Медия без
политическа реклама

Строежът на 100 държавни бензиностанции може да взриви пазара на имоти

20 Май 2020
Илияна Кирилова

Изграждането на 100 държавни бензиностанции за кратките срокове от година-две може да взриви пазара на имоти. 

Тази прогноза направиха от Българската петролна и газова асоциация (БПГА), в която членуват всички големи вериги бензиностанции в страната. Както стана ясно държавата няма намерение да изкупува готови обекти, а да строи нови - в областните градове, по магистрали и на локации в страната, където в момента няма интерес да се разкриват бензиностанции. 

"За една година да се построят 100 бензиностанции звучи доста оптимистично. Това няма как да не се отрази на пазара на имоти", коментира пред бТВ Андрей Делчев, изп. директор на БПГА. Той обясни, че по принцип пускането само на една бензиностанция може да отнеме една година. Два са компонентите при определянето на стойността на една бензиностанция – цената на земята и цената на съоръженията. На втория параметър стойността варира между 500 хил. и 1 млн. лв. в зависимост от големината и броя на колонките.

„В градовете, в които беше заявено намерение, в урбанизираните територии земята е скъпа, а за един търговски обект са нужни между декар и два. По главните пътища и магистрали се купуват около 6 дка, там цената е много висока. По принцип когато се яви търговец, който купува за бензиностанция, цените скачат. А в момента, в който държавата се яви с намерението да купува, това ще взриви пазара за недвижими имоти“, обясни Делчев.

"В момента има голяма палитра от цени на пазара, така че няма проблем държавните обекти да предлагат горива на по-ниски цени", коментира още изпълнителният директор на БПГА. По повод цитираната от финансовия министър разлика от 50 ст. между цената, на която продават бензиностанциите, и цената, на която горивата напускат данъчните складове, Делчев заяви: „Има вериги, които инвестират във високо качество на продукта, в големи обекти, с много колонки. Те харчат повече пари, респективно се целят в по-високата ниша. Други търсят по-икономично обслужване на клиентите и могат да си позволят да работят на по-ниски цени. Нормално е да има ценова ножица. Така както има нискотарифни и луксозни авиокомпании, скъпи и евтини ресторанти, така има по-скъпи и по-евтини бензиностанции.“

В бранша няма притеснения от появата на нов играч в лицето на държавата, заяви Делчев. Той обаче направи уговорката, че все още не е ясно съдържанието на законопроекта, който ще регламентира създаването на Държавната петролна компания.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?