facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Търговци търсят помощ от държавата заради натиска на моловете

Искаме по-ниски такси и неустойки при прекратяване на договорите, казват от Българската ритейл асоциация
2 075
 Илияна Кирилова

Търговци на дребно протестират срещу условията, които им налагат собствениците на големите търговски центрове. От две седмици моловете отвориха врати, след като от средата на март не работеха заради въведеното извънредно положение, наложено от коронавируса. "Това обаче не решава проблемите на магазините в моловете, а по-скоро ги задълбочава", коментира пред БНР Тодор Тодоров от Българската ритейл асоциация.

Наемателите искат по-ниски наеми и такси, намалено работно време, както и таван на неустойските за прекратяване на договорите. Засега преговорите им с администрацията на моловете са безплодни. "Проблемът е, че собствениците на тези търговски центрове са в чужбина - това са международни компании, и диалогът с тях е труден. Те обаче са собственици на молове и в други страни от ЕС и там са дали облекчения и то още в ден 5-и след пандемията. Тук се случва нещо, което е прецедент в ЕС", казва Тодоров.

Някои от моловете са намалили и дори премахнали наемите по време на извънредното положение. Сега обаче те настояват за този период наемателите да плащат пълния размер на сервизната такса, която поема разходите за общите части - асансьори, охрана, климатици, данък сгради и такса смет. Тя варира от 6 до 9 евро на квадратен метър, а търговците настояват за времето, през което са били затворени, да плащат не повече от 1 евро на квадратен метър.

"Искаме да бъде намалено и работното време, тъй като това значително редуцира разходите за персонал - в някои случаи и до 50%. Нашето предложение е то да се ограничи от 10 до 20 ч, като това не лишава всеки търговец, който желае, да работи и до по-късно", обясни Тодоров. 

"В момента работим с обороти от 30-70% от нормалните и е трудно да бъдем коректни платци", каза още той. Затова и много търговци искат да напуснат, но са принудени да плащат големи неустойки. "Предизвестията искаме да са фиксирани до 3 месеца, както е навсякъде в Европейския съюз. Както ни събират депозит в рамките на три месечни наема, същият срок да бъде валиден и за предизвестията за напускане и за обезщетенията“, казват от Българската ритейл асоциация.

Оттам предлагат с промени в Търговския закон да се забрани практиката собствениците на молове да сключват поединични договори с наемателите с различни условия в тях. Искат законово да се фиксира и срок за предизвестието за разваляне на договорите. „Срокът за предизвестието в повечето договори е фиксиран до края на договорния период, който е 3, 5 или 7 години или са записани неустойки от порядъка на 300-500%, което е безумие. Такива договори са сключвани, защото напъните да започнем да работим в моловете са неистови. Всеки е подписал договор с ясната представа, че ще работи. Пандемията обаче вразуми наемателите. Искаме такива договори вече никой да не бъде принуждаван да сключва“, обясни Тодоров.

Затова от Българската ритейл асоциация търсят подкрепа от правителството. "Искаме то да каже: Хора, не бива така, това е Европейски съюз. Не може в Италия, Франция и Гърция вашите колеги да се държат по един начин, а тук в периферията на блока да се държите по друг“, заяви Тодоров.

От асоциацията очакват до края на тази седмица да получат отговор по своите искания от собствениците на молове. 
 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

165 новозаразени с COVID-19 и двама починали у нас

02.07.2020

Обновена

2190 26
Новите случаи на COVID-19 у нас пак се увеличават - 158

01.07.2020

Обновена

4008 58
Депутати са застрашени от глоби за погазване на здравните правила

01.07.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

266

Коментари

МЕТЕОР
снимка на МЕТЕОР

ама нали търговийка  пазар  що квичат на държавата?

нещо самите те данъци всики да плащат ,самички?

geni1

ключът е епидемичната обстановка, премахнете я, премахнете маските и готово :)

Stern

Те обаче са собственици на молове и в други страни от ЕС и там са дали облекчения и то още в ден 5-и след пандемията.

Защо ли там така, а тук на инчики?

 

 Тук се случва нещо, което е прецедент в ЕС

Ами тя самата държава е прецедент в ЕС

Каубой
снимка на Каубой

Исамиии, искамии дай пари Бок наш !

Evasion

Каква драма, каква трагедия... На наемателите на магазини в моловете ще се наложи да минат от 300-400% надценка накъм 500-600%... тогава клиентите може и да намалеят, но приходите от продажби неминуемо ще скочат до под небесата...

nottheone

каква сложна дума, ритейл... 😁

звучи почти като теорема на талес.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×