Медия без
политическа реклама

Аматьорско видео може да свали германската министърка на отбраната

Тя бе остро критикувана за заснети с телефон кадри от центъра на Берлин, на които говори за войната в Украйна

02 Яну. 2023
Туитър скрийншот видео

Германската министърка на отбраната Кристина Ламбрехт бе критикувана остро заради видео с пожелания по повод Нова година, в което нейните думи относно войната в Украйна на фона на празнична заря бяха сметнати за неуместни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Във видеото, което е с продължителност само от 30 секунди, министърката се появява в центъра на Берлин, разрошена от вятъра, говореща за войната в Украйна между пукотевиците на празничната заря за Нова година.

 

"Една война бушува насред Европа. Имах много интересни впечатления", казва министърката и говори и за "много, много срещи с интересни и невероятни хора". А после допълва: "Заради това казвам едно голямо мерси". Не става ясно към кого са адресирани благодарностите накрая. Видеото е заснето с телефон. 

"Слова по повод Нова година, записани с телефон и едва разбираеми заради пукотевицата на зарята и липсата на микрофон, на един берлински тротоар, биха поставили в неудобно положение един кмет-доброволец на германско село, а за един министър на отбраната на страна членка на НАТО, това си е чисто и просто срамно", пише в. "Билд".

Министърът на отбраната на Германия Кристин Ламбрехт заяви, че НАТО може да обсъди исканията на Русия, но няма да позволи на Москва да ''заповядва'' на алианса или на неговите партньори как да действат, предава ''Политико''.

"Съмненията относно нейната способност да заема този пост съществуват от дълго време. Вече е време канцлерът да си направи изводите и да предприеме последващи действия", коментира "Тагесшпигел" гафа на министърката.

Сега на пресконференция говорител на министерството на отбраната се задоволи да каже, че става дума за частно видео, направено без официални средства и публикувано в акаунта на министърката в Инстаграм.

През 2022 г. тя натрупа гафове, заради които редовно си спечелваше подигравки, като например това, че обяви изпращането на хиляди каски за украинците, очакващи от Германия оръжейни доставки.

За германците Ламбрехт освен това въплъщава недостатъците на една армия с остаряло оборудване. В средата на декември тя суспендира нови поръчки на блиндираните пехотни машини "Пума" след серия от аварии сред онези от тях, които са вече на въоръжение в армията.

"Дали като запазва министърката си на поста, канцлерът Шолц се подиграва с влиянието на Германия в Европа и по света?", заяви Армин Лашет, който през 2021 г. оглави редиците на консерваторите на парламентарните избори с амбициите да бъде приемник на Ангела Меркел на канцлерския пост.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?