Медия без
политическа реклама

Австрия е върнала 113 бежанци на България за година

31 Дек. 2023
Мигрантите отново са разменна монета в преговорите за Шенген.
БГНЕС
Мигрантите отново са разменна монета в преговорите за Шенген.

113 търсещи международна закрила са върнати в България от Австрия за 2023 г., съобщават от Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет.

Заявените входящи трансфери от Австрия към България за 2023 г. са 193, но реално осъществените от тях са с осемдесет по-малко. По-голямата част от тях са прехвърлени чрез организирани 11 чартърни полета между Австрия и България, добавят от ДАБ.

От Агенцията съобщиха и националността на прехвърлените през изтичащата година мигранти: 24 са от Афганистан, 69 - от Сирия, 17 от Мароко, по един от Иран и от Турция и един без известно гражданство. 

Информацията идва на фона на частичния прием на България и Румъния в Шенген - по въздух и вода, и съпротивата, която Австрия до последно оказваше по тази точка.

В петък външният й министър Герхард Карнер изненадващо заговори за нови условия към двете държави и уточняване на параметрите за "постигнатия компромис".

Австрия попари ентусиазма на България и Румъния за скорошно присъединяване към Шенгенското пространство.

Според публикации в австрийски медии условията на средноевропейската страна включват искане Румъния и България да приемат кандидати за убежище, върнати от Австрия, и по-специално такива от Афганистан и Сирия.

На 30 декември, събота, новината за прием в Шенген по въздух и вода бе официално съобщено от Испанското председателство на ЕС и председателя на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен. Българското правителство отрече спекулациите, че е поело ангажимент да поема бежанци от Сирия и Афганистан, върнати от Австрия. 

""Противно на разпространената дезинформация през последните дни, България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан. България поема ангажимент да работи съвместно с Австрия и Румъния за ограничаване на вторичните движения в изпълнение на европейското законодателство. Това включва и стриктно прилагане на Регламента Дъблин и приемане обратно на лица, регистрирани като търсещи международна закрила в България и за които България е отговорна", се казва в изявлението.

Същия ден Австрия потвърди новината за приема на България и Румъния по въздух и вода от 31 март.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Шенген, Австрия, бежанци

Още по темата