Quantcast
Туризмът иска удължаване на кредитния мораториум с още 12 месеца | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Туризмът иска удължаване на кредитния мораториум с още 12 месеца

Имаме готовност да осигурим 5000 легла за карантинирани в хотели в цялата страна, заявиха от Националния борд по туризъм
791

Туристическият сектор настоява за удължаване на кредитния мораториум, тъй като развитието на COVID-пандемията не позволява още дълго време голяма част от фирмите да възстановят своята работа.

"Искаме отсрочването на заемите към търговските банки да бъде удължено с още 12 месеца, защото секторът е изправен пред фалити, които лавинообразно ще повлекат и други сектори в страната", заяви пред Нова тв Полина Карастоянова, изп. директор на Националния туристически борд.

Бордът призовава БНБ да проведе разговори с Европейската централна банка и да издейства удължаване на кредитния мораториум, така както вече били направили Хърватия и Гърция.

У нас временният мораторум върху банковите заеми бе една от първите антикризисни мерки, предприети в началото на COVID-пандемията. Тя бе въведена в началото на април, като фирмите и гражданите можеха да подават заявление за отсрочване заемите си до края на юни. Впоследствие този срок бе удължен до края на септември. Гратисният период, за който фирмите и гражданите може да замразят връщането на заемите, е до 6 месеца. Това означава, че за първите възползвали се от тази възможност, кредитната ваканция вече е свършила, а за последните - отсрочката изтича в края на март 2021 г.

Както вече е известно над 13 100 фирми и над 93 300 граждани са одобрени за отсрочване на задълженията на обща стойност от 9 млрд. лв. Още през лятото председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов прогнозира, че 10-15% от тях няма да са в състояние да започнат да се разплащат редовно след 6 месечната отсрочка и е възможно да се мисли за ново отсрочване.

Туристическият бранш е изправен и пред нова драма - Европейската комисия отвори тези дни наказателна процедура срещу България за нарушение във връзка с компенсациите за провалени пътувания заради коронакризата. Брюксел настоява България спешно да поправи закона си и да даде възможност на потребителите веднага да получат парични компенсации за отменените почивки, а не в срок до 12 месеца, както е в момента. В противен случай, наказателната процедура може да стигне до дело срещу България пред Съда на ЕС.

Промяната на закона обаче означава масови фалити на туроператори, които не са в състояние да възстановят парите на клиентите си дори през март-април догодина, когато изтичат 12-те месеца отсрочка. Затова сдруженията на туроператорите поискаха от финансовия министър целева помощ от 155 млн. лв., с която да се разплатят с клиентите. Засега не е известно дали след новата актуализация на бюджета за тази година може да се отдели подобна сума.

БУФЕРНА ЗОНА

Близо 5000 легла в хотели в цялата страна може да осигури секторът за хора, които трябва да бъдат под карантина, заявиха от Националния борд по туризъм. "Тези хотели може да служат като буферна зона между здрави и болни с коронавирус, като форма на превенция", обясни Полина Карастоянова. Бордът предлага в тях освен карантинирани да бъдат настанявани също така медици и други командировани служители от РЗИ и полицията. 

Първоначалната идея на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова бе в хотели да се настаняват болни в лека форма с коронавирус, като по-удачен вариант от изграждането на полеви болници. Дори Николова увери, че още в четвъртък ще представи списък с хотелите, на които държавата ще поеме издръжката. От бранша веднага посочиха, че престоят на такива болни в хотелска стая излиза два пъти по-евтино от едно болнично легло. Засега от здравното министерство не са подкрепили идеята хотели да се превърнат в болници.

"Предстои да обсъдим със здравното министерство и здравната каса как ще се плаща на карантинните хотели", заяви днес Карастоянова. От Националния борд по туризма припомнят, че за командировани в столицата полицаи държавата плаща по 40 лв. на вечер във висококатегорийни хотели.

Още

Нови заявки за отсрочване на банкови заеми се подават до 23 март
Пендаровски атакува остро Радев за намеса във вътрешните работи

02.03.2021

Обновена

7390
Банките приемат заявки за отсрочване на заеми до 23 март