Quantcast

Медия без
политическа реклама

Байдън забрани вноса на водка, сельодка и диаманти от Русия

ЕК ще предложи изключване на Москва от СТО, МВФ и Световната банка

11 Март 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън обяви нова порция икономически санкции срещу Русия, като този път започна със забраната за внос от Русия на алкохол, морски продукти и диаманти. 

Съюзниците на САЩ и НАТО възнамеряват да се оттеглят от нормалните търговски отношения с Русия, каза още Байдън. Това означава, че те ще могат да налагат допълнителни мита и акцизи. Страните от Г-7 са се съгласили да лишат Русия от достъп до финансиране чрез международни организации, включително МВФ. Американските власти ще могат да забраняват и инвестиции във всички сектори в Русия.

Белият дом обяви, че ще прилага пълни санкции срещу ръководителите на руски банки и членове на Държавната дума, но без да уточнява какво точно включва това.

Съобщено бе и че САЩ всекидневно доставят оръжие за Украйна, включително и противотанково и зенитно. 

САЩ ще прекратят „нормалните търговски отношения“с Русия, обяви още Байдън. Това е част от нов пакет санкции, които налагат заедно САЩ, страните от Европейския съюз и Г-7 на Русия. Байдън определи новите санкции, като "действия, с които ще държи отговорна Русия" за инвазията в Украйна.

По думите на Байдън “всяка нация ще предприеме стъпки, за да откаже на Русия статута на най-облагодетелстваната нация.

Малко след това стана ясно, че президентът на САЩ забранява продажбата или друга доставка на доларови банкноти в Русия със свой указ. „ Забранен е износ, реекспорт, продажба или доставка пряко или косвено от Съединените щати или от физически или юридически лица в Съединените щати, независимо от местоположението им, на банкноти, деноминирани в щатски долари, на правителството на Русия Федерация или на всяко лице, намиращо се в Руската федерация“, се казва в указа.

Няколко часа по-късно бе обявено, че Европейският съюз ще забрани износа на всички луксозни стоки от своите страни за Русия, каза в изявление председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Приемането на следващия, четвърти пакет от антируските санкции на ЕС се очаква тази събота. „Ще забраним износа на всички европейски луксозни стоки от нашите страни за Русия, което ще бъде сериозен удар за руския елит“, се посочва още в изявлението.

ЕС ще се стреми да „изключи Русия от глобалния свят“.  Фон дер Лайен подчерта и твърденията на украинската страна, че Русия е причина за проваляне на хуманитарните коридори за изтегляне на цивилни, а също и нанася удари по цивилни обекти.

Санкциите, предложени от Европейската комисия предвиждат спиране на членството на Русия в Световната търговска организация (СТО), Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, премахване на режима на най-облагодетелствана нация в търговията със западните страни, ограничения на износа на продукти от черната металургия, нови забрани за западни инвестиции в енергийния сектор на Русия, ограничения за закупуване на криптовалути от руски граждани.

 

 

Г-7: Санкциите вече засягат и криптовалутите

Държавите от Групата на седемте (Г-7) ще гарантират, че Русия и свързаните с нея държави няма да могат да използват цифрови активи, за да избегнат наложените им международни санкции. Лидерите на Г-7 заявиха това в изявление, публикувано в петък.

"Ангажирани сме да поддържаме ефективността на нашите ограничителни мерки, да ограничаваме заобикалянето им и да затваряме вратичките. По-специално, в допълнение към другите планирани мерки за предотвратяване на избягването на санкции, ще гарантираме, че Русия, нейните елити, пълномощници и олигарси няма да могат да използват цифрови активи като средство за избягване на международни санкции или за смекчаване на последиците от тях, което допълнително ще ограничи достъпа им до световната финансова система", се казва в документа.

В изявлението се отбелязва, че ограниченията "вече засягат криптовалутата". 

Лидерите на Г-7 обещаха също да "предприемат мерки за по-добро откриване и възпиране на всякакви незаконни дейности", като добавиха, че ще "повдигнат обвинения на незаконни руски субекти, които използват цифрови активи, за да увеличат богатството си или да го прехвърлят"

В публикуваното съвместно заявление се казва също, че държавите от Г-7 ще се борят с опитите за дезинформация от страна на Русия. "Решени сме да се борим с опитите на руския режим да разпространява дезинформация. Ние потвърждаваме и подкрепяме правото на руснаците на свободна и безпристрастна информация", се казва в текста.

В него се подчертава и ангажиментът на Г-7 да продължи да подкрепя украинския народ и правителство.

Байдън предупреди Русия за химическите оръжия и обеща да няма Трета световна война

Президентът на САЩ Джо Байдън се закани, че Русия ще плати "жестока цена", ако използва химически оръжия в Украйна, като същевременно обеща да не провокира Москва към "Трета световна война". Реакцията на Байдън дойде, след като Русия обвини Украйна и Съединените щати, че разработват биологични и химически оръжия. Според западните държави това е уловка, която цели да подготви почвата за евентуално използване на такива оръжия от самата Москва в конфликта. "Няма да говоря за разузнавателните данни, но Русия ще плати тежка цена, ако използва химикали", каза Байдън, докато обявяваше редица нови санкции срещу Москва.

Байдън отново подчерта, че американските сили няма да се бият в Украйна, въпреки отчаяните молби на много украинци. "Ние няма да водим война срещу Русия в Украйна. Пряката конфронтация между НАТО и Русия е Трета световна война - нещо, което трябва да се стремим да предотвратим", заяви Байдън.

През 2018 г. Москва обвини Съединените щати, че тайно провеждат експерименти с биологични оръжия в лаборатория в Грузия - друга бивша съветска република, която, подобно на Украйна, има амбиции да се присъедини към НАТО и Европейския съюз.

 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?