Медия без
политическа реклама

Видеозаписи разкриха още манипулации с преференциите

Случаят този път касае изборите в Гоце Делчев

Илияна Димитрова
Изборите отдавна приключиха, но покрай броенето на гласовете продължават да излизат новини.

От местните избори измина доста време, но новините за манипулации с бюлетините не спират. Емблематичен, разбира се, стана случаят в Борован:

Скандален запис от заседание на секционна избирателна комисия 060500005 в с. Малорад, общ Борован, Врачанско, бе разпространен в социалната мрежа „Фейсбук“.

Най-новият случая касае Гоце Делчев. Административен съд – Благоевград, обяви днес, че отменя частично вота за общински съветници, тъй като са установени нередности при отчитане на резултатите за листата на ГЕРБ.

Деветият в подредбата Георги Найденов бил обявен за съветник, но след обжалване на колегата му Димитър Попов (бил но-напред в листата, но след преброяване на преференциите не се класирал) са установени манипулации. Всъщност е извършено ново преброяване, а и преглед на записите от висеозаснемането в секция 27. "Действителните бюлетини за кандидата Георги Найденов са с две по-малко от отбелязаните в протокола", съобщава съдът. Освен това е установено и "манипулиране на отчетените като недействителни бюлетини, част от които от недействителни са „коригирани“ като действителни с отбелязана преференция" - в полза на деветия в листата. "Съдебното решение отразява и заключението на вещо лице по назначената съдебно-математическа експертиза, според което преференциите на кандидата от листата на ПП ГЕРБ с № 109 са недостатъчни за пренареждането му в листата",  съобщава още съдът. 

Решението подлежи на обжалване.

Още по темата