facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Водата неизбежно трябва да поскъпне

Това обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев
3830
 БНТ

Ще реши ли създаването на държавен ВиК холдинг водната криза? Темата коментира пред БНТ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Такива холдинги има по света, това няма да е българско откритие. И той има някакво предимство при създалата се ситуация - заяви Велев. - Но до кризата се стигна, и изобщо до окаяното състояние на ВиК мрежата в страната, по две причини. Едната е липсата на инвестиции - те не се правят, защото това ще оскъпи цената на водата. И за да се харесват на избирателите, тези инвестиции се отлагат или са в минимален размер, от което ВиК мрежата се амортизира и загубите са много над 60%. Втората причина е, че тези ВиК дружества по места са една касичка за общинските коалиции. Имаме разхищение - не стига, че не са достатъчно средствата за инвестиции, които се събират чрез таксите, но освен това те и се разхищават, чрез роднински назначения и т.н."

На въпрос дали ще се оскъпи цената на водата, Велев отговори:

"Цената на водата неизбежно трябва да се увеличи, за да може да се инвестира в сектора. За да може да се намалят загубите и съответно да има добро качество на услугата. Самото създаване на холдинга не решава автоматично тези проблеми, защото ние имаме холдинг на централно равнище в енергетиката - БЕХ, където разхищенията също не са приключили. Където имаме персонал от порядъка на 30 до 50% повече, отколкото е нужен. И много често съмнителни обществени поръчки. Т.е. само това нещо (създаването на холдинг) не ограничава това. Но създава условия за решаването му, тъй като поне на общинско ниво ще бъдат създадени условия за ограничаване на тези местни коалиции и разхищения на местно равнище".

 

Ключови думи:

вода, Васил Велев
55

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Властта не иска да се обяснява за цената на водопровода до Перник

10.02.2020

Обновена

ТАНЯ ПЕТРОВА

4203 6
Перничани получават по-големи сметки за вода

08.02.2020

2147 6
Русе ще обновява 100-годишната си ВиК мрежа

05.02.2020

722 4

Коментари

Страници

ppipi7766

Пазарник та дрънка.

Пазарен механизъм, няма вода цената се вдига.

В Перник трябва да е 300 лева за кубик, малко по-ниска от минералната вода в 10 литрови бутилки по 3,50 лева за брой.

Sine_metu

Естествено, че е пазарно. Търсене и предлагане.

Като вземат и наличната, знаеш ли по колко ще плащаме?

Капитализъм му викат

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...да речем 20 лева на кубик вода...добре ли е...?....добре е...

 

...така язовирите ще стоят пълни и ще има вода за индустрията...те индустриалците вода няма да плащат...те си намират начини как да отклонят вода без да плащат...пък и да ги хванат и глобят с 500 лева бълха ги ухапала...

 

...тъй или иначе някой трябва да понесе бремето на сушата...кой...кой...ами Пешо и Пена...много ясно...

 

...два милиарда лева избумтяха за саниране...два за изтребители...като виждат, че идва суша, да ги бяха инвестирали в подмяна на ВИК тръбите...да няма 80 процента загуби а да речем 8 процента...

Devil in Exile

Те ги откраднаха, не ги инвестираха 

аман бе

А каква е гаранцията, че след като се повиши цената на водата, ще се направят необходимите инвестиции? Или пак битият бит.... Мисля че сме се нагледали и наслушали на заклинанията на подобни "експерти", а файда от тях - никаква. Нали като даваха ВиК на концесия, това щеше да доведе до инвестиции в мрежата? Нали уж имаше едни договори, според които милиони трябваше да инвестира концесионера в обновяването на водопроводната мрежа?  Сега пак - трябва да се повиши, трябва да се повиши.... Но ако някой каже да се повиши цената за бизнеса, както стана с тока, същият този почва да вие на умряло.

бастун

Уви, Народен съд 2 е нищожно малко вероятно да има някога ..... , иначе такива например като тоя .....

paragraph39

НЕ е "пазарно"- пОзОрно е!

Ама, пък, Демокрация Е, БЕ!

При "НЕдемокрацията"/при Социализма-"Комунизма", де/ Цената на водата/ и НЕ само на водата!/ беше СУБСИДИРАНА от държавата- за да е поносима цената за Гражданите на държавата  Народна/до 1989 г./ Република България! Сега държавата, вече 31 години, е НЕнародна- и Народът "духа супата..."!!!

Водата, както и земята и природните богатства НЯМАТ цена!

Цена на водата/ Себестойност + Печалба/ има добиването, пречистването, съхраняването, транспортирането до потребителите!!!

Увеличение на Цената има или при увеличение на Себестойността, или увеличение на Цената- или и двете!!! И това, при положение, че самата вода НЯМА стойност, няма Цена- водата НЕ се произвежда от човека, а от Природата!

При 60% загуби на вода, преди тя да достигне до водомерите на потребителите, е Безстопанственост и/или управленска Некадърност! ТЧК

 

mick

Транспортирането е проблем. Има много постоянни разходи по поддръжка на водопроводите. И тези разходи не е нормално да се плащат само от консумиращите. Трябва всички абонати да ги плащат. Само тогава ще има достатъчно пари за поддържането им.

Дъбест

Водата неизбежно поскъпва вече десетки години, а захапалите ВиК дружества съответните региони също "неизбежно" правят някакви супер-дупер инвестиции, които изобщо не се виждат.

Не е ли по-добре тези боклуци от ВиК мафията заедно с КЕВР неизбежно да бъдат изринати някъде? Ето, сега България приема боклук откъде ли не, може направо да ги палнат в Бобов дол. Гарантирано от Ковачки.

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Добре е да се чуе гласът на поредното парвеню на връвчица, заменило овчия кожух с Армани.

Оставено на събратята му, ВиК-то още щеше да с геран и кофа, а като гледам работата пак натам отива.

 

В тази връзка давам баня под наем на сгодна перничанка. Цена по договаряне ;-)))

Само на 45 мин от пернишката гара.

Да не мъкне пране и килими !!!

 

Boris65

Дано поне има вода, ясно е че ще поскъпне. 

ppipi7766

Не знам, не знам, то и чистия въздух за дишане взе да намалява.😁

Бронщайн
снимка на Бронщайн
Devil in Exile

Велев е от старите ченгета.

Johnny2965

Велев е нещо по-недостойно от ченге - бивш комсомолски натегач.

ИвКо

При "НЕдемокрацията"/при Социализма-"Комунизма", де/ Цената на водата/ и НЕ само на водата!/ беше СУБСИДИРАНА от държавата- за да е поносима цената за Гражданите на държавата  Народна/до 1989 г./ Република България! Сега държавата, вече 31 години, е НЕнародна-

 Беше Народна Република, сега вече е само Република и това не е случайно. Сега държавата субсидира работодателите най вече със законови улеснения и орязване на Кодекса на труда*. На практика това се явява като субсидиране на експлоатацията над тружениците. Смята се, че така ще се постигне просперитет независимо от това, че коренното население ще измре до крак. Това не е важно за бизнеса, на границата чакат новите роби. И след гърба на това население са взети парите за луксозните коли, апартаменти и къщи за да е пълна програмента се изисква от това население да заплати за некадърното управление и разхищението на водните ресурси . Кой бизнесмен ще е луд да подържа водоносната мрежа след като държавата му дава водата без пари и позволява да компенсира разхищението на водата с повишение на цената за потребителите. 

 Водата да стане държавна собственост и да има Министерство на водите поне за още два мандата.

Тия  многобройни структори В и К дружества, басейнови дирекции сега па и холдинги са като многото и хилави баби, само изразходват средства и не знаят на кое министерство са подчинени и от кое са зависими.

*Вижте Кодекса на труда и вижте колко са промените и все в ущърб на работниците.

 

kaily
снимка на kaily

леке до леке, мила моя майньо льо

fisherman

Разбира се, нали трябва да се возят в луксозни коли;

Служебното ауди на зам.-министър Николай Нанков - собственост на "ВиК Варна"

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgar...

Аладар
Финна форма на корупция. Директора е платил такса спокойствие за да бъде оставен да точи ВиК-то.
Sine_metu

Баси негативизма. Бе вие до един ли сте уверени, че за каквото и да ви говорят, става дума за грабеж?

Уникално. Що ли...

Oxoboxo

Втората причина е, че тези ВиК дружества по места са една касичка за общинските коалиции. Имаме разхищение - не стига, че не са достатъчно средствата за инвестиции, които се събират чрез таксите, но освен това те и се разхищават, чрез роднински назначения и т.н."

Баш така си е! В тия ВиК дружества работят много хора от областните градове,но половината работищи там,не знаят какво точно работят :) Проблема е раздут щат и още повече раздута администрация.Едва ли има човек който да не е виждал 5-10 ВиК служители с ръцете в джобовете около багер копащ дупка:) Но кой ще посмее да намали щата и да обрече 10-15 000 души служители+ семейство на трайна безработица,мизерия и глад?

Аладар
Работа има в други фирми но там не се седи с ръце в джобовете.
Johnny2965

Водата трябва да е доста по-скъпа, ако в себестойнотта ѝ се калкулират амортизациите на всички активи, които правят доставката, отвеждането и пречистването ѝ според високите стандарти на ЕС.

Но, цената на водата е въпрос на държавна политика. Не ми е известна страна, в която гражданите плащат директно всички разходи за гореизброените услуги, свързани с ползването на вода. Много по-често тези разходи се субсидират от държавния бюджет и така се осигурява социална поносимост на ВиК услугите. Но явно бившият комсомолец не се вълнува от социална поносимост.

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

..... Алоу, Жони, какво е това себестойност на водата, а? 

Johnny2965

Не се хващайте за буквата - едва ли Ви е убягнало, че става дума за себестойността на ВиК услугите - довеждане на чиста вода до жилището Ви, отвеждане и пречистване на използваната вода.

Su38

Е, тогава какво плащаме, щом цената е под себестойността на услугат? Какво, ВиК на ползу роду ли работят? Айде бе... Корабче нещо.

whichone

требе да има увеличение, да. и сички увеличения да са за живков. а от студена - и за в. червенков.

vasilevil

Чудя се какво майка ги е раждала тия индустриалци?

Devil in Exile

ДС майка ...

KTP

Работа, работа, работа... 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш