Медия без
политическа реклама

Преференциите променят списъка на избраните депутати

06 Апр. 2021
Илияна Кирилова

Преференциите променят рязко листите на партиите, а оттам и избраните депутати, показват първите данни, след като станаха ясни резултатите от вота и разпределението на мандатите. По закон, за да бъде пренаредена листа, даден кандидат трябва да събере преференции над 7% от гласовете за листата. Който събере необходимия брой преференции, автоматично се качва нагоре в листата, гарантирано е само мястото на водача на листата.

Абсолютен рекорд по преференции постави депутат от ГЕРБ Стефан Апостолов. Бившият футболен съдия, син на кмета на Симитли Апостол Апостолов, бе на последното 22-о място в листата на ГЕРБ в Благоевградския регион. Той обаче влиза със сигурност в 45-ото НС, защото има над 9000 преференции. От тях само от Симитли са 5 300. Водач на листата е Росен Желязков, а за другите две места битката е ожесточена, защото с голям брой преференции са Александър Мацурев - Банско, Георги Динев - Петрич и  Стоян Стоев от Сандански.

Преференциите преподреждат листите на  "Демократична България" и БСП в София, показват протоколите в столицата.

Бившият депутат и бивши лидер на СДС Мартин Димитров, който беше пети, и Иво Мирчев от "Да, България", който беше трети, пренареждат листата на "Демократична България" в 24-и избирателен район. Двамата изпреварват Цецка Бачкова (ДСБ) и Стефан Тафров ("Да, България"). В столичния 23-и избирателен район икономистът Георги Ганев, който също като Димитров е кандидат от гражданската квота, успява да размести листата. Така той измества от второто място Антоанета Цонева от "Да, България". Но тя също ще стане член на парламента. 

Размествания има и в листата на БСП в 24-и избирателен район. То е в полза на седмия в листата Борис Цветков, който измества втория в нея - бившия депутат от 44-ото Народно събрание Димитър Данчев.

Най-много преференции от ГЕРБ във Велико Търново събира третият Димитър Николов – 3219, което автоматично го прави втори, след проф. Костадин Ангелов. Весела Лечева събира най-много преференции сред всички 241 кандидати във великотърновските листи. Личната си подкрепа са й дали 3863 от гласувалите за БСП.

Георги Станков, който и досега бе депутат от ГЕРБ, е получил най-много преференциални гласове на изборите в Хасковска област. При обработени 100% от протоколите той събира близо 13 655 преференции, пише Хасково инфо.

Студентка в Стопанската академия в Свищов се оказа рекордьор по преференции в листата на ГЕРБ-СДС в 3-и МИР-Варна. За поставената под номер 25 Славена Точева преференциално са гласували 6805 гласоподаватели. Във Варна има още една интересна рокада - в листата на “Демократична България”. Поставената под №3 там общинска съветничка Стела Николова е получила 4131 преференции при 1487 за водача Стоян Михалев и 409 за втория Стелиян Севастиянов.

Водачът на листата на ГЕРБ в Пазарджик Екатерина Захариева не може да бъде изместена, но това най-вероятно ще стане с втория и третия след нея - Найден Шопов и Валери Вълков. Шопов има 2399 преференциални гласа, а Вълков - 247. Те ще бъдат изместени от поставения на 4-то място Димитър Гечев, които е събрал 4431 преференциални гласа и от поставената на 18-то място в листата Десислава Тодорова, която е събрала 3735 преференциални гласа.

С преференции от Пловдив-област влиза кандидатът на ГЕРБ от Асеновград Младен Шишков, който се нарежда автоматично на второ място след Дани Каназирева. Битката за третия мандат на коалиция ГЕРБ – СДС ще е между втората Данка Люртова от Карлово и петия Димитър Янев от Асеновград.  Вероятно от преразпределението на гласовете в парламента ще влезе и представителят на „Демократична България” Велизар Шаламанов. Енко Найденов от БСП събира над 2500 преференции и от 11-то място става втори в пловдивската листа на социалистите.

Ключови думи:

преференции, Избори 2021

Още по темата