Quantcast
Строежът на 100 държавни бензиностанции може да взриви пазара на имоти | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Строежът на 100 държавни бензиностанции може да взриви пазара на имоти

2 169
 Илияна Кирилова

Изграждането на 100 държавни бензиностанции за кратките срокове от година-две може да взриви пазара на имоти. 

Тази прогноза направиха от Българската петролна и газова асоциация (БПГА), в която членуват всички големи вериги бензиностанции в страната. Както стана ясно държавата няма намерение да изкупува готови обекти, а да строи нови - в областните градове, по магистрали и на локации в страната, където в момента няма интерес да се разкриват бензиностанции. 

"За една година да се построят 100 бензиностанции звучи доста оптимистично. Това няма как да не се отрази на пазара на имоти", коментира пред бТВ Андрей Делчев, изп. директор на БПГА. Той обясни, че по принцип пускането само на една бензиностанция може да отнеме една година. Два са компонентите при определянето на стойността на една бензиностанция – цената на земята и цената на съоръженията. На втория параметър стойността варира между 500 хил. и 1 млн. лв. в зависимост от големината и броя на колонките.

„В градовете, в които беше заявено намерение, в урбанизираните територии земята е скъпа, а за един търговски обект са нужни между декар и два. По главните пътища и магистрали се купуват около 6 дка, там цената е много висока. По принцип когато се яви търговец, който купува за бензиностанция, цените скачат. А в момента, в който държавата се яви с намерението да купува, това ще взриви пазара за недвижими имоти“, обясни Делчев.

"В момента има голяма палитра от цени на пазара, така че няма проблем държавните обекти да предлагат горива на по-ниски цени", коментира още изпълнителният директор на БПГА. По повод цитираната от финансовия министър разлика от 50 ст. между цената, на която продават бензиностанциите, и цената, на която горивата напускат данъчните складове, Делчев заяви: „Има вериги, които инвестират във високо качество на продукта, в големи обекти, с много колонки. Те харчат повече пари, респективно се целят в по-високата ниша. Други търсят по-икономично обслужване на клиентите и могат да си позволят да работят на по-ниски цени. Нормално е да има ценова ножица. Така както има нискотарифни и луксозни авиокомпании, скъпи и евтини ресторанти, така има по-скъпи и по-евтини бензиностанции.“

В бранша няма притеснения от появата на нов играч в лицето на държавата, заяви Делчев. Той обаче направи уговорката, че все още не е ясно съдържанието на законопроекта, който ще регламентира създаването на Държавната петролна компания.

 

31

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавната петролна фирма ще похарчи 50 млн. лева за година

08.10.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

865 9
Десетки нарушения са открити при проверка на 239 бензиностанции

20.08.2020

1319 7
Парламентът гласува окончателно създаването на Държавна петролна компания

09.07.2020

1024 8

Коментари

Страници

zumer

Освен ако не купят готова структора от бензиностанции.

Например част от Петрол или ШЕЛ.

nafta

Със сигурност ще повиши и цените на хотелите по морето. И самолетните билети. А тези за градския транспорт направо ще хвръкнат. Цените на чесъна и луканката също ще се повлияят от тези 100 имота в цяла България. Да не говорим за киселото мляко и магданоза.

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

👌

Интервал

nafta, и суджука :)

Интервал

ЩуротиЙ 😁 Сигурно ще има някоя далаверка и покрай имотите, но все още събирам мнения за истинските цели на врътката с бензиностанциите. Предизборния ефект също го имам предвид.

nafta

Златев също е без работа, какво е чудното?

Интервал

Не се чудя, но благодаря :) За Златев не се бях сетил. Струва ми се дребна риба за тая фиеста, но пък и са променяли закон, заради едно министерско назначение. Затова събирам мнения :)

nafta

разлика от 50 ст. в цената, на която продават бензиностанциите, и цената, на цената, на която горивата напускат данъчните складове

..............

Качествено!

👏

geo_19

Експертът Васко Начев: Държавата ще бъде принудена да купува от Лукойл

 

https://frognews.bg/novini/ekspert-vasko-nachev-darjavata-shte-bade-prinudena-kupuva-lukoil.html

 

П. П. Титлата "експерт" е сложена от Фрогнюз. Моето мнение се разминава с това на редакцията.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

но все още събирам мнения за истинските цели на врътката с бензиностанциите.

 

Десетки цели за обогатяване. Това са 100 бензиностанции. Сигурно става въпрос за 300-400-500 милиона лева. От всичко в целия процес ще се смъкнат милиони, десетки милиони. Като се почне от проектиране, покупка на земя, строителство, оборудване, снабдяване и т.н. От всяка дейност ще се правят отчисления за гражданете за европейско таковата.

 

А изборите - също. Като знаем "интелигентния" българин как гласува за Марешки заради 5 ст. по-евтин бензин, ако им кажат, че бензинът ще е с 15 ст. по-евтин, ще ги носят на ръце.

Интервал

Прехвърлянето на разпореждането с резерва си изпуснал. Сигурен съм, че и там има схема.

nafta

СетИх се и още нещо. Държавата ще купи имотите и ще построи бензиностанциите. А после ще ги даде на концесия на доверена фирма, която срещу скромните 30% от печалбата ще ги стопанисва и източва.

Zmeja

100 бензиностанции на 111 000 кв.км ! Егати взривовете в имотния пазар! 

Проблемът е, че много хора, вкл. много политици ще работят това държавно предприятие да се провали, тъй като ако идеята се увенчае с успех, ще последват искания за държавни аптеки, държавни магазини за хранителни стоки, държавни телекомуникационни компании и т.н. и т.н. и току виж стигнеме до социализЪма. Най-лесния провал на идеята се постига като самите управляващи напълнат предприятието с послушни калинки - от управата до служителите в бензиностанциите.

Интервал

Zmeja, Устъй т'ва, ама представи си и държавна социална банка, дето да дава кредити на нормални лихви и социалните и таксови плащания да минават през нея на нормални цени. Кощунство някакво :))) Отиде ни пазарната мутрономика.

nebenebe

Банка ДСК наду тия дни таксите тройно. При SG Expresbank таксата при теглене до 3000 лв. беше 1лев. Като се оттеглиха французите, стана 2 лв. Като я лапна ДСК стана 3,50 за суми до 2000 лв. Сега вече е 4,50 за суми до 1000 лв. Банкер да си на тия дни.

Testament
снимка на Testament

Тури си в чужда банка  па даже с карта револют и им го начукай с таксите 

baykata

,,Дясното" правителство на ГЕРБ безплатно санира , строи бензиностанции... "Лявото" на БСП въвежда плосък данък... Тези ми объркаха представите за ляво и дясно в политиката.

Аз де

Ляво - СИК, дясно - ВИС.

Или, ако искаш обратното, пак става.

Evasion

Какъв имотен пазар ще се взривява в малките населени места?!? Около новопостроените пътища и магистрали не може ли държавните обекти да се построят на държавни/общинки терени? В големите градове сигурно също е възможно да се ползват общински терени. А, както показва съдебната практика, на държавата не и е проблем да обезщетява собственици на зема със стотинки за кв. м.

Johnny2965

В Полша отдавна работи една верига бензиностанции, точно 100 обекта, на норвежката държавна компания Equinor. Не съм забелязал да се отличава по цени от конкурентните частни вериги бензиностанции.

Zmeja

Естествено е ако в Полша работи държавна норвежска компания да няма разлика в цените, както ако в България работи държавната ЧЕЗ, цените да са същите като на другите ЕРП-та.

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

От всяка една такава бензиностанция пряко и косвено ще паразитират барем 20 герберюги, без да броим далаверите при строителството. Отделно неколко десетки добре плати платени поста за заслужили герберюги в оставка. Отделно възможността за контрол на цените на горивата и свързаните с това икономически и политически облаги. И черешеката на тортата, разбира се - след като изградят и разработят веригата с пари на данъкопатците, в един светъл ден ще решат, че е по-добре да я приватизират. Какво има да се чудите. 

Интервал

Пропускаш широкото и обективно отразяване от свободните ни медии. И т'ва преди избори. А КорНи к'во напрай? Инструктира някакъв чорап да разединява нацията 😋

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Не съм забелязал да се отличава по цени от конкурентните частни вериги бензиностанции.

 

Естествено, че няма да се отличава! Дори да съкрати някои разходи като построи свои акцизни складове, елиминира някои посредници и др. Защо трябва да губи приходи и да работи на минимална печалба? Марешки дъмпингира, то е ясно. Търси си гласоподаватели. Големите вериги печелят от големия оборот и дивашките условия, които налагат на всички доставчици на стоки в магазините им. На всеки артикул, който предлагат, печалбата им се заплаща авансово от доставчика и на тях им е все едно дали са продали чистачките или не. Държавните бензиностанции трябва да работят по този начин ако искат изобщо да просъществуват.

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

Затрогваща е радостта на българските пенции, че ще си имат свои, държавни, бензиностанции. Сигурен съм, че съзнават, че (евентуално) по-ниските цени за всички ще бъдат постигнати за сметка на техните мизерни пенсийки (масрафът ще бъде платен през бюджета), но ги води патриотичното чувство и желанието да споделят оскъдните си приходи с цялото население.

Testament
снимка на Testament

Бе те по 1 в голям среден град да цопнат у някоя нива и пак ще фалира другите

 

А Кога застраховател и  държавни аптеки?

А коаг спиране пари за всики частни училища, болници, кабинетчета  

Интервал

Никого няма да фалират. Не са казали, че ще са най-ниските цени. Доколкото помня, няма да са най-високите.

Сгугню
снимка на Сгугню

Изграждането на 100 държавни бензиностанции за кратките срокове от година-две може да взриви пазара на имоти. 

Тази прогноза направиха от Българската петролна и газова асоциация (БПГА)

Милите, как са се загрижили!

И то за пазара на имоти, разбийш ли.

Да не му се оскъпят на българина имотите.

А, че държавата може да строи на свои, собствени или на общински имоти - тва некак са го пропуснали.

 

Инициативата за държавни бензиностанции с минимална печалба е добра и трябва да се приветства.

Ако са достатъчно на брой ще принудят по чисто пазарни причини другите вериги да намалрят цените си също.

И ще им намалеят печалбите на милите.

Ох, просълзих се чак от съчувствие към тях.

 

 

paragraph39

/:/  „Има вериги, които инвестират във високо качество на продукта, в големи обекти, с много колонки. Те харчат повече пари, респективно се целят в по-високата ниша. Други търсят по-икономично обслужване на клиентите и могат да си позволят да работят на по-ниски цени. Нормално е да има ценова ножица. Така както има нискотарифни и луксозни авиокомпании, скъпи и евтини ресторанти, така има по-скъпи и по-евтини бензиностанции..

......................................................................................................................

Някой/тези от БПГА, а и не само те!/ пак се опитва да ни прави на маймуни?!

НЕ е важна Цената, а Печалбата- тази, която е калкулирана предварително в Цената, както и крайната/реалната/!

Защото, Цената е Себестойност/необходими Разходи/ + Печалба!

Проблемът на частните бензинаджии е, че Държавата може да си позволи да продава бензин на цена на Себестойност/т.е., БЕЗ Печалба/ или близка до Себестойността/ с ниска Печалба/! А частникът-бензинаджия/ или какъвто и да е друг/ НЯМА личен интерес да продава на Цена на Себестойност или близка- защото  Частникът произвежда и продава, единствено и само, заради ПЕЧАЛБАТА за джоба си!

Частникът НЕ прави бизнес и НЕ продава на "социални" цени/т.е., на Себестойност + ниска или никаква Печалба/!

А Държавата може да си позволи да продава на цени по Себестойност- т.е., "социални" цени!

Там ги стяга чепика ЧЧЧ/ "Чистите Честни Частници"/- че Държавата може успешно да ги конкурира на Пазара и с по-ниски цени/ т.е., с по-ниска или с нулева, "зеро" Печалба/!

 

 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Инициативата за държавни бензиностанции с минимална печалба е добра и трябва да се приветства.

 

И как реши, че печалбата ще бъде "минимална"? Да не си се нещо объркал? 10-ти ноември мина отдавна. Ти знаеш ли какви обороти и печалби трябват, за да издържаш верига от 100 бензиностанций? Освен това държавните частни фирми функционират по същите правила като всички останали стопански субекти. Малко ти куца икономическият "анализ", ама нищо.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш