facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

"Златните пирамиди" на Божков поискаха фалит

Стотици дребни търговци искат помощ от премиера, след като изгоряха с 40 млн. лева за лотарийни билети
Обновена
7 854
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Търговци държат непродадени лотарийни билети за над 40 млн. лв., за които вече са платили ДДС, посочи Иван Делчев (първият отдясно на ляво) от асоциацията на търговците на тютюневи изделия.

Дружеството "Ню геймс", основният организатор на моментни лотарийни игри у нас като "Златните пирамиди" на частната "Национална лотария" на Васил Божков, е поискало да бъде обявено в несъстоятелност. Това става ясно от документи, качени в Търговския регистър, съобщи "Капитал".

Молбата е подадена до Софийския градски съд на 27 февруари, видя и "Сега" в Търговския регистър. В нея изпълнителният директор на "Ню геймс" Димитър Ганев посочва, че всички сметки на дружеството, са запорирани от НАП, заради което не може да се разплаща с контрагентите си, да изплаща печалби, както и заплати на служителите си. От писмото до съда се разбира, че Комисията по хазарта е установила публични задължения на компанията в размер на 273 млн. лв. "Ню геймс" е обжалвала този акт. Заради запорираните сметки "Национална лотария" е прекратила и игрите, които организара онлайн. 

До това положение се стигна след като от 21 февруари с промяна в законодателството депутатите забраниха лотарийния бизнес на двете частни лотарии "Национална лотария" и "Лотария България" на хазартния бос Васил Божков и повериха тази дейност на държавния тотализатор. Божков в момента е в Обединените арабски емирства, откъдето прокуратурата очаква да бъде екстрадиран. Той е обвинен в 11 престъпления, между които принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, търговия с влияние, държане и отчуждаване на културни ценности, изнасилвания и убийства. Според прокуратурата неплатените в годините от дружества на Божков такси за организираните от тях хазартни игри достигат половин милиард лева.

Междувременно 950 малки търговци от различни населени места в страната изпратиха петиция до премиера Бойко Борисов с искане държавата да им помогне да си получат парите от ликвидираните частни лотарии. Това обявиха по-рано днес на специална пресконференция част от подписалите петицията.

"Екстремната намеса на държавата при измененията на Закона за хазарта, с които от 21 февруари т.г. бе въведен държавен монопол върху лотарийните игри, причини тежки последствия за над 20 000 малки търговци и дистрибутори. Те останаха с предварително платени и нереализирани лотарийни билети за над 40 млн. лв.", обяви Иван Делчев, председател на Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия.

Досега при изменение на акцизите, на бандеролите или на опаковките на акцизни стоки, държавата винаги е давала преходен период, в който да се реализира закупената стока. Този път обаче такъв срок няма", недоволстват от асоциацията. "Съществен детайл е, че за тези закупени, но нереализирани лотарийни билети, търговците вече са платили ДДС", посочи Делчев.

Средно в търговски обект има налични талони на стойност между 2000 и 6000 лв. Това за малкия бизнес е поредно непосилно бреме, което ще доведе до задлъжнялост и дори фалити, се посочва в петицията.

Както "Сега" вече писа двете частни лотарии - "Национална лотария" и "Лотария България", са предоставяли на консигнация талоните за търкане единствено на централните си дистрибутори, сред които е и "Лафка". Докато регионалните дистрибутори и крайни търговци е трябвало да си купуват предварително билетите срещу отстъпка от 5 до 7%. 

От "Национална лотария" са ги уверявали, че искат да възстановят парите за непродадените талони, но сметките им са запорирани, казаха търговците. Те са скептични, че с водене на дела срещу частните лотарии ще успеят да си възстановят парите. "Ако те дължат над 500 млн. лв. такси на Комисията по хазарта, то е ясно, че нищо няма да остане за нас", каза Димитър Иванов, който е бил дистрибутор на "Ню гейм" и е изгорял с налична стока за 800 000 лв.

От Българската асоциация на търговците на тютюневи обмислят да заведат дела срещу държавата пред Европейския съд. "Надяваме се обаче институциите да намерят механизъм да си получим парите, така както успяха само за 11 дни да променят закона за хазарта", заяви Иван Делчев.

28

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Депутатите коригираха високите такси за хазартни лицензи

23.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

1812 3
Игралната индустрия се обяви срещу лобистки промени в хазарта

21.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

1136 3
Закон изхвърля от пазара малките хазартни фирми

18.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

3753 10

Коментари

Solace

Съдете лотарията. Каза ви се - частни отношения между търговци.

А Иванов е хапвал на баничката мекото, та е набухал почти милион в талони (точел се на печалба 40-50 хил. лв само от тях, а отделно колко е изпапкал от продадени вече талони е друг въпрос), сега вижда как се яде хурка...

F1F1

умник, досега иванов е играл по правилата на държавата. И изведнъж държавата - рекетьор кава от днес вече правилата са други. В нормалните държави така не става, възможно е само при управлението на рекетьорите.

Solace

Рекетьорите са едно на ръка. Решението на парламента - също. Тук опираме до Иванов - 800 хил. лв. в талони са 160 хиляди броя талончета (по 5 кинта, да речем). Щом Иванов може да извади от оборота такива пари, и да ги държи в талони, значи не е толкова окъсал. Е, вярно, преди е обръщал тези оборотни пари, макар и бавно, а сега ще трябва да ги отписва (освен ако не осъди лотарията, и не успее да се вреди преди държавата в исковете и запорите, ха-ха-ха)...

Схемата е същата като в КТБ - ясно ти е, ще лихвата по депозитите е изкуствено висока, и въпреки това се хващаш на хорото за печалбата. Е, и там едрите риби цедираха, та не загубиха. Такива като Иванов - изгоряха. 

Рекетьори, сър...

Иван111

Малеее, какъв кеф че някой е "изгорял", "търсил си го е, нека му ....".... Е вярно е , че : "...не сме народ, не сме народ, а мърша..." ... мърша, която дори не се опитва да се замисли, че щом е направено за една стока, в случая лотарийни билети, утре може да се повтори, за който и да е сектор на бизнеса, голям или малък....Решава поредния тъпанар нещо си, облича го в благовидни намерения и .... през просото, а последствията...кой ти ги мисли нали ще има доволни, че на някой живота е съсипан, ще заложим на него...

Каубой
снимка на Каубой

Селските тарикати да садят картофи. Бизнесът е проста работа, но не за прости хора. Приписват мисълта на каруцаря г-н Буров.

Solace

Работя ежедневно с фирми, от страна на кредитираща институция. Хайде пък да разбирам малко, а? И не, нито завиждам на Иванов, нито ми е кеф, че е изгорял с пари - и това се вижда в коментарите ми. Казах каква е схемата, и че Иванов, конкретно, не е закъсал за пари, щом може да си позволи да "затвори" почти милион оборотни в талони. Иванов е дребен тарикат, опитал се да изкяри бърза печалба, но такива като него обират боя. Едрите тарикати са с връзки, и по разни начини излизат без загуби.

Ако някой дращи, бидейки функционално неграмотен, и не разбирайки писан текст - не е моя грижа. Айде.

Solace

Апропо - след като Ню геймс АД е поискало обявяване в несъстоятелност, то частните кредитори, каквито се явяват Иванов и компания, окончателно ще гризнат дървото, дори в качеството си на присъединен взискател по изпълнителното дело. Защото държавата търси стотици милиони, и ще се удовлетвори първа от продажбата на активите на АД-то. А то надали има активи на стойност въпросните милиони, за да може държавата да прибере търсеното, и после да остане за останалите по ред кредитори...

бледият_конник

   Тук наистина се изказват много хора, които хабер си нямат от търговия. Изобщо не му е било нужно да затваря такава сума пари. Той е можел ежедневно да се зарежда, или поне на 2-3 дена(има почивни и празници). Но най вероятно за някой процент в повече се е наблъскал с толкова стока. В дребния бизнес съществува риск при всеки вид стока - ако презаредиш хранителни стоки може да им изтече срока, алкохола - през няколко години подменят бандеролите, цигарите - същата работа. Всяко презареждане носи риск стоката ти в един момент да стане непродаваема. Е, тука от значение са и договорките - платил ги е предварително( за по голям процент). 

  Да се оправя с този който му ги е продал. Още повече, че много добре знаеха че участват в измама(рекламите за милионери и реално изплатени суми), организирана от Божков, собствениците на Лафка и държавни служители на много високо ниво.

MAPOH

Бойко да си продаде къщата в Барселона и да им плати на хората. Само да не посмее да пипа общите...

Evasion

Къде дремаха, когато проекта на закон се гледаше в парламента?

Хулиган

При добри адвокати няма начин да не опраскат държавата, която не е контролирала лотарийните босове.

Но то и държава не е останала из тукашната територия.

И лошото е, че пак ще се бръкне в джоба на данъкоплатеца.

Затова е крайно време данъкоплатците да си създадат нова държава.

С нови правила.

Преди да се юрнат като последни будали към НАП, за да не изтърват крайния срок в съревнованието...

http://www.drago.info/index.php/2018/02/02/kak-popwlnihme-danwchnite-deklaracii/

Каубой
снимка на Каубой

Да, „Напред, другари млади, през пламъци и дим. Тази песен е стара и бива я за млади Юрушисти. Напред Париж и КЮба ваши!

Сгугню
снимка на Сгугню

Къде дремаха, когато проекта на закон се гледаше в парламента?

Правилен въпрос - в проекта до последно имаше някакви гаранции за тия с печалбите, които отпаднаха в края, но нямаше нищо за търговските партньори на лотариите. Трябваше да плачат тогава.

 

При добри адвокати няма начин да не опраскат държавата, която не е контролирала лотарийните босове.

Ами май няма как. Дори и да си изпаднал в несъстоятелност си има ред на удовлетворяване на кредитолите и държавата в тоя ред е преди търговците, което е и логично. Те какво искат сега - да се предредят ли? А обществения интерес?

И закона няма нищо общо - сметките на лотариите са блокирани от НАП заради укритите данъци. Да се сърдят на тия, дето са укрили данъците. И претенции адвокатите могат да имат само към лотариите, които не са си плащали данъците, заради което са им запорирани сметките та не могат да платят на търговците.

 

 

 

 

Invisible

Запоржци пишат писмо да турския султан.

Stern

Когато печелеха от отстъпката за продажба, защо не пращаха петиции?

Mancho
снимка на Mancho

Др. Иванов имал документи за купени билети за 800 хилки, значи той е изтеглил това ДДС ( 133 хиляди ) и се обърках, ЗАЩО сега плаче? Ако не му трябват,  да ги внесе в касичката на Партията-майка

никой

Сериозно ли има ДДС върху залог/хазарт? Е то и право да гласуват имат всички .....

sega_reader

Не, не на банята, там е топла, в някоя градинка да търсят чешмичка.

Баш ма брига за някакви тарикати.

Следваща тема.

LAIO

Няма край човешката простотия. Щом някой има бизнес, опитва се да печели пари от нещо, веднага се обявява за тарикат и маскара. Единственият правилен начин да се взимат пари е с комунистическата пенсия дето някой я плаща. Другите дгд. Ще изплува бг от мизерията ама другия път.

bay Dragan

Не разбирам и не играя комарджийски игри. Няколко пъти съм попълвал тото 2, а преди 45 години имах 11-ска от тото1 / 12+2/ и 35 лева/ Хасково взе та би вън в редовните 12 . Иначе 14 и ехееее/

Ама май и заради това дето става  сега с лотарията на Божков няма сериозна инвестиция тук.

Conviction
снимка на Conviction

е изгорял с налична стока за 800 000 лв.

И от къде пари за тази "стока"?

Когато лапаха яко на гърбът на балъците ни рИваха...

бледият_конник

"Съществен детайл е, че за тези закупени, но нереализирани лотарийни билети, търговците вече са платили ДДС, посочи Делчев."

  Това твърдение леко ме смущава. Доколкото си спомням получаването на билетите, както и последващата продажба на трети лица са освободени доставки по смисъла на ЗДДС. Услугата, която се извършва на организатора на игрите е облагаема, което означава, че за комисионата се издава фактура и се начислява ДДС върху комисионното възнаграждение, което е 5-12% от стойността на билетите.

никой

Тоест отстъпката е добавена на билета и се дължи ДДС? Сериозно ли ?  А взелия покер автомат на комисионна дължи ли ДДС ?

бледият_конник

Ако сте търговец, регистриран по ДДС, когато купувате дадена стока и вземате фактура, фактурата ви е нужна за да я ползвате за данъчен кредит. Билетите се продават в отделна група в касовия апарат - стоки без ДДС. Този, който ви продава билетите, дава ви отстъпка примерно 6% - вие му плащате пълната стойност на билетите( 20бр×5лв, плащате 100лв), след това по банков път ви привеждат 6лв. Върху тия 6лв вие дължите ДДС( това е пример - сумите са доста по големи)

Verbis verbis

"Златните пирамиди" на Божков поискаха фалит

 

Златните пирамиди не само на Божков, а и всички пирамиди и пирамидални умове по света са във фалит.

Скрудж

Значи....Иванов е вложил 800 000 лева в билети от лотарията. Защо? Вместо 160 000 билета накуп, можел е да купува 20 пъти по 8000 билета. Значи Иванов е имал някаква причина да купи това голямо количество и причината със сигурност е в печалбата. Сигурно при 160 000 билета процентите не са 5, а 7-8...дори 10.

Така, че Иванов е рискувал и е загубил!

Скрудж

Бай дъ уей, в момента по НВО върви един много интересен документален сериал - "Макмилиони". Разказва се за една от най-големите измами свързани с игри с печалби. Показва се схема чрез която печелвиши билети от по 1 000 000 долара изобщо не са стигали до търговската мрежа, а са раздавани на поставени лица.

Сталкер

Не искам в никакъв случай да изглежда като злорадстване, но дребните търговци са една съществена част от електоралната база на ГЕРБ. Те знаеха че гласуват и издигат на власт една бивша (колко да е бивша) мутра и и се кефеха на мутренския и подход. Е сега, когато тази мутра се саморазправи с една друга видна мутра и се оказа че те трябва да платят сметката за това ще им се наложи да си направят политическите изводи дали пък наистина техния любимец най-добре защитава интересите им... Това е политиката - гласуваш за този койти най-добре защитава интересите ти, а ако гласуваш за този който директно бърка в джоба ти по един или друг начин, но иначе много си те кефи, трябва да си носиш последствията...

 

Влез или се регистрирай за да коментираш