Медия без
политическа реклама

Светият Синод внесе в МОН първите учебници по религия

Църквата има свои учебници по православие 70 г. след премахването на часовете по Закон Божий и Вероучение в края на 40-те години на ХХ век

30 Яну. 2020
Илияна Кирилова

Светият Синод заяви в МОН учебниците по религия за I-V клас, съобщи сайтът на Българската патриаршия.

"Днес Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, входира в Министерството на образованието и науката синодалните учебници по Религия - Християнство-Православие за 1-ви, 2-ри, 3-ти, 4-ти и 5-ти клас. Учебниците на Св. Синод са депозирани в МОН във връзка с обявения през 2018 г. конкурс за учебници по учебния предмет Религия от 1-ви до 12-ти клас", пише в съобщението.

То разказва, че през 2019 г. Св. Синод е възложил на синодалния Културно-просветен отдел да организира изготвянето на учебници по православие за целия курс на училищното обучение в България.

"В екипа, изработил учебниците, по решение на Св. Синод, участват членовете на синодалния Културно-просветен отдел под вещото ръководство на Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, духовници, водещи български богослови, методици и учители по Религия – Християнство-Православие, катехизатори, иконописци, художници, графични дизайнери и фотографи. В учебниците намериха място и някои от детските творби-лауреати на Националния синодален конкурс „Възкресение Христово“. Така на младите творци се дава нова възможност да се изявят и да бъдат полезни на своите връстници, изучаващи Православие. Повечето уроци са приложими и в заниманията по Вероучение, които се провеждат в църковните училища при храмовете на БПЦ-БП в България и чужбина. Учебниците на Св. Синод са замислени и изпълнени така, че да бъдат надеждни помощници на учителите и вдъхновяващи пособия за учениците по Религия – Християнство-Православие и по Вероучение - са казва още в съобщението. - Изготвените до този момент учебници от 1-ви до 5-ти клас са първите официални синодални учебници по Православие след премахването в България на часовете по Закон Божий и Вероучение в края на 40-те години на 20-ти век."

Новите учебници на ПБЦ са съобразени и с учебните програми по Религия – Християнство-Православие, разработени от Експертния съвет по Религия към МОН и одобрени през 2018 г. от министъра на образованието и науката. Главният представител на Св. Синод в Експертния съвет е Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

"С архипастирска грижа за духовно-нравственото възпитание и образование на българските деца Св. Синод разгръща своята просветна дейност с желание предметът Религия да влезе в числото на задължителните учебни часове", пишат още от Патриаршията.

На 5 февруари проектите на учебниците ще бъдат отворени в Дирекция "Учебници и училищна документация" на МОН и ще започне процедурата по оценяване и одобряването им. По решение на Св. Синод негови представители в тази процедура ще бъдат Ловчанският митрополит Гавриил, Мелнишкият епископ Герасим и доц. д-р Мариян Стоядинов - главен редактор на учебниците.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата