Quantcast
25 страни в света не са реагирали бързо на коронакризата | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

25 страни в света не са реагирали бързо на коронакризата

Протести избухнаха в Италия заради наложените ограничения
Обновена
4 604
 Илияна Кирилова

Според ново проучване на глобалния проект YouGov-Cambridge и в. "Гардиън", хората в повече от 25 страни по света смятат, че правителствата им не са реагирали нито достатъчно ефективно, нито достатъчно бързо на първата вълна на коронакризата. Проучването е проведено между месеците юли и август.
Четирима от петима анкетирани в Дания, където извънредно положение беше обявено през март, а смъртните случаи бяха119 души на милион жители, смятат, че тяхното правителство се е справило много добре. Австралия и Гърция, където смъртността е съответно 25 и 51 души на милион жители, също регистрират нива на одобрение по-високи от 70%, докато 67% от анкетираните в Германия - със смъртност като тази в Дания - заявиха, че смятат, че правителството на Ангела Меркел се е справило с криза много добре.

Само 34% от анкетираните в САЩ, 36% в Испания, 37% във Франция и 39% във Великобритания и Бразилия смятат, че техните правителства са се представили добре по време на първата вълна на заразата. Броят на жертвите в тези страни е сред най-високите в света: 686 души на милион в САЩ, 735 в Испания, 521 във Франция, 649 във Великобритания и 730 в Бразилия, припомня в. "Гардиън".
58% от анкетираните в Италия и 54% в Швеция, където смъртността също е висока - 676 и 586 жертви на коронавирус на милион души - въпреки това са  уверени, че техните правителства са се справили с пандемията много добре. Анализатори твърдят, че в Италия това може да се обясни с популярността на премиера  Джузепе Конте, за когото социологическите проучвания показват, че е италианският политик, на когото народът има най-голямо доверие.

Изненадващо е, че най-ниският рейтинг на одобрение е в Япония, която има най-ниските нива на смъртност от коронавирус в света - само 13 смъртни случая на милион жители. Само 21% от анкетираните в Япония заявяват, че смятат, че тяхното правителство се е справило с кризата.

 

Вместо да се изгражда имунитет, с течение на времето броят на хората с антитела срещу коронавируса е спаднал с 26%, откакто бяха облекчени противоепидемичните мерки във Великобритания.

Това сочи голямо изследване на "Империал Колидж" (Imperial College) в Лондон, цитирано от БНР. Изследването REACT-2 е било проведено сред 365 000 души в рамките на три кръга от тестове между юни и септември.

Резултатите показват, че 6% от хората са имали антитела срещу вируса по времето, когато блокирането на страната е било облекчено в края на юни и началото на юли. До началото на втората вълна през септември обаче делът им е спаднал до едва 4.4%. В същото време около 50-60% от населението трябва да има защита срещу коронавируса, за да не може той повече да се предава ефективно.

Според професор Хелън Уорд, един от изследователите в Imperial College, новите резултати категорично подсказват, че стадният имунитет е непостижим. "Когато смятате, че 95 от 100 души все още са склонни да бъдат податливи на COVID-19, ние сме много, много далеч от всичко, наподобяващо защита на населението срещу по-нататъшно разпространение на вируса", казва Уорд, цитирана от Sky News.

"Това (стадният имунитет) не е нещо, което можете да използвате като стратегия за контрол на инфекцията от COVID-19 сред населението", смята професорът.

ИТАЛИЯ

Вчера в Италия избухнаха бурни протести заради новите ограничения във връзка с втората вълна на коронавирус в страната. Медиите съобщават за сблъсъци в няколко големи града - включително Торино, където протестиращите са хвърляли бензинови бомби по полицаите. В Милано органите на реда използвали сълзотворен газ, за да разгонят протестиращите.
Демонстрациите започнаха скоро след като заповедта на правителството за затваряне на ресторанти, барове, спортни зали и кина влезе в сила.  В много региони на Италия е наложен вечерен час. Протести се проведоха и в Рим, Генуа, Палермо и Триест.

 

БАЛТИКА

Външниите министри на трите балтийски държави Литва, Латвия и Естония се самоизолираха, след като им гостува словенският им колега Анже Логар, който се оказа заразен с коронавирус. Той ги обиколи във връзка с предстоящото словенско председателство на Съвета на ЕС. Миналия вторник Логар обяви присъединяването на неговата страна към инициативата Три морета, заради която в Талин бе българският президент Румен Радев. Той прекъсна посещението си, след като негови "доброжелатели" (по думите му) подали информация в естонското президентство, че дни по-рано е бил в коонтакт със заразен висш военен. Тестовете на Радев бяха отрицателни, но неговият полски колега Анджей Дуда съобщи по-късно, че е хванал вируса. Естонската президентка Керсти Калюлайд, която се появи на снимка с Радев и Дуда, не се самоизолира. Миналата седмица тя гостува на френския президент Еманюел Макрон и се върна в петък, след което тестът й бе отрицателен.

Още

Напълно ваксинирани са едва 11.1% от населението

24.06.2021

125
В 7 области на страната няма новозаразени с COVID-19

23.06.2021

1156
Рим поиска да вземе от Лондон финала на Евро 2020 заради COVID-19

22.06.2021

Обновена

1795