Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българите в РС Македония питат: „Как така изчезнахме?“

Клуб „Иван Михайлов“-Битоля не признава фалшивото преброяване на населението, организирано от властите на РС Македония

01 Апр. 2022
БГНЕС
Преброяване с точност до последния българин в РС Македония

Клуб „Иван Михайлов“- Битоля определи като фалшиви резултатите от преброяването на населението в РС Македония, които показват, че етническите българи са 3504. Сдружението публикува декларация, в която се казва: 

„От 20 години в нашата измъчена Родина политическата върхушка под натиска на наследниците на УДБА (тайната югополиция - б.р.) се опитва да нагласи цифрите на преброяването на населението. Двадесет години не могат да се разберат какви цифри да запишат, защото от тези цифри зависи разпределението на властовите и финансови квоти по силата на Охридския договор. Ето - тази година вече се договориха! Брутално и арогантно ни наложиха картина, която не отговаря на истината, такава каквато всеки я вижда. Македонските българи били само 3500 !!! Има ли по-фрапантно и по-убедително доказателство от това за липсата на напредък към демокрация в нашата родина?! Над 120 хиляди от нас лично носихме документи в София, за да докажем българския си произход. Никой не ни е принуждавал. Ходехме по собствено желание и се редихме на опашки с часове пред студените погледи на софийските бюрократи. Знаехме, че обратно у дома трябва да крием и дори да отричаме, че сме искали да бъдем български граждани по причини на своя произход. И все пак ходехме в София. Редяхме се и пред тукашните български дипломатически мисии. Защото сме българи. Но ето че днес тук, в своята родина изчезнахме от преброяването. Как се случи тази магия? И как ще реагира България, ако въобще я интересува нашата съдба ?

Някои твърдят, че арогантните цифри, които по заповед "отгоре" ни сервира Статистическият институт са резултат от страха в Северна Македония, насаждан чрез езика на омразата срещу собствения ни произход - очевиден психологически терор, който властите спонсорират политически. Да - факт е, че сме лишени от правото да изживяваме своята идентичност и децата ни учат фалшива история за своя народ и за неговите български борби. Но не е само страхът причината за тези позорни 3500 бройки в преброяването. Този опис просто беше брутално манипулиран и ние предупредихме за това още в самото начало на провеждането му. Беше манипулиран за македонските българи, за турците, за други... Протестите днес валят отвсякъде. А ние задаваме въпроси:

- Къде изчезнаха тези над 60% българи, които до 1944 показваха всички преброявания - дори тези, организирани от чужди власти ?

- Къде скрихте дори тези над 15 хиляди западно-покраинци, шопи, които и бивша Югославия признаваше за българи и които се бяха преселили от Източна Сърбия в тогавашна Македония? (Те дори географски не са македонци!)

- Защо при изява на един член на фамилия като "македонец" записвахте административно всички по същия начин, дори когато искаха да бъдат преброени като българи?

- Защо от малко над милион и половина преброени цели 132 хиляди бяха преброени "административно"?

- Защо категорично отказвахте да видим как сте ни отразявали в протоколите на преброяването?

- Защо и как успяхте да преброите като "македонци" дори тези македонски българи, които с български паспорти избягаха в Свободния свят?

- Защо само за македонските българи няма посочени данни за живеещите зад граница?

Всъщност очевидно е, че не можете и няма да отговорите на толкова ясни въпроси. Затова ще ви зададем само един : Не ви ли е срам?! Не ви ли е срам и пред живите и пред мъртвите наши предци? Пред паметта на борците за Българска Екзархия. Пред паметта на героите от Илинден? Пред паметта на хилядите жертви на югославския окупационен режим? Вероятно не. Но ние пак ще сме тук и пак ще искаме:

- Македонските българи в Конституцията!!!

- Историческата истина (цялата!) - в учебниците на децата ни!!!

- Договорът с България е сред условията за начало на преговори за членство в Европа !!!“, се казва в декларация на Клуб „Иван Михайлов“ от Битоля.

МВнР: Изненадани сме

Българското Министерство на външните работи публикува вчера изявление по повод резултатите от преброяването на населението в РС Македония. То гласи:

"Република България многократно е заявявала, че въпрос от първостепенно значение е създаването на условия за свободна самоидентификация на гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония и гарантиране на техните права.

В тази връзка приемаме с голяма изненада публикуваните данни за броя на гражданите, самоопределили се като българи в преброяването на населението в страната. Отбелязваме драстичното разминаване между тези данни и данните за броя на над 100 000 граждани на Северна Македония, които лично са подали документи, доказващи български произход и самосъзнание за получаване на българско гражданство. 

Обект на сериозен анализ е и фактът, че 7,2 % от гражданите на съседната ни страна не са се преброили активно. Според изнесената информация, данните за тях са били събрани чрез съответната информационна база, без да е възможно да се определи етническата или религиозна принадлежност. Липсва информация за броя на гражданите на Северна Македония с българско самосъзнание, преброили се зад граница. 

Взимаме под особено внимание изразените съмнения относно прозрачността и достоверността на процеса, заявени от страна на организации на българи в Северна Македония както в хода на преброяването, така и при обявяване на резултатите. Очакваме техният глас да бъде чут и от властите в Северна Македония."

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?