Медия без
политическа реклама

И Кипър ще забрани мобилните телефони в училище

У нас отделни училища също започнаха да въвеждат ограничения

20 Юни 2024
Прекомерната употреба на технологии от учениците може да доведе до пагубно въздействие върху ученето, се казва в доклад на ООН.
Илияна Кирилова
Прекомерната употреба на технологии от учениците може да доведе до пагубно въздействие върху ученето, се казва в доклад на ООН.

Поредна страна смята да забрани използването на мобилни телефони в училищата в съответствие с препоръките на ЮНЕСКО. Световната организация препоръча цифровите устройства да се използват в училище само когато подпомагат учебния процес и усвояването на учебния материал, тъй като прекомерната им употреба води до намаляване на образователните им резултати и се отразява на емоционалната стабилност на децата.

"Смартфоните трябва да бъдат забранени в училищата, за да се преодолее разсейването в класната стая, да се подобри ученето и да се защитят децата от кибертормоз", препоръча в свой доклад м.г. и ООН.

Кипър ще забрани използването на мобилни телефони в училищата, съобщи кипърският министър на образованието Атина Михаелиду, цитирана от Ройтерс. Властите планират да въведат забраната веднага щом бъде обсъдена в парламента. "Ясно е, че използването на мобилни телефони разсейва учениците от уроците им, но основно се свързва с повишаване на антисоциалното поведение", отбеляза Михаелиду. По думите й няма да бъде забранено на учениците да носят телефоните си на училище, но няма да могат да ги включват.

Официални данни сочат, че над 1.4 милиона мобилни телефона са в употреба в Република Кипър - това е повече от броя на гражданите, които наброяват под 1 милион в контролираните от правителството части, отбелязва агенцията.

Наскоро и в Гърция забраниха на учениците в гимназиите да ползват мобилни телефони по време на учебния ден. Причината за тази мярка е увеличаване на случаите с оказване на психически тормоз върху деца със заснети в училище клипове. Според наредбата там учителите са задължени да събират мобилните телефони преди началото за занятията и да ги връщат след края на часовете. Преподавателите заявяват, че децата са в пълна зависимост от технологиите и няма наказание, което да ги принуди да се откажат от телефоните си в училище. Максималното наказание, което училището може да приложи при неподчинение, е до 5 дни изключване от училище и разговор с родителите на провинилото се дете.

Франция още през 2018 г. въведе забрана за използване на мобилни телефони до 9. клас в училищата. Забраната се отнася за цялата територия на училището както за часовете, така и за междучасията. В някои райони на Австралия използването на мобилни телефони е забранено в началните училища. Ограничения има още в отделни училища или цели области в Белгия, Испания, Великобритания и НидерландияБританското правителство също препоръча да се забрани употребата на смартфони в училище по време на часовете и в междучасията. Швеция също спря временно плана си за цифровизиране на класните стаи, дори във Финландия, където притежанието на телефони Нокиа е въпрос на национална гордост, има подписка за забрана на телефоните в училище, посочи в края на м.г. БНР.

У нас засега на национално ниво няма подобни ограничения, но отделни училища започнаха да забраняват използването на телефони в клас - например ОУ "Ч. Храбър" във Варна, ОУ "Иван Вазов" в ловешкото село Дебнево и др.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон