Медия без
политическа реклама

Шефът на БАХБ се оправда със заместника си за договора с "Евролаб"

10 Окт. 2022
Христо Вълчанов
Христо Вълчанов

 

Държавната лаборатория за фитосанитарен контрол на граничния пункт "Капитан Андреево" ще заработи най-рано след 6 месеца. Дотогава пробите ще се носят в Централната лаборатория за химическо изпитване и контрол (ЦЛХИК) в София. Частната "Евролаб" няма да се върне на границата.  Това заяви новият стар шеф на БАХБ Христо Вълчанов пред бТВ. 

Вълчанов вече бе директор на БАХБ по време на служебния кабинет на Стефан Янев и именно по време на неговото управление бе подписан нов 10-годишен договор с частната лаборатория. Това се случи на 31 декември 2021 г. вечерта въпреки изричната заповед на тогавашния земеделски министър договори да не бъдат подписвани. 

Предишният директор на БАБХ Христо Даскалов отстрани "Евролаб" през пролетта от контролната дейност на граничния пункт "Капитан Андреево" заради съмнения за фиктивен контрол, сигнали за корупция и данни за ощетяване на държавния и обществения интерес. "Евролаб" обаче обжалва в съда всички разпореждания и част от тях са спрени или отменени от съда. Новината, че Вълчанов отново е назначен за шеф на БАХБ и ще отговаря пряко за фито-санитарния контрол на границата с Турция отстраненият наскоро проф. Дасколов коментира така: "Връщането на старите корупционни схеми започна още преди ГЕРБ да са изпълнили отговорността си да направят редовно правителство''. 

Днес новият стар шеф на БАХБ Христо Вълчанов се оправда, че не той, а неговият заместник Николай Роснов е подписал договора с частната фирма. Това се случило в деня, в който Вълчанов бил уволнен, като преди това от 20 декември той излязъл в болнични заради огромния натиск да бъде отстранен. "Просто не издържах", каза Вълчанов.

Сега обаче се чувствал здрав да поеме ръководството на БАХБ, защото имал концепция и подкрепата на министъра на земеделието Явор Гечев. "Трябва първо държавата да се подготви със своя лаборатория с необходимия капацитет, който да може да поеме пиков превоз на плодове и зеленчуци, какъвто предстои от октомври - по 80 проби се взимат на ден. Докато проф. Дасколов избърза да закрие частната лаборатория", разясни своята концепция Вълчанов.

Той коментира и как решението на МС да обяви пункта на границата за част от националната сигурност ще промени работата там: "Достъпът до съоръженията на БАХБ ще бъде филтриран от ДАНС. При най-малките съмнения за минали действия или досие служителите няма да бъдат допускани до пункта. Освен това ще има по-добра наблюдаемост на трафика".

"Работим усилено да построим и оборудваме държавната лаборатория на "Капитан Андреево". Стартирало е проектирането, одобрението на проектите по ЗОП, закупуването на машини и съоръжения и акредитацията на държавната лаборатория" каза Вълчанов. По думите му в момента няма хора на "Евролаб" на границата, дори и товаро-разтоварните работи на камионите се вършели от служители на БАХБ. Заради това неизпълнение на съдебни решения БАХБ търпяла санкции. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата