Quantcast

Медия без
политическа реклама

МОН препоръчва урокът с марихуана за VIII клас да бъде сменен

Ведомството обаче няма нормативно основание да "изтегли" този текст

24 Апр. 2020Обновена

Министерството на образованието е препоръчало на авторите на учебник по философия за VIII клас да сменят примера, в който се говори за марихуана. Това съобщиха от МОН на въпроси на "Сега" във връзка с недоволството на родители от въпросния пример.

Както стана ясно по-рано, в текста е разказана история, в която тийнейджър предлага марихуана на момиче с думите "Опитай. Страхотно е!". Родителски организации вече заявиха готовност да сезират прокуратурата заради урока, озаглавен "Моята идентичност и моят клас", но според издателите на учебника няма нищо нередно.

"Липсата на говорене по дадена тема, не означава, че тя не съществува. Много е важно учениците да се научат да имат критично мислене, да отстояват собствени позиции, да имат мнение и да могат сами да се предпазват", посочват от МОН. И допълват, че през пубертета младите хора експериментират и рисковете от употреба и развиване на зависимост към наркотични вещества са особено големи. "Говоренето по тази тема, която е много чувствителна, трябва да става внимателно, за което разчитаме на учителите, както и на родителите", посочват от министерството.

Оттам обясняват, че обучението по философия за VIII клас цели да подпомогне личностното развитие на учениците чрез създаване на умения за самостоятелно и критическо мислене. "Ученикът трябва да опознае видовете зависимости, да изследва личния си опит - кое може да го доведе до изпадане в зависимост, да разбере важността на волята и подкрепата от средата за справяне със зависимо поведение. Включеният текст е решение на авторския колектив на конкретния учебник и той е поставен в урок, което означава, че упражненията в него се разглеждат под ръководството на учител", казва още от ведомството. Оттам поясняват, и че МОН няма нормативно основание да „изтегли“ „този урок от учебника“. "В одобрените учебници могат да се извършват обективно необходими промени на съдържанието. Наредбата дава възможност авторите и/или издателите на одобрените учебници да извършват поправки на очевидни фактически грешки по своя инициатива и без одобрение на министъра на образованието и науката. Те са длъжни да го уведомят в едноседмичен срок от отпечатването", казва още от МОН.

"Този казус изглежда страшен за повечето родители, но страшен е не самият казус - коментира пред БНТ управителят на издателство "Педагог 6" Светла Луизова. - Да, няма дилър, който да обясни на вашето дете, че дрогата ще съсипе неговото здраве, психика и живота му като цяло. Той няма такъв интерес."

Тя поясни, че текстът в учебника е написан от учител психолог. Според друг психолог, който всеки ден се среща с наркозависими тийнейджъри, за да им помогне, този урок е добър, но крие една опасност.

"Има осмокласници, които въобще не са на тази тема - не им е актуална и няма нужда да се повдига и да се предизвиква тази тема. Там е вредно дори - обясни Росица Станулова, психолог в Центъра по проблемите на наркоманиите в София. - В тази възраст е много силен стремежът да се впишеш. Те са много уязвими и реално повечето биха се съгласили и се съгласяват. Налице е почти двойно увеличаване на престъпленията, извършени под въздействието на психоактивни вещества."

Все пак от издателството не смятат, че техният урок провокира учениците да посегнат към дрогата. Дори напротив.

"Малко по-надолу на децата е разяснено да запишат важните причини, поради които те трябва да могат да бъдат самостоятелни личности, а не да се влияят винаги от мнението на групата", посочи Светла Луизова.

Още по темата