Медия без
политическа реклама

МОН дава по-дълга коледна ваканция

Изпитът по български в 7 клас ще е на 17 юни, а по математика - на 19 юни

18 Юли 2023ОбновенаСИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА
Илияна Димитрова
По-малко оценки очакват учениците догодина

Догодина изпитите в края на 7 клас ще са с около седмица по-късно, за да имат време учениците да се подготвят по-добре. Освен това те ще се провеждат в различни дни от изпитите в края на 10 клас с цел по-добра организация. Това съобщи просветният министър проф. Галин Цоков на брифинг за новостите, които подготвя ведомството му.

"Днес подписахме нов график за външно оценяване през следващата година. Стигнахме до идеята, че в рамките на следващата година би било по-добре външното оценяване да бъде разделено по дни - на външно оценяване след 7 клас и след 10 клас, с което осигуряваме по-голяма възможност на оценителите да се съсредоточат на проверката на работата на учениците след 7-ми клас, за да може тази проверка да бъде с приоритет, учениците да получат по-бързо резултат и да започне и класирането в средните училища", заяви той. По думите му провеждането на изпитите след 7-ми клас е изместено с няколко дни (напред във времето - бел. ред.), за да има повече време учениците да се подготвят за тези изпити. "Външното оценяване след 7-ми клас е структурирано в учебни дни, за да не се губи учебно време, и това сигурно ще наложи промяна по отношение на квесторите", уточни той.

 

ИЗПИТИ И МАТУРИ

За изпита по български език и литература в 7 клас е предложена дата 17 юни 2024 г., а по математика - 19 юни 2024 г. Резултатите трябва да бъдат обявени до 1 юли. (т.г. тези изпити бяха по-рано - съответно на 13 и 16 юни).

Планира се НВО по български език за 10 клас да е на 10 юни 2024 г., а по математика - на 12 юни 2024 г.

За 4-класниците оценяванията ще са на 27 и на 28 май.

На 17 май 2024 г. е планирано да се проведе задължителната матура по български език и литература, а на 20 май - вторият задължителен изпит за учениците, които са се обучавали по профилиращ предмет или за професия. Допълнителните изпити по предмет по желание на ученика ще са в периода 22-31 май 2024 г. Втората сесия за изпити през август предвижда изпитът по български език и литература да е на 22 август, а втората задължителна матура - на 23 август 2024 г. Дните, в които се провеждат матури и изпити за 7 клас, отново ще са неучебни - това са 17 и 20 май, както и 17 и 19 юни.

 

ВАКАНЦИИ

И през следващата учебна година учениците ще имат пет по-продължителни почивки, заедни с лятната ваканция, посочват от МОН.

От 1 до 5 ноември 2023 г. ще е есенната ваканция, т.е. с един ден повече от тази учебна година. От 23 декември 2023 г. до 2 януари ще е коледната ваканция, отново с един ден повече. За сметка на това между двата срока няма да се учи само три дни - междусрочната ваканция ще е от 3 до 5 февруари, а не както бе т.г., когато ученици почиваха пет дни. Планира се пролетната ваканция от 1 до 11 клас да е 9 дни (а не 10 дни) - от 30 март до 7 април включително (т.г. бе от 8 до 17 април), като и дванадесетокласниците ще почиват по-малко - от 5 до 7 април (т.г. пролетната им ваканция бе от 12 до 17 април).

 

ПРОМЕНИ В НАРЕДБИ

Проф. Цоков анонсира промени в редица наредби. В наредбата за организацията на дейностите в училищното образование например са планирани промени, свързани с проектно-базираното обучение, фиксиране на неговата структура и съвместното преподаване от учители по различни предмети. В наредбата за оценяването новият екип в МОН планира да намали броя на текущите оценки по различните предмети и в рамките на отделните дисциплини по даден модул - по предметите, които се изучават с над 4 часа на седмица, например вече ще трябва да се пишат не по 4, а по 3 оценки на срок. Предстоят промени в наредбата за статута и професионалното развитие на учителите, както и такива, свързани с намаляване на административната тежест на учителите.

 

 

Догодина учениците ще имат 5 дни междусрочна ваканция вместо един ден, както бе досега. При останалите ваканции няма големи промени.  Това предвижда проект на заповед за учебното време за следващата 2022/23 учебна година, предложен от просветното министерство.

 

Още по темата