Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Златните пирамиди" на Божков поискаха фалит

Стотици дребни търговци искат помощ от премиера, след като изгоряха с 40 млн. лева за лотарийни билети

05 Март 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Търговци държат непродадени лотарийни билети за над 40 млн. лв., за които вече са платили ДДС, посочи Иван Делчев (първият отдясно на ляво) от асоциацията на търговците на тютюневи изделия.

Дружеството "Ню геймс", основният организатор на моментни лотарийни игри у нас като "Златните пирамиди" на частната "Национална лотария" на Васил Божков, е поискало да бъде обявено в несъстоятелност. Това става ясно от документи, качени в Търговския регистър, съобщи "Капитал".

Молбата е подадена до Софийския градски съд на 27 февруари, видя и "Сега" в Търговския регистър. В нея изпълнителният директор на "Ню геймс" Димитър Ганев посочва, че всички сметки на дружеството, са запорирани от НАП, заради което не може да се разплаща с контрагентите си, да изплаща печалби, както и заплати на служителите си. От писмото до съда се разбира, че Комисията по хазарта е установила публични задължения на компанията в размер на 273 млн. лв. "Ню геймс" е обжалвала този акт. Заради запорираните сметки "Национална лотария" е прекратила и игрите, които организара онлайн. 

До това положение се стигна след като от 21 февруари с промяна в законодателството депутатите забраниха лотарийния бизнес на двете частни лотарии "Национална лотария" и "Лотария България" на хазартния бос Васил Божков и повериха тази дейност на държавния тотализатор. Божков в момента е в Обединените арабски емирства, откъдето прокуратурата очаква да бъде екстрадиран. Той е обвинен в 11 престъпления, между които принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, търговия с влияние, държане и отчуждаване на културни ценности, изнасилвания и убийства. Според прокуратурата неплатените в годините от дружества на Божков такси за организираните от тях хазартни игри достигат половин милиард лева.

Междувременно 950 малки търговци от различни населени места в страната изпратиха петиция до премиера Бойко Борисов с искане държавата да им помогне да си получат парите от ликвидираните частни лотарии. Това обявиха по-рано днес на специална пресконференция част от подписалите петицията.

"Екстремната намеса на държавата при измененията на Закона за хазарта, с които от 21 февруари т.г. бе въведен държавен монопол върху лотарийните игри, причини тежки последствия за над 20 000 малки търговци и дистрибутори. Те останаха с предварително платени и нереализирани лотарийни билети за над 40 млн. лв.", обяви Иван Делчев, председател на Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия.

Досега при изменение на акцизите, на бандеролите или на опаковките на акцизни стоки, държавата винаги е давала преходен период, в който да се реализира закупената стока. Този път обаче такъв срок няма", недоволстват от асоциацията. "Съществен детайл е, че за тези закупени, но нереализирани лотарийни билети, търговците вече са платили ДДС", посочи Делчев.

Средно в търговски обект има налични талони на стойност между 2000 и 6000 лв. Това за малкия бизнес е поредно непосилно бреме, което ще доведе до задлъжнялост и дори фалити, се посочва в петицията.

Както "Сега" вече писа двете частни лотарии - "Национална лотария" и "Лотария България", са предоставяли на консигнация талоните за търкане единствено на централните си дистрибутори, сред които е и "Лафка". Докато регионалните дистрибутори и крайни търговци е трябвало да си купуват предварително билетите срещу отстъпка от 5 до 7%. 

От "Национална лотария" са ги уверявали, че искат да възстановят парите за непродадените талони, но сметките им са запорирани, казаха търговците. Те са скептични, че с водене на дела срещу частните лотарии ще успеят да си възстановят парите. "Ако те дължат над 500 млн. лв. такси на Комисията по хазарта, то е ясно, че нищо няма да остане за нас", каза Димитър Иванов, който е бил дистрибутор на "Ню гейм" и е изгорял с налична стока за 800 000 лв.

От Българската асоциация на търговците на тютюневи обмислят да заведат дела срещу държавата пред Европейския съд. "Надяваме се обаче институциите да намерят механизъм да си получим парите, така както успяха само за 11 дни да променят закона за хазарта", заяви Иван Делчев.

Още по темата