази сутрин, доколкото разбрах, в Лондон е имало секции, в които от 5-7-членни комисии са се явили само доброволците, т.е. по двама човека.“

 

Опашки пред секциите в Германия

По-малко избирателни секции са открити за вота в Германия, където има много наши сънародници. Още от сутринта пред секциите се извиха опашки, съобщи Би Ти Ви. Най-големи те бяха в дипломатическите ни представителства в Берлин и Мюнхен. Въпреки опашките изборната активност е голяма, а гласуването върви бързо.

Изборният ден пред посолството ни в Берлин започна с опашка, която с напредването на деня става все по-голяма. По думите на избирателите средно се чака около 20 минути за упражняването на правото им на глас. Според членовете на секционните комисии изборната активност се доближава до тази през април. 

На около 10 000 българи се налага да пропътуват около 40 км, за да упражнят правото си на глас, коментира българинът Такво Бодурян, който е зам.-председател на една от двете секции в Майнц. „Този път немската държава разреши само 40 секции в 40 града, но на 1 адрес може да има две секции. Във Франкфурт са четири, например, но в Дортмунд няма. Там живеят около 10 хил. наши сънародници, които трябва да отидат чак в Есен, за да гласуват“, каза Бодурян. Секциите в Германия са 82. По думите му може би не е трябвало да се подават безразборно заявления. „Секции в 60 града биха били достатъчни за спокоен вот“, каза още Бодурян.

В една от секциите в Берлин изборният ден е започнал със закъснение от 30-40 минути, тъй като двама от членовете не са се явили. Трети от членовете й пък е трябвало да бъде заменен, защото е дал положителен резултата за ковид. Информацията дойде от шефа на секцията Катя Костова пред БНР. Тя разказа, че гласоподавателите допускат много грешки в гласуването с машина. „Обясняваме на хората, но те или вадят картите за гласуване по-рано, или боравят по-трудно. В сравнение с предишния път възникват доста проблеми при нас“, посочи Костова.

 

В Гърция не се затрудняват от машините 

Спокойно и без нарушения протича изборният ден в Гърция, съобщава БНР. Очаква се засилване на избирателната активност след обяд и в края на изборния ден. Гръцките медии излъчиха и репортажи от София. В Атина се гласува с машини, което не е затруднение за избирателите. Времето за гласуване се забавя от попълване на декларации. Няма опашки от чакащи. На островите също се гласува нормално режим. Правото на вот упражняват българите на остров Крит, Миконос, Кос и Родос. Гласуват българите, постоянно живеещи и работещи в Гърция, студенти, туристи, както и група монаси от Света Гора. Печатните издания анализират политическата обстановка и публикуват интервюта на български социолози с коментари и прогнози.

 

В Италия машинно се гласува в 1 секция

В Италия секциите са 26, съобщава общественото радио. Възможност за машинен вот има само в една секция в Милано. Секциите са организирани от посолството в Рим и от Генералното ни консулство в Милано – съответно 17 и 9 на брой. Своите седалища за вота предоставиха почетните ни консулства в Болоня и Неапол. В Генуа, кметството даде на разположение заседателната зала на една от своите районни градски общини. Българите могат да гласуват още в другите главни градове като Торино, Триест, Верона, Флоренция, Анкона, Перуджа и др., по цялото протежение на Апенините където най-северната секция е в Тренто в Алпите , а най-южната е в селището Акония ди Куринга в Калабрия. Най-много секции – 4 има в област Тоскана, по 3 в Ломбардия и Лацио. Българското посолство в Рим акредитирано за Република Малта образува на острова две секции – в Сейнт Джулиънс и в Буджиба.

 

100-метрова опашка пред секция в Париж

В Париж също е имало проблеми със съставянето на комисиите, разказва bTV. Оказва се, че хора, които са били предложени от политически сили за членове на комисиите, въобще не са знаели за това и отказват да поемат ангажимент. Проблемът обаче е бил решен, благодарение на доброволци.

Впечатление прави избирателната активност във френската столица - 100-метрова опашка се изви пред българското посолство, съобщава БГНЕС. За висока активност съобщават в социалните мрежи във Великобритания и Гърция. 

По информация на Цветозар Томов засега никъде в задграничните секции не са се образували опашки, които да затрудняват изборния процес. Членове на секционни комисии са споделили пред ЦИК, че наблюдават по-висока избирателна активност в сравнение с предния парламентарен вот. Броенето на разписките няма да бъде проблем, заявява Даниел Янев, член на берлинска секционна комисия. Но посочва, че от ЦИК зависи дали ще приеме секционните протоколи бързо или отново ще накара членовете на комисиите да чакат дълго.

Интересен момент от изборите - членовете на секционната комисия в Александруполис, Гърция, посрещат избирателите, облечени в народни носии, съобщиха от външното ни министерство. Правят го като "символ на българското", уточниха от дипломатическата служба.

 

Зад граница за изборите за президент и вицепрезидент и Народно събрание са разкрити общо 750 секции в 68 държави. Адресите на секциите са публикувани на https://mfa.bg/bg/3715,  а списъците за гласуване извън страната на https://mfa.bg/bg/3714.

Българите в чужбина могат да сигнализират за проблеми на следните телефони на ЦИК:

0884 690 780

0884 476 747

0882 717 801

0882 625 302

0882 814 303

Ключови думи:

Избори 2021