Quantcast

Медия без
политическа реклама

Задава се хаос с обучението на учениците

В момента в 13 области младежите от 5-12 клас са на онлайн режим, но до дни към него може да минат всички ученици

Илияна Кирилова
От понеделник и най-малките от 1 до 4 клас може да излязат онлайн

Изключително хаотична се оказва ситуацията в училищата в страната в средата на март 2021 - в разгара на третата вълна на коронавируса и на прага на пореден национален локдаун. За доста от учениците днес важи един график, от утре - друг, който обаче може да бъде заменен с поредна заповед за евентуално пълно затваряне от понеделник. Други пък са в обучение от разстояние в електронна среда отдавна и подготовката им се очертва различна от тази на връстниците им в други населени места.

Най-малките ученици от 1 до 4 клас учат присъствено, поне засега, почти навсякъде - още от 4 януари 2021 г. Не така стоят нещата обаче с по-големите ученици от 5 до 12 клас. Доскоро те се редуваха за по две седмици в клас и две онлайн - първи в училище бяха младежите от 7, 8 и 12 клас, после тези от 5, 10 и 11 клас, и накрая - 6, 9 и 12 клас. Не всички от учениците от последната ротация обаче ще изкарат пълни 10 дни в училище (техните 2 седмици изтичаха на 17 март). От миналия петък или от този понеделник в някои области те учат присъствено, в други - продължават онлайн. За капак вчера стана ясно, че страната е изправена пред пореден локдаун, при който е възможно всички ученици у нас да излязат в достанционно обучение за 2 седмици. В-к "Сега" обобщи картината по места към момента. 

В края на миналата седмица над 10 области у нас решиха да въведат локални мерки заради сериозен скок на заболелите от COVID-19 - над 300 на 100 хил. души. Първа беше столицата, която обяви двуседмично преминаване към онлайн обучение на младежите от 5 до 12 клас. От 12 до 26 март в София се преустановява и присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания.

Същият ден същото решение взеха и в Бургас, където прогимназисти и гимназисти трябва да са на дистанционно обучение от 12 до 26 март. 

От същия ден, 12 март, към онлайн обучение преминаха и младежите от 5 до 12 клас в Хасково. Там се спряха и всички извънкласни форми, организирани от училищата, но не и дейността на частните и спортните школи.

От 12 март в Смолян се преустановиха присъствените учебни занятия в училища, центрове и школи за ученици от 5-и до 12-и клас. Заради усложнената обстановка в община Златоград на онлайн обучение преминаха и децата от 1-ви до 5-ти клас.

От петък,12 март, се преустановиха присъствените учебни занятия за всички ученици от 5-и до 12-и клас и в област Благоевград. 

В Ямбол големите ученици превключиха към онлайн обучение от 11 март, а до 24 март читалищата и залите трябва да работят с 30% от капацитета си.

От понеделник, 15 март, в онлайн режим за две седмици преминаха учениците от 5 до 12 клас в Пловдив, както и тези в Пазарджик и Плевен, Перник. Шумен.

В Кюстендил учениците от 5-12 клас ще се обучават онлайн от 15 март чак до 4 април включително. Там бе взето решение и за преустановяване на присъственото провеждане на всички групови извънкласни занимания и дейности по интереси, занимални, екскурзии, спортни празници и други организирани мероприятия за всички възрастови групи, с изключение на състезанието "Европейско кенгуру" и пролетно математическо състезание - при строг пропускателен режим и спазване на противоепидемичните мерки.

От област Варна взеха решение към обучение в електронна среда да минат учениците от 6-ти до 12 клас, също от 15 до 26 март. От понеделник там се преустановиха всички извънкласни занимания и спортните празници, а на родителите на по-малките ученици бе припомнено, че могат да подадат заявление до училищните директори, ако искат децата им да учат онлайн. Днес обаче бе решено, от 18 до 26 март в дистанционна форма да преминат и учениците от 5-ти клас във Варненска област.

По-късно през деня стана ясно, че от утре, 18 март, се преустановявят присъствените учебни занятия за учениците от пети до дванайсети клас във Велико Търново, като мярката ще бъде в сила до края на месеца. Тя обхваща и посетителите на центровете за личностно развитие.

 

ОТВОРЕНИ, НО ДОКОГА?

В останалите области, където присъствените учебни занятия не са преустановени с решения на местните щабове, от 18 март започва нова ротация на учениците - поне според последната заповед на здравния министър (която обаче се очаква да бъде заменена с друга още утре, която ще прати всички ученици в цялата страна вкъщи). Според нея от 18 до 31 март в клас трябва да се обучават учениците от 7, 8 и 10 клас. 12-класниците следва да се върнат в училище от 1 до 7 април. На 1 и 2 април и от 12 до 21 април присъствено трябва да се обучават учениците от 5, 9 и 11 клас, а от 22 април до 29 април - в клас следва да се върнат и учениците от 6, 7 и 12 клас. В областите, в които обучението в клас не е преустановено, от четвъртък, 18 март, се допуска и провеждането на присъствени учебни занятия за всички ученици в центровете за специална образователна подкрепа, както и за всички ученици от 5 до 12 клас, ако в училището броят на учениците във всеки един клас е не повече от 35.

 

РЕАКЦИИ

Мненията сред родители и учители, както винаги, са полярни. Някои одобряват мерките, други ги анатемосват. "Това е подигравка с 6 и 9 клас. Защо не ги оставиха поне две седмици да учат", възмущават се родители, някои от които наричат министъра "шестокласникомразец". Действително учениците от 6 и 9 клас са най-ощетени откъм присъствено обучение - на някои от тях от началото на годината им се падат едва по 30 дни обучение в клас. Други недоволстват от честата смяна на онлайн с присъствено обучение, която побърква децата и води до стрес и огромни пропуски в обучението.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?