Quantcast
Шофьор натрупа 1400 лева глоби заради сгрешена винетка | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Шофьор натрупа 1400 лева глоби заради сгрешена винетка

За близо година камерите на тол системата снимали 20 пъти нарушителя, но той не е получил нито едно известие, че е санкциониран
7 242
 Илияна Кирилова
Много от "очите" на тол мрежата още не работят. Въпреки това е-системата за контрол на пътните такси не смогва да обработва предаваната от камерите информация и се налага служители на Националното тол управление да обработват данните за нарушенията на ръка.

Цяла година "очите" на тол системата - това са камерите, монтирани по платените пътища, са гледали и снимали автомобил без валидна винетка, генерирани са електронни фишове за глоби, но шофьорът така и не разбрал, че е нарушител. В резултат човекът вече дължи 1400 лева санкции - по 70 лева за 20 "тол-снимки". Това разказа потърпевшият Иван Иванов в рубриката "Пълен абсурд" по Нова тв.

Собственикът на колата не подозирал, че когато е плащал е-винетката, в бързането е сбъркал регистрационния номер на МПС-то и така срещу парите си се е сдобил със статут на нарушител. Двамата със съпругата му пътуват много и месеци наред кръстосвали страната, без да знаят, че камерите на тол системата снимат, автоматичната проверка в информационната система всеки път показва, че за този автомобил няма издадена винетка, и всеки път системата генерира е-фиш за глоба. И така 20 пъти.  

 "Спират жена ми през октомври. Оказва се, че сме пропуснали да подновим винетката. Тя плаща глобата (всъщност става дума за т. нар. компенсаторна такса от 70 лева, която позволява на шофьора да си довърши пътуването и да избегне същинската глоба, която е 300 лева, бел. ред.), а аз веднага купувам винетка. В бързината обаче при попълването на данните съм объркал номера. Минават месеци, на 10 май т.г.  ме спира полиция и ми казват, че карам без винетка. Споря, че това не е възможно. Но отворихме системата за справки и се оказа, че наистина съм нарушител - платил съм винетка не за моята кола, а за автомобил с несъществуващ номер", разказва Иван Иванов. Когато се прибрал вкъщи, отворил сайта на АПИ бгтол, направи справка и с ужас установил, че има 20 глоби по 70 лева. 

„Пълен абсурд”: Шофьор с рекорден брой глоби заради сгрешена винетка "Да, сбъркал съм, но как пък цяла година никой не ме е уведомил, че нямам валидна винетка", ядосва се шофьорът. Той обяви, че ще си търси правата в съда.

Всъщност Иванов има късмет,  че тол системата все още е полусляпа - работят малка част от камерите, които трябва да бдят за нарушения. Иначе сигурно щеше да натрупа не 20, а 200 глоби по 70 лева, и щеше да дължи не 1400, а 14 000 лева. 

Впрочем Иван Иванов все още не е получил нито един фиш.  А без да са му "връчени" документите за нарушенията, той няма как да ги оспори. 

 

Фишовете - електронни, обработката - на ръка

Междувременно служебният министър на регионалното развитие, на чието подчинение са отговорните за пътните такса звена - тол системата, Националното тол управление и Агенция "Пътна инфраструктура", откри, че тол системата, описвана като последно чудо на технологиите, всъщност не смогва да обработва автоматично данните за нарушения и глобите и се налага чиновници да обработват на ръка електронно генерираните фишове. Така на практика шофьорите не  получава никакво известие, че са санкционирани, не си плащат глобите и трупат нови нарушения. В резултат на забавената обработка не са събрани 70 млн. лв.  -  от натрупани в рамките на година 200 000 необработени нарушения, съобщи на среща с медиите зам-.министър Захари Христов. Той поясни, че всеки ден се трупат по 2500-3000 нови фиша, които не стигат до нарушителите, защото 15 души обработват ръчно информацията.

 

Важно за глобите

При установено нарушение системата показва датата и часа на извършването му, регистрационния номер на превозното средство, както и стойността на компенсаторната такса, която собственикът може да заплати, за да не бъде санкциониран с по-голяма глоба. Системата дава информация и за точното местоположение на камерата, регистрирала нарушението.

Статусът на нарушението може да бъде:

- „постъпило“, когато данните са въведени в електронната системата;

- „в процес на обработка“ за електронен фиш;

- „връчен електронен фиш“

- „платена компенсаторна такса“. 

 

"Справочник"

При движение по републиканската пътна мрежа без платена пътна такса – електронна винетка или тол такса, както и при грешно декларирани данни за превозното средство, на нарушителите се дава възможност да платят компенсаторна такса в 14-дневен срок от установяването на нарушението. По този начин собственикът или шофьорът на превозното средство, с което е извършено нарушението, се освобождава от административно-наказателна отговорност. Нарушителите се санкционират чрез електронен фиш, който се обработва и издава в отсъствието на водача, или на пътя в момента на установяване на нарушението от специализираните екипи на Националното тол управление (НТУ).

Електронният фиш е документ за наложена глоба за движение по републиканската пътна мрежа без платени пътни такси, установено чрез стационарните контролни рамки. Той се издава на собственика на превозното средство, вписан в документите за неговата регистрация. В 14-дневен срок след получаване на електронния фиш, нарушителите също имат право да платят компенсаторна такса, за да избегнат по-висока санкция и прекратяване на административно-наказателна процедура.

Ако не платят компенсаторна такса, на нарушителите се налага акт за установяване на административно нарушение и глоба от 300 лева за леките автомобили и от 750 лв. до 3000 лв. при тежкотоварни превозни средства.

 

Какви са компенсаторните такси 

Лек автомобил до 3,5 т

70 лв.

Товарен автомобил над 3,5 т до 12 т

150 лв.

Товарен автомобил над 12 т с 2-3 оси

450 лв.

Товарен автомобил над 12 т с 4 и повече оси

750 лв.

ППС за превоз на пътници с повече от 8 места до и над 12 т

150 лв.

 

 

 


 

 

 

 

 

Полурешение

Доскоро дори нямаше процедура, по която, ако човек е сбъркал буква или число в номера на автомобила при попълването на данните за е-винетката, да поправи грешката. Налагаше се невнимателният собственик на автомобила да плаща повторно, за да се снабди с валиден електронен документ за платена пътна такса. Сега има ред за корекция, така че човек да не плаща повторно - но само ако винетката със сбъркания номер е била издадена за несъществуващ в регистрите автомобил.  

 

Още

Комитова иска да вдига пътните такси

19.10.2021

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

3142
Ел. фишове за над 74 млн. лева са издадени за половин година

05.09.2021

2196
Ако не са винетките, държавното тол управление ще фалира

08.07.2021

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

5173