Медия без
политическа реклама

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

14 Май 2024
Държавният департамент е външното министерство на САЩ
Уикипедия
Държавният департамент е външното министерство на САЩ

Съединените щати призовават за непрекъснати усилия и реформи, необходими за постигане на напредък в присъединяването и пълноправното членство на Северна Македония в Европейския съюз (ЕС), съобщи за македонската секция на радио "Гласът на Америка" пресслужбата на Държавния департамент.

На въпрос дали България, блокирайки Северна Македония поради исторически претенции, застрашава интересите на САЩ и Запада в региона, Държавният департамент каза:

„Ние насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на Северна Македония като пълноправен член на ЕС. България настоява за вписване на българите в Конституцията като предварително условие за започване на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

А Гърция вчера свърза напредъка на страната към ЕС с пълното прилагане на Преспанското споразумение и главно с „използването на конституционното име на страната“, след като Гордана Силяновска-Давкова каза "Македония", а не "Северна Македония" на церемонията по встъпването си в президентска длъжност.

Силяновска-Давкова поясни, че  ще се придържа към официалната употреба на конституционното име, но че в публичните си изяви „тя има право да използва името Македония, като акт на лично право на самоопределение и идентификация“.

Министерството на външните работи призова всички политически заинтересовани страни и особено избраните държавни служители да бъдат внимателни и да спазват конституционните разпоредби и всички международно поети задължения, като пълното спазване на Преспанското споразумение. „Запазването на евроатлантическия курс на страната представлява основен стратегически интерес и гарант за дългосрочната сигурност и стабилност на страната“, посочват от МВнР.

Съобщение дойде и от ЕС

„За да продължи Северна Македония по успешния си път към присъединяване към ЕС, най-важно е страната да продължи реформите и пълното спазване на своите обвързващи споразумения, включително Споразумението от Преспа“, написа председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в социалната мрежа X.

Скорошно проучване на Международния републикански институт (IRI) показа, че подкрепата за ЕС намалява в страните от Западните Балкани, където преди това беше много силна. Според резултатите от проучването 31 на сто от македонците подкрепят недвусмислено прозападния курс.

„Хората губят търпение в очакване на влизане в Европейския съюз. Отчасти това се обяснява с факта, че Украйна е поканена заедно с други страни, докато страните от Западните Балкани чакат повече от две десетилетия на опашката за влизане в Европейския съюз“, каза директорът на IRI Пол Маккарти пред VOA Europe.
 

Ключови думи:

РС Македония

Още по темата