Медия без
политическа реклама

Ремонтни тапи ще запушат Дунав мост при Русе за 2 години

От 11 до 15 юни аварийно ще се кърпят дупки, а през юли започват същинските строителни дейности

След като няколко автомобила спукаха гуми заради зейнала дупка на Дунав мост, областното пътно управление в Русе предприе обезопасяване на района в началото на май Мястото е сигнализирано и оградено със знаци, които указват проблемния участък.
След като няколко автомобила спукаха гуми заради зейнала дупка на Дунав мост, областното пътно управление в Русе предприе обезопасяване на района в началото на май Мястото е сигнализирано и оградено със знаци, които указват проблемния участък.

Авариен ремонт на Дунав мост при Русе, който започва от днес, ще предизвика огромни тапи на и без това известното с километричните си задръствания съоръжение. Ремонтът обаче е дългоочакван, за да закърпи дупките по трасето, които чупят колите и застрашават живота на шофьорите.

За целта от 11 до 15 юни се променя организацията на движение на Дунав мост при Русе, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". За изкърпването на настилката поетапно ще бъдат затваряни малки участъци, по които ще се извършват дейности, като трафикът ще се пренасочва в свободната лента. Дейностите започват в платното в посока Гюргево от граничния пункт и ще се извършват само през деня. През нощта няма да има ограничения за преминаване през съоръжението. Трафикът ще се регулира от пътни знаци и сигналисти.

Наскоро тв репортажи показаха огромни дупки в българския участък на моста. Причина за появата им е основно остарелият бетон на панелите, макар че отговорните институции се опитаха да хвърлят вината върху интензивния трафик и големите количества валежи паднали през последните два месеца. Статистиката сочи, че за денонощие през мостовото съоръжение в двете посоки преминават близо 2800 превозни средства, като голяма част от тях се пада на тежкотоварния трафик.

От въвеждането на съоръжението в експлоатация - преди 70 години ("Мостът на дружбата" е пуснат в експлоатация през юни 1954 г.), досега основен ремонт не е извършван. Преди 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена частично хидроизолацията и асфалтовата настилка.

За нуждата от основен ремонт се говори от повече от 15 години. Дори през 2008 г. министрите на транспорта на България и Румъния договориха съвместно да извършат ремонта на единствения тогава мост между двете страни. Румъния изпълни своята част от договорката и през 2015 г. направи основен ремонт на пътната и железопътната част на моста в нейния участък, като това й струваше около 30 млн. евро. България обаче се задоволи с частични ремонти.

Всъщност започващото днес аварийно изкърпване на настилката на моста, което ще протече до 15 юни, се предприема, за да може да не се спира напълно движението, когато през юли се предвижда да започне най-после основният ремонт на съоръжението.

По време на основния ремонт строителните работи ще се изпълняват поетапно на участъци, така че превозните средства ще преминават двупосочно в платното, в което не се работи. Трафикът ще се регулира със светофар. Ще се работи ежедневно по 10-12 часа на ден, през светлата част от денонощието, информират от АПИ.

Техническият проект за ремонт на съоръжението предвижда цялостна подмяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи, маркировка и др. Изпълнител на основния ремонт на Дунав мост е ДЗЗД „Дунав мост". Стойността му е 44.877 млн. лв. с ДДС. Срокът за изпълнение на строителните работи по договор е 730 дни.