Медия без
политическа реклама

Василев упорства за приравняване на гражданските договори с трудови

Ресторантьорските услуги остават с 9% ДДС и догодина

06 Ноем. 2023Обновена
Асен Василев, министър на финансите
Илияна Димитрова
Асен Василев, министър на финансите

Финансовият министър не се отказва от намерението си гражданските договори да бъдат приравнени на трудовите, с което сериозно ще се увеличи данъчно-осигурителната им тежест. Това стана ясно от изявлението му след днешното извънредно заседание на правителството, на което бяха приети данъчните промени за 2024 г.

Предложението НАП да третира като трудов договор правоотношения, които представляват наемане на работа, без да е сключен трудов договор, бе вкарано в Кодекса за социално осигуряване през преходните и заключителните разпоредби на Закона за данъците върху доходите на физическите лица. То срещна силен отпор от работодателските организации, които настояха да бъде оттеглено, тъй като не е съобразено с редица закони и създава условия за произволно тълкуване, хаос, несигурност и непредвидимост за работодателите.

Днес министър Василев обяви, че винаги е било възможно НАП да третира граждански договори като прикрити трудови договори. Но изричното изписване в Кодекса за социално осигуряване се налагало заради тълкувателно решение на Върховния административен съд от края на миналата година.  Според това решение приходната агенция няма право на това. "Не въвеждаме драматични промени", обяви финансовият министър.

9% ДДС ЗА РЕСТОРАНТЬОРИТЕ 

И догодина услугите на ресторантьорите ще останат с 9% ДДС. Това стана ясно от прессъобщение след правителственото заседание.  Според него удължаването на срока на прилагане на намалена ставка на ДДС за ресторантьорски услуги се прави, за да се предостави "възможност на бизнеса да поддържа конкурентоспособността си, а също така и да запази работните места в сектора".

Преди това на специалния брифинг финансовият министър спести новината, че се удължава действието на ниската ставка за ДДС, като обясни, че решението дали ресторантьорите ще останат с 9% ДДС или ще се върне налогът от 20% е в ръцете на Народното събрание.

Припомняме, че Асен Василев вече обяви, че няма да предложи удължаване на 9%-ния ДДС за ресторантьорите за догодина, при което партньорите от ГЕРБ обявиха, че не са съгласни и ще гласуват данъка да остане с ниската ставка. Делян Пеевски от ДПС също се обяви срещу вдигане на налога за заведенията. След тази реакция финансовият министър омекна и каза, че ще проведе разговори с бранша и ако бъде убеден, че ще се вземат мерки за изсветляването му, може да остане ставката от 9%.

На срещи с правителството ресторантьорите обещали да изсветлят сектора като въведат ПОС-терминали в заведенията, плащат всички заплати по банков път, а минималният осигурителен доход на персонала стане 1000 лв. - по-висок от определената за догодина минималната заплата от 933 лв.

"Ако тези ангажименти за изсветляване на обороти и доходи се изпълнят, те ще донесат достатъчно допълнителни данъчни приходи в бюджета и може да се остави 9% ДДС. Ако не се изпълнят, ДДС трябва да се върне на 20% през 2024 г. Изборът е на Народното събрание", каза Василев.

Финансовият министър съобщи още, че ресторантьорите с обороти под 100 000 лв. ще минат на облагане с патентен данък. Не стана ясно дали патентният данък ще бъде задължителен за малките заведения или те ще може да избират между този начин на облагане и плащането на данък печалба. Василев единствено посочи, че патентният данък ще остане в общинските бюджети. Това е така, защото той вид местен данък, чийто размер се определя за различни икономически дейности от общинските съвети. Патентният данък е твърда сума, независимо дали предприемачът е бил на печалба или на загуба през годината.

С промени в Закона за местните данъци и такси се вдига и прагът за облагане с патентен данък - от 50 000 лв. годишен оборот на 100 000 лв.

ДОНОС-БОНУС ЗА УКРИТИ ДАНЪЦИ НАД 100 000 ЛВ.

Финансовият министър не се отказва и от предложението си да стимулира със специален бонус лицата, които подадат информация за укрити облагаеми сделки, доходи, печалби и имущества. Тази мярка също събра много критики. За разлика от първоначалното предложение вече е определен долен праг на сумата, събрана вследствие на подадената информацията, като условие да се плати бонусът. Този долен праг е 100 000 лв., а размерът на възнаграждението е 10% от допълнителните приходи за бюджета, събрани поради разкритията.

От прессъобщението става ясно, че МФ не се е отказало от друга силно критикувана мярка за изсветляване на икономиката - възможност получателят по доставка да не заплаща стойността й, когато доставчикът не издаде касова бележка.

Сред одобрените от правителството данъчни промени е и облекчението, чрез което гражданите да могат да приспадат от годишната данъчна основа 0,5% от платения ДДС, но не повече от 100 лв. месечно. За целта те трябва да събират касови бележки и да ги регистрират в Националната агенция за приходите - упражнение, което може да се окаже безсмислено, защото на практика, за да се усети това данъчно облекчение, трябва да се регистрират хиляди бонове.

Още в четвъртък бюджетната комисия ще започне гледането на данъчните закони на първо четене, обяви Асен Василев. Днес извънредното заседание на кабинета бе председателствано от Асен Василев, тъй като премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел са на посещение в Израел.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

граждански договори, ДДС

Още по темата