facebook
twitter

България

Над 30 паралелки в гимназиите се закриват

Сред специалностите с недостатъчно ученици има и такива от защитените професии
3407
 Pixabay
Кандидатите за оператори на машини все още са недостатъчно.

Намаляващият брой на учениците у нас традиционно води до закриване на паралелки след 7-и клас. Тази година не прави изключение, като освен в столицата, другите големи градове у нас също не успяват да запълнят план-приема в гимназиите. Това показва проверка на "Сега" за реализираните и закрити паралелки за осмокласници в различните региони в страната.

В София вече бе обявено, че учениците се увеличават и са повече от предходната година. За целта столицата утвърди прием в 338 паралелки, 229 от които профилирани, а останалите - професионални. И тук обаче след първото класиране са закрити 15 паралелки. Три са закритите паралелки в училища в Пловдив. Става дума за професионалната гимназия по машиностроене, която не е успяла да събере нужния брой ученици за паралелката със специалност машинен оператор, професионалната гимназия по кожени изделия „Д-р Иван Богоров“ - със закрита паралелка в специалност моделиер на обувни и кожено-галантерийни изделия, и средно училище „Св. Софроний Врачански“, останала без ученици, които да учат за оператор на компютър. В Перущица нереализирана остава паралелката за машинни оператори в професионалната гимназия по лозарство и винарство.

В Бургас и региона без ученици след първо класиране са останали 3 паралелки. Това са музикалната паралелка на средно училище „Димчо Дебелянов”, като учениците, които са се записали в нея, ще бъдат пренасочени към средно училище „Добри Чинтулов”, една в СОУ „Йордан Йовков”, където тази година за пръв път е бил обявен прием след 7-и клас, както и една в училището в кв. "Черно море".

Поради липса на кандидати три паралелки за прием след седми клас са били закрити във Велико Търново и Горна Оряховица след първото класиране, свидетелства местният "Борба". Никой не е пожелал да продължи образованието си в паралелката “Електрически машини и апарати” в гимназия “Ломоносов”, както и във великотърновската гимназия по електроника “Александър Попов”, която е трябвало да съвместява двете специалности “Промишлена естетика и дизайн” и “Спедиция. Транспортна и складова логистика”. Закрита е и специалността “Машини и системи с цифрово и програмно управление” в горнооряховската гимназия “Васил Левски”. Още 7 паралелки в областта са спорни, защото желаещите да се запишат в тях ученици са много малко. За момента от всички 81 утвърдени паралелки там, 56 са напълно сформирани. Останалите са предимно в професионалните училища, като става дума най-вече за защитени професии или такива, които са в списъка с професии и специалности, за които се очаква да има сериозен недостиг в следващите години.

От големите градове единствено във Варна и областта след първо класиране няма да има закрити паралелки за осмокласници. Общият брой на планираните паралелките там е 164.

По-малките градове също не правят изключение. Четири паралелки за осмокласници са закрити след първото класиране поради липса на ученици и в Ямболско. Това са паралелката по български език и литература и география и икономика в гимназия „Васил Левски”, по английски език с френски и английски език с руски в гимназия „Васил Карагьозов”, по оперативно счетоводство - в професионалната гимназия по икономика „Г. С. Раковски” и по строителство и архитектура в професионалната гимназия по строителство и геодезия „Кольо Фичето”.

4 паралелки от общо 81 са закрити след първо класиране в гимназиите в Хасковска област. Сред тях са такива, обучаващи за електротехник и компютърна техника и технологии, за екскурзовод и туристическа анимация и за техник на електронна техника и техник по автоматизация. 9 паралелки с прием след седми клас са закрити след първо класиране и в Благоевградска област, тъй като за тях е имало едва по един-двама кандидати.

Ключови думи:

паралелки, закрити, 7-и клас
Все още няма коментари

Още

МОН увеличава с до 4% приема в професионалните паралелки
30 столични училища ще свият паралелките си за първолаци
57% от новите паралелки в осми клас са професионални

Влез или се регистрирай за да коментираш