Медия без
политическа реклама

Танева зове супермаркетите: Изберете българското

Агенцията по храните хукна на проверки по складове и магазини

01 Апр. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Земеделският министър Десислава Танева призова търговските вериги да продават с предимство стоки, произведени в България. Тя обясни, че в моменти на криза опазването на поминъка на българските производители е национален приоритет. "Апелирам за национално отговорно мислене", заяви Танева пред Нова тв, като посочи, че във Франция и Германия хипермаркетите са увеличили доставките на храни от местни производители, без да бъдат задължавани с нормативни актове.

"Ако успеем логистично или дори чрез извънредни закони да провокираме магазините да зареждат от български проиводители, ще премахнем риска от проблеми в доставките", обяви агроминистърът. Намеците за принуда чрез закон са странни, тъй като досега БСП настояваха за въвеждане на квоти и за ограничаване на вносните стоки, а ГЕРБ заставаха на позицията, че подобни мерки водят само до дефицит и до покачване на цени (което е безспорно).

Танева призна, че има огромна разлика между посочените от нея държави и България. Родните производители на хранителни стоки са дребни, нямат необходимите бази за сортиране и логистика, а сега в кризата и ограниченията е особено трудно продукцията на фермерите да стигне до магазините, поясни тя.  

По темата за растящите цени земеделският министър каза, че има известни проблеми с доставката на някои стоки - основно такива, които идват от държави извън ЕС.

КОНТРОЛ ДО ДУПКА

А Българската агенция по безопасност на храните обяви, че масирано проверява "всички работещи обекти за производство и търговия с храни".

От началото на извънредното положение и в момента инспекторите към областните дирекции са мобилизирани по цехове, складове, борси и магазини и правят проверки, спазвайки наложените мерки от Националния оперативен щаб за борба с COVID-19, уверяват от БАБХ в съобщение до медиите.

За резултатите от осъществения контрол агенцията докладна редовно на Върховната административна прокуратура, посочват още от БАБХ. Преди дни ВАП поиска становище от БАБХ дали има нужда от специално затягане на контрола върху храните и екстрени мерки заради COVID-19.

"Европейският орган по безопасност на храните (EFSA), както и водещи научини институти в Европа излязоха със свои становища, че храната не пренася коронавирусната инфекция. На основание всички научни становища до момента БАБХ смята, че епидемията от COVID-19 не е основана на хранителни инфекции и не е причинена от храни, затова няма нужда от промени в контролния план", е становището на БАБХ. От агенцията посочват, най-важно е всички хора да спазват правилата за хигиена и физическо отстояние. 

 

ПЕРПОРЪКИ

Инспекторите, които извършват официален контрол в обектите в страната, строго следят за  личната хигиена на персонала и на потребителите, използването на предпазни средства за защита и дезинфектанти и необходимата дистанция между хората., се казва в съобщението.  Препоръките на БАБХ са храните, които се предлагат неопаковани или в насипно състояние, да се съхранят така, че да препятстват прекия досег на клиента с тях (предпазна бариера – стъклена, плексигласова) или да са предварително индивидуално пакетирани. Ако стоката се опакова пред клиента, служители трябва да са с маски и ръкавици.

 

РЕЗУЛТАТИ

За периода 16 - 27 март включително инспекторите на БАБХ са направили 3208 проверки в обектите за търговия на дребно и обекти за обществено хранене на терторията на цялата страна. Издадени са 35 акта за установяване на административно нарушение и 326 предписания. На един обект е наложено преустановяване на дейността поради незадоволителна хигиена. Насочени са за унищожаване общо 366 кг храни поради изтекъл срок на годност, неправилно съхранение или без документи за произход. Най-често констатираните нарушения при проверките са по отношение на предлагане на храни с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение, предлагане на храни с несъответствие в етикетирането и други.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата