Медия без
политическа реклама

Арестуваният в Белгия българин е обвинен за предоставяне на оръжие

Той е роден в Благоевград, напуснал е България през 2016 г. и нямало данни да се готви за пряко участие в терористичен акт

30 Март 2023Обновена
Полицията в Брюксел атакува няколко адреса в кварталие Скарбек, Моленбек и Завентем
БНТ
Полицията в Брюксел атакува няколко адреса в кварталие Скарбек, Моленбек и Завентем

Българинът Сергей Р., задържан с група за подготовка не терористични актове в Белгия, е роден в Благоевград през 2003 г., но от малък живее извън страната. Последно той се е прибирал в България през 2016 г. за малко и от тогава е последното му регистрирано излизане, съобщиха БНТ и NOVA.

Българинът е задържан по подозрение, че е предоставил оръжие, но не и за пряко участие в терористичния акт. Към момента няма изискана информация от МВР. Няма и българска връзка, освен народността му.

"20-годишен българин е уличен в участие в терористична група. Мъжът с инициали Сергей Р. не е познат на белгийската полиция и на властите в страната", обявил говорител на федералната прокуратура на Белгия пред БНТ. 

Задържаните за тероризъм в Белгия 7 души, сред които е и 20-годишният българин Сергей Р., са били част от две радикални ислямистки клетки в Брюксел и Антверпен, които са имали връзка помежду си, обяви в същото време Би Ти Ви.

"И в двата случая открихме ясни доказателства за подготовка и действия за извършване на атака. Не искахме да чакаме, докато си намерят конкретна цел, за да извършат нападението. Разследването обаче показва, че е имало силна готовност за извършване на нападения в Белгия“, каза федералният прокурор на Белгия Ерик Ван дер Сипт.

Белгия засега обаче няма да повиши тревогата за опасност от терористични нападения. „Със сигурност няма и причина да се предизвиква паника сред хората. Но разбира се, ние наблюдаваме отблизо ситуацията и ще коригираме заповедта, когато е необходимо“, каза министърът на вътрешните работи Анелис Верлинден.

Часове по-рано стана ясно, че българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани за подготвян атентат в Белгия.

Петима от заподозрените са белгийци, а седмият е турчин. Задържаните са обвинени в участие в дейността на терористична група, а петима от тях - и за подготовка на терористичен удар.  

Отбелязва се, че повечето от заподозрените са младежи. Засега не е изяснена целта, срещу която са се подготвяли да нанесат удар. Очаква се мерките им за неотклонение да бъдат разгледани от съда на 3 април.

Разпространеният списък с непълните имена на задържаните показва, че двама от белгийците Елиас Е. и Себастиан Б. са родени през 2003 г., а сънародниците им Адам Д., Карим Х. и Ванеса Б. съответно през 2004, 2000 и 1999 година. Турският гражданин Хасан С. е най-възрастният в групата, роден през 1987 година. Арестите са извършени в Брюксел и Антверпен, като българският гражданин е бил заловен в белгийската столица.

Сергей Р. и Карим Х. са обвинени единствено в участие в дейността на терористична група. Осми заподозрян, задържан първоначално, е бил освободен.

Полицията в Антверпен задържа в понеделник вечер петима души, заподозрени, че готвят терористичен акт. Според правосъдния министър на Белгия Винсент Ван Квикенборг те са готвели атака срещу държавни институции. Има данни, че са планирали въоръжено нападение срещу полицейски управления, съобщава БНТ.

В същото време полицията в Брюксел също задържа в понеделник трима души заради участие в терористична група. Арестите са извършени в брюкселските квартали Скарбек, Моленбек и Завентем. Именно при тази операция е задържан и 20 годишният българин Сергей Р., посочват белгийските медии. Обвинението срещу него е едно - участие в дейността на терористична група.

"Проведени са общо осем полицейски акции в Антверпен и Брюксел. Общо осем души бяха лишени от свобода и сега се разпитват от федералната съдебна полиция. И в двата случая смятаме, че имаме повече от една причина да подозираме, че това са хора, които са имали конкретни планове да извършат терористична атака в Белгия", обявиха от Федералната прокуратура.

В сряда само един от задържаните беше освободен, останалите седем остават зад решетките. За единия от заподозрените в Антверпен, който се смята за ръководител на групата, белгийските власти са получили информация и от чуждо разузнаване, че публикува притеснителни постове в социалните мрежи.

Обвиняемите ще се явят пред съда на 3 април.

Според съдебен източник на Франс прес задържаните са "много млади радикализирани" членове на джихадисткото движение.

Засега властите няма да вдигат нивото на заплаха от тероризъм в Белгия, защото смятат, че ситуацията в този момент е под контрол, но внимателно следят събитията.

По-рано медиите отбелязаха, че задържаните са свързани с джихадисти от групировката "Ислямска държава". Същата групировка пое отговорност за атентатите в Брюксел от 22 март 2016 г. Преди седем години Белгия бе атакувана от групировката "Ислямска държава" и в момента тече процес срещу десет заподозрени в тази връзка. При тези нападения загинаха 32 души, а над 340 бяха ранени. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата