Медия без
политическа реклама

Съдът позволи обжалване на магистралата през Кресненското дефиле

Природозащитниците успяха да се преборят за отлагане на работите по пътния възел

15 Яну. 2024
БГНЕС
На церемонията по първа копка на пътния възел протестиращите бяха държани далеч от официалните лица, начело с тогавашния министър Шишков

Върховният административен съд (ВАС) отмени отказа на Административния съд в София да разгледа жалба на природозащитната организация Сдружение за дива природа "Балкани" срещу писмо на служебния министър на околната среда и водите в кабинета на Гълъб Донев - Росица Благова, от март 2023 г., относно строителството на магистрала "Струма", съобщи actualno.com.

С него Благова потвърждава на председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и на МРРБ, че не се изисква процедура по екологична оценка (ЕО) и оценка за съответствие (ОС) за доизграждане магистрала "Струма" в района около Кресна.

В писмото е посочено, че за инвестиционен проект "Подобряване на трасето на Лот 3.2 на АМ "Струма" е проведена процедура по ОВОС, в рамките на която е направена оценка за съответствие с предмета и целите на опазване на защитените зони от екологичната мрежа Натура 2000 и процедурата е приключила с решение на министъра, с което се одобрява осъществяването на инвестиционния проект.

Спаред съдиите от ВАС обаче процесното писмо е само едно становище като етап от цялостната процедура по подробния устройствен план. Становището по ЕО пък е крайният акт на едно специално нормативно регламентирано производство и може да бъде съдебно обжалвано.

Протестът на екоактивистите е в защита на позицията на жители на Кресна, които твърдят, че проектите за строителство на "Струма" са лоши за града. Според тях пътният възел "Кресна" предопределя трасето в посока от ГКПП "Кулата" към Кресна да остане сегашният път през Кресненското дефиле. Тяхното искане е цялата магистрала да бъде изнесена от дефилето, а старият път да продължи да се ползва като обикновено шосе от местните общности.

Първата копка за изграждането на пътния възел бе на 16 май 2023 г. Тогава официалната делегация, воглаве с министър Иван Шишков, бе охранявана от полицейски кордон. Протестиращите викаха "Мафия" и "Шишков лъжец", а накрая полицията отведе някои от по-буйните природозащитници.

Пътен възел "Кресна" е с дължина около 300 м и е важна връзка на бъдещата магистрала през Кресненското дефиле със сега съществуващия магистрален път от Кресна до ГКПП "Кулата". 

Още по темата