Медия без
политическа реклама

И това го има - паралелка само с трима ученици

73 училища в София са с класове с под минималния брой деца

В 73 училища в община София учат между 3 и 17 ученици.
Илияна Димитрова
В 73 училища в община София учат между 3 и 17 ученици.

Едва трима ученици има паралелката в пети клас в 152-ро училище "Св. Св. Кирил и Методий" в с. Мърчаево, намиращо се в границите на Столична община. Това става ясно от доклад на зам.-кмета на София по културата и образованието Яна Генова за допускане на паралелки от 1 до 12 клас под минималния брой ученици за текущата 2023/24 г.

Всяка година традиционно след началото на учебната година се внася подобен доклад за паралелките, които не са успели да наберат достатъчно ученици, който следва да се изпрати за одобрение до просветния министър. Тази година процедурата е съвпаднала с изборите, а липсата на Общински съвет досега е забавила приемането му, обясни Ваня Кастрева, шеф на РУО-София, откъдето идва предложението за допускане на съответните паралелки с по-малък брой ученици. По думите ѝ в отдалечените крайградски райони, каквито са например Мърчаево, Пасарел или Яна, където няма активно жилищно строителство, няма и достатъчно деца, затова е нормално те да се насочват към центъра на столицата. 

Преди дни докладът, внесен от зам.-кмета Генова, бе одобрен единодушно и без дискусии от общинските съветници в образователната комисия на Столичната община. В него паралелките условно са разделени на три типа. Едните са с над 10 ученици и са в общо 22 училища. Другите са с под 10 ученици - общо 16 учебни заведения. Третата група включва 35 училища, в които паралелките ще са с под допустимия минимален брой ученици, но от 10 души нагоре. Т.е. общо 73 училища имат класове с под минималния брой ученици.

За 35-те школа директорите са декларирали, че могат да поемат издръжката на тези паралелки в рамките на наличните средства от бюджета си. За първите две групи училища обаче ще са нужни около 98 000 лв. за покриване на разходите за въпросните маломерни паралелки, които са налични в столичния бюджет, обясни Генова.

Минималният и максимален брой на учениците в паралелките е различен за различните класове и училища. Въпросът е уреден в наредбата на МОН за финансирането на институциите, като най-общо в неспециализираните и специализираните училища минимумът за паралелките от 1 до 4 клас е от 16 ученици, а максимумът - от 22 ученици, за тези от 5 до 12 клас - от 18 до 26 ученици и т.н.

 

Кога се допускат маломерни паралелки 

Има обаче и изключения, които се допускат в различни случаи - например в защитените училища; в неспециализирани и специализирани училища, когато броят на учениците в паралелка от 1 до 12 клас е не по-малко от 10; в неспециализирани и специализирани училища при формиране на паралелки с не по-малко от 10 ученици от два класа и др. По-малко от 10 ученици в паралелка се допускат с разрешение на финансиращия орган, ако са осигурени допълнителни средства за обезпечаване на учебния процес извън определените по стандарти. Паралелка с по-малко от 10 ученици в неспециализирани и спортни училища също може да се формира в особени случаи след разрешение на началника на РУО, отново ако са осигурени допълнителни средства.

 

На ръба

Според доклада кметът на Столичната община трябва да направи предложение пред министерство на образованието за формиране на паралелки с по-малък брой от 10 ученици във въпросните 16 училища. В район "Витоша" това са 152 ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", с. Мърчаево, в което паралелката в пети клас е само с трима ученици, а тези в четвърти и пети клас - с по 6 ученици, и 86 ОУ "Св. Климент Охридски", където шестият клас е от шест ученици.

В район "Кремиковци" също две училища получават разрешение за маломерни паралелки - 116 ОУ "П. Хилендарски", с .Яна (там паралелката в 4 клас е от 5 ученици) и 117 СУ "Св. Св. Кирил и Методий", филиал Сеславци и филиал Бухово (там 3 "А" клас е с 4 ученици). Четири са училищата с маломерни паралелки в район "Нови Искър" - 160 ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", с. Чепинци, 172 Обединено училище "Хр. Ботев", 177 ОУ "Св.св. Кирил и Методий" и 179 ОУ "В. Левски", с. Доброславци. В район "Панчарево" такива са 191-то, 202-ро, 200 и 71-во, в район "Възраждане" - 76-то училище, в район "Сердика" - 100 ОУ "Н. Геров" и 29 СУ "К. Шапкарев", а в район "Искър" - 65-то ОУ "Св. Св. Кирил и Методий".

Последвайте ни и в google news бутон