facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Ресторантьорите са бесни, че алкохолът остава с 20 % ДДС

Бебешките храни и памперси също ще се облагат с 9% ДДС
Обновена
3 772
 Илияна Кирилова

Бебешките храни и памперси също ще се облагат с 9% ДДС от 1 юли като временна антикризисна мярка, въведена заради кризата с коронавируса. Това гласуваха единодушно депутатите от бюджетната комисия при второто четене на промените в закона за ДДС.

Предложението е на ДПС и то бе отхвърлено при първото гласуване на законопроекта в пленарна зала. Сега обаче вносителите Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Йордан Цонев предлагат по-подробно разписан текст кои детски храни да бъдат с по-ниска ставка. Това са адаптираните бебешки млека и прахообразни каши, както и пюретата за бебета и малки деца в опаковки до 250 г - плодови и зеленчукови, с месо и с риба. В закона ще бъдат описани точно кодовете на тези храни според номенклатурата на ЕС. С 9% ДДС ще бъдат и памперсите. 

С намалена ставка от 9% ще са също така ресторантьорските и кетъринг услугите за доставка на приготвена и неприготвена храна, като изрично се посочва, че това няма да важи за вино, бира и високоалкохолни напитки. Уточнява се също така, че под "храни" се разбира дефиницията, дадена в еврорегламент № 17812002, която включва и всякакви безалкохолни напитки, включително вода.

Изключването на виното и бирата от по-ниското облагане ядоса представителите на ресторантьорския бизнес, които присъставаха на заседанието. "Тласкате сектора към пропастта. С премиера сме се договоряли за съвсем различно нещо. Идеята беше антикризисна подкрепа на бранша, който е най-пострадал от пандемията", обяви председателят на Асоциацията на ресторантьорите в България Ричард Алибегов.

От бранша посочиха, че баровете и дискотеките на практика няма да получат никаква подкрепа, защото в тях не се предлагат храни, а безалкохолните напитки са само 20% от оборота им. "С увеличаването на минималните осигурителни прагове за работещите тези заведения на практика изпадат в още по-тежко положение", каза Атанас Димитров от Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация.

"С тези мерки ще преобърнете баровете в шкембеджийници, а дискотеките в детски кухни", обърна се към депутатите от ГЕРБ лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Като собственик на заведение, той обяви, че има частен интерес да настоява също за 9% ДДС за виното и бирата. Това предложение обаче не получи достатъчно подкрепа.

Този път на заседанието на бюджетната комисия участва нейният председател Менда Стоянова. При първото четене на промените в Закона за ДДС тя демонстративно не присъства в знак на несъгласие с въвеждането на по-нисък ДДС за заведенията. Сега обаче гласува намалението заедно с това на книгите и бебешките храни.

Депутатът от БСП Румен Гечев попита представителите на Министерството на финансите как може да се контролират продажбите на бебешките пюрета, защото всеки може да ги купува и да ползва преференцията. "Пробвали ли сте детско пюре. Пробвайте и няма да повторите", отговори Менда Стоянова. После обясни, че те са със специфичен вкус и консистенция и "само на някои престарели баби ще свършат работа".

"Не може да очакваме обаче да падне цената на пюретата", призна Стоянова. В същото време около 40 млн. лв. по-малко ще влязат в бюджета от намаляването на налога за бебешките храни и памперси, показват разчетите на вносителите от ДПС.

Спор в бюджетна комисия предизвика предложения от ГЕРБ минимален осигурителен праг от 610 лв. в сектор "Ресторантьорство и хотелиерство" за професиите, неизискващи специална квалификация. Първоначалният вариант предвидаше осигуряването да става върху не по-малко от 800 лв. като мярка за изсветляване на действителните заплати в туризма. Това бе и договорката между премиера Бойко Борисов и ресторантьорите - по-нисък ДДС срещу по-високи осигуровки.

"За професии като пиколо, камериерки, хигиенисти, миячи на чинии и помощници в кухня, няма как да искаме заплати от 800 лв., каквито се дават за други професии с изисквания за квалификация", обясни депутатката от ГЕРБ Светлана Ангелова. Тя твърди, че не е възможно сервитьори, бармани и готвачи да бъдат назначавани на минимални заплати. От "Воля" обаче показаха номенклатурата за професиите според, която готвачите в заведенията за бързо хранене попадат точно в групата на най-ниско платените работници. От КНСБ също опонираха, че масово сервитьорите се осигуряват на минимални заплати.

В крайна сметка бюджетната комисия гласува за ръководните позиции в сектор "Ресторантьорство и хотелиерство" осигурителният праг да се увеличи на 1266 лв., а за отделните видове специалистите - на 1090 и 800 лв. За професиите, неизискващи специална квалификация, осигурителният праг остава 610 лв.

Минималните осигурителни доходи в туроператорската дейност остават непроменени, където за половината позиции сумите са 610 лв. Причината е, че за туроператорите и туристическите агенции няма да има намаляване на ДДС. Така и не стана ясно защо управляващите решиха да подкрепят само ресторантьорите, но не и туристическите агенции, който също са принуден напълно да спрат дейност заради пандемията.

По предложение на ГЕРБ депутатите от бюджетната комисия гласуваха от тази есен да се отпуска еднократна помощ от 250 лв. на всички осмокласници от бедни семейства. По подобие на помощите за първокласниците парите ще се дават на тези ученици, в чиито семейства средният месечен доход на човек е до 450 лв. "Ще бъдат подпомогнати близо 44 000 деца от общо 67 000, които се очакват да запишат осми клас тази есен", обяви Светлана Ангелова. Според обясненията й на тази фаза от учебния процес отпадали най-много ученици, а заради коронавируса финансовото състояние на бедните домакинства се е влошило още повече. 

"Прилича ми повече на предизборен ход, затова БСП няма да го подкрепи", заяви червеният депутат Румен Гечев. 

Още в четвъртък промените в Закона за ДДС ще влязат за окончателно гласуване в пленарна зала. По-ниските ставки на налога, както и промяната в минималните осигурителни прагове, трябва да влязат в сила от 1 юли.

24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Малко магазини свалиха цените след падането на ДДС

03.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

1867 6
Ресторантьорите са недоволни от половинчатото сваляне на ДДС

01.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

2925 11
Не всички заведения на самообслужване ще прилагат 9% ДДС

30.06.2020

МИЛА КИСЬОВА

1691 6

Коментари

vasilevil

Както върви всичко ще мине на 9%

Каубой
снимка на Каубой

Да, ще има и за бентлита и за роЛс - ройси. Каращите Майбах са бедни голтаци като губернатора на Якутия, живеещ впрочем в Лондона града. Що тъй бе цорапи гриини? Ем, у мама мецанка, ем се кефи на острово.ААА, понял. Той ще е поредния предател на кгб -кия строй. Наказание! Идут гру наши люди.

vasilevil

Само руснаци ти ходят в главата.

Каубой
снимка на Каубой

Ами огледайте се около себе си. Руснак, комунист, руснак, комунист. Лъжа ли?:)

Solace

С премиера сме се договоряли за съвсем различно нещо

Да няма после мазнокосият АлиБабегов да пуска комикси как са се "разбрали" с премиера и какво са обещавали...

TRENDA

👍

Хулиган

Бебешките храни и памперси също ще се облагат с 9% ДДС...

Панаир на демагогията!

Замириса на избори и наддаването почна.

Училище ще ви построим и деца ще ви направим!

Ако са се загрижили за предотвратяване на демографската катастрофа, този процент трябва да е НУЛА...

http://www.drago.info/index.php/2018/05/05/nsbop/

xantip

Госпожо/госпожице Кисьова,"памперс"е една от марките детски пелени за еднократна употреба.Както сте написала статията излиза,че намалената ставка ДДС е само за марката "Памперс",а за другите тя не важи.Да не говорим,че това е един вид безплатна реклама,или не е безплатна?

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Едва ли е реклама. Няма толкова акъл. И до днес у нас на челния товарач казват "Фадрома", а и елктрическите пиана са "Йоника."

mamut

а копирната машина е ксерокс

Stern

И защо са бесни? Те не го плащат ДДС-то, плащат го купувачите.

На ресторантьорите им е транспениса дали е 20%, 9% или 0%.

А, да, в български условия сме, т.е. като намалят ДДС ще си приберат разликата. А тя не е малка - при 300% надценка на ракията, 11% си е сума.

Каубой
снимка на Каубой

Я вол, майн хер!

PlaNed
снимка на PlaNed

Надявам се, знаете, че това не е последно?!

Циркът продължава и очаквайте включване!

Slava
снимка на Slava

"Прилича ми повече на предизборен ход, затова БСП няма да го подкрепи", заяви червеният депутат Румен Гечев."

 

😂😂😂😂

Каубой
снимка на Каубой

Даа, вярвам аз на др. Гечев. Имах удоволствието и един от родата му да ми е бил  партиен секретар, после и директор. Най паче ВерваМ на БКП/БСП - партията на милионерите.

Domi

Във ОК/Англия/ всичко свързано с непълнолетни деца...храни, дрехи, аксесоари..колички детски столчета и др .са с нулеви ставка ДДС, лекарствата са с нулева ставка ДДС, ел. енергията, водата и газта за битови потребители са 5 %...

Във България Лукойл не плаща данъци, Дънди Прешъс изнася концентрата със злато  безвъзмезно/безконтролно за Турция...не се знае какво количество добива и обработва....и още и още....а нашите мишоци смятат колко ще вземат от бедняка..    

kaily
снимка на kaily

На запад детските стоки и храни, лекарствата, книгите са с нулеви ставки.

У нас мутробизнеса е с намалени ставки и децата и болните опират пешкира.

 

PlaNed
снимка на PlaNed

"Не може да очакваме обаче да падне цената на пюретата", призна Стоянова.

И какво се получава, че Мента потвърждава думите на Гечев, че това е само една нескопосана PR акция за лофко ловени на гол бахур?! 

kaily
снимка на kaily

Те деца не са нужни на България. Ресторантьори са нужни.

проклета измет

Bozhilko

Толкова ли нямаше снимка на бесен ресторантьор, много исках да видя такава.

geo_19

Надписът на капачките на бурканчетата "GERBER" шега ли е?

Каубой
снимка на Каубой

Явно нямате контакт с ползващитe тези бурканчета. :)

Жозефа
снимка на Жозефа

Надписът на капачките на бурканчетата "GERBER" шега ли е?

 

https://www.nestle.com/brands/allbrands/gerber

Dirk Struan

Ще минат десетина години и някой друг ще бяга в Дубай да ни обяснява за данъците кога и колко се гласували...

Влез или се регистрирай за да коментираш