facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Туроператори ще връщат пари за предплатени почивки след 13 май

Ангелкова ще привлича българи по морето с ваучери и безплатни чадъри
2 502
 Илияна Кирилова

Туроператорите задължително трябва да предлагат три варианта на компенсации за отменени платени резервации, от които потребителите да избират. Трите варианта са - пренасочване на пътуването, ползване на ваучер след като отмине кризата или възстановяване на сумата. 

"Връщане на парите на този етап може да се осъществи след 13 май", заяви пред бТВ министърът на туризма Николина Ангелкова. „В Закона за извънредното положение се казва, че всички срокове, свързани с плащане на различни задължения, спират да текат и започват да действат един месец след прекратяването на извънредното положение“, разясни Ангелкова.

Схемата с предоставяне на туристически ваучери с възможност да се използват в срок до 24 месеца бе създадена наскоро съвместно с Комисията за защита на потребителите заради проблемите с провалените пътувания и предплатени почивки, организирани от туроператори.  Така туристическите агенции бяха освободени като антикризисна мярка от законовото изискване да възстановят парите в 14-дневен срок от отказа.

"Според директивата на ЕК никой туроператор не може да задължи клиента да приеме този ваучер, ако той не желае", уточни Ангелкова. Тя обаче апелира хората да приемат този вариант като компенсация  и увери, че туроператорите са гарантирали, че ще да реализират отложеното пътуване. 

Ако авиокомпаниите не възобновят полетните си програми летния туристически сезон е пред провал, заяви Ангелкова. Затова министерството на туризма ще направи рекламна кампания, която да призовава българите да летуват в страната.

Предвиждат се ваучери за почивка, обмисля се и чадърите и шезлонгите да са безплатни. Ще има реклама и в съседни държави, откъдето туристите могат да пристигат с автомобилен транспорт. 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гражданското общество създаде Етична комисия за подигравките с вътрешния вид
450 фирми взимат до 24 000 лв. за сайтове, е-магазини и киберзащита

21.08.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

3065 4
Марияна Николова поиска повече българи да получат ваучери за почивка

24.07.2020

4093 31

Коментари

редник

„В Закона за извънредното положение се казва, че всички срокове, свързани с плащане на различни задължения, спират да текат и започват да действат един месец след прекратяването на извънредното положение“, разясни Ангелкова.


Вярно ли  срокът е един месец - досега се коментираше, че трябва да се плаща на първия ден след извънредното положение?...

аман бе

А дали извънредното положение "ще падне" на 13 април, при положение, че според някои специалисти точно тогава би трябвало да е пикът на епидемията, а според други специалисти пикът ще е даже в началото на месец май?

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Като гледам само това министерство се грижи за бизнеса си. Браво!!!
Stern

В Закона за извънредното положение се казва, че всички срокове, свързани с плащане на различни задължения, спират да текат и започват да действат един месец след прекратяването на извънредното положение

Ъъъ, май това важи само когато фирми и организации трябва да връщат.

И не се отнася, когато човек има да дава.

 

обмисля се и чадърите и шезлонгите да са безплатни

Ау, това го водим антикризисна мярка. Демек, екстра. А глупавите турци, египтяни, мароканци, французи, италианци, испанци досега са се минавали да ги предлагат безплатни обичайно. Даже и в Израел не им искат такси, направо са се прецакали.

Влез или се регистрирай за да коментираш