Медия без
политическа реклама

В скандалната градина във Велинград е имало и сегрегация

Законът забранява обособяването в групи на деца въз основа на етническата им принадлежност

31 Май 2024
БНТ

Децата в детска градина "Фантазия" във Велинград са били разделени на групи според произхода им - ромските деца са били събрани в една група, тези с български произход - в друга. Това разказа пред Нова тв Петър Томанов, чийто дете е било тормозено във въпросната градина. Това е нещо недопустимо според училищния закон, който забранява обособяването в групи въз основа на етническата принадлежност на децата в детските градини. 

Томанов посочи, че неговото дете е било във въпросната група, в която са събрани ромските деца, като за нея отговаряла именно възпитателката, заснета да упражнява насилие. По думите му той няколко пъти е искал да премести момченцето в друга група, но не получавал съдействие от ръководството. "През последните два месеца не го пусках на градина поради няколко причини. Хигиената беше на много ниско ниво. Прибирал се е с пъпки заради ухапване от животинки. Храната беше една и съща - само филии и супи", допълни Томанов. И коментира, че детето му лично се е оплаквало от възпитателката. "Казваше, че вече ще слуша, защото иначе леля Нели ще го затвори в тоалетната и ще го набие. То е по-палаво, заспива трудно", поясни бащата. Според него има още две малтретирани деца от същата група в детската градина.

Твърденията му тепърва ще се проверяват от институциите, които вчера започнаха спешни проверки по случая. За насилието в детска градина "Фантазия", която е и иновативна, се разбра преди ден от пуснати в социалните мрежи клипове. В последствие възпитателката, заснета да дърпа и бие деца, бе задържана за 24 ч. от полицията. Днес бе пусната на свобода. Към момента на нея не са й повдигнати обвинения. Районната прокуратура в Пазарджик образува досъдебно производство за причинена телесна повреда на малолетно лице от длъжностно лице. Директорката пък бе наказана дисциплинарно със "забележка".

Районният прокурор в Пазарджик Радослав Бакърджиев заяви, че до момента не е имало сигнали за насилие от конкретното учебно заведение. "Сградният фонд е доста стар, но вътре е правен скорошен ремонт. Откъм битови условия се полагат грижи от страна на общината", коментира той.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата