Quantcast

Медия без
политическа реклама

Предлага се само три вида хляб да бъдат с 0% ДДС от 1 юли

Отстъпката от 25 ст. за всеки литър гориво ще се ползва след представяне на свидетелството за регистрация на автомобила

Pixabay
Само хляб "бял", "Добруджа" и "типов" по стандартите на БАХБ ще бъдат с 0% ДДС от 1 юли

Три вида хляб ще бъдат с 0% ДДС от 1 юли - хляб "бял" съгласно стандарт № 02/2011, "Добруджа" съгласно стандарт № 03/2011 и "Типов" съгласно стандарт № 04/2011, утвърдени от БАБХ.

Това става ясно от допълнителни текстове в законопроекта за актуализация на държавния бюджет, който трябва да бъде обсъждан в понеделник на второ четене в бюджетна комисия, а в сряда и в плерарна зала.

Уточнителните текстове се правят от депутати от "Продължаваме промяната" заедно с председателя на бюджетна комисия Любомир Каримански от ИТН. В законопроекта за актуализация на бюджета на правителството, приет на първо четене в НС, не е прецизирано за кои видове хляб от 1 юли 2022 г. до 1 юли 2023 г. се въвежда 0% ДДС. Това предизвика доста коментари за широко отваряне на вратата за данъчни измами и за опита на най-различни храни да се представят като хлебни изделия, за да не се плаща налога.

Сега депутатите от ПП предлагат да се въведе и дефиниция за понятието "хляб". А тя е: продукт, който се получава от изпичането на тесто, получено от смесването на пшенично брашно или от друга зърнена култура, самостоятелно и в комбинация, и вода, със или без добавяне на сол, втасало с помощта на хлебна мая или закваска и технологични добавки (при необходимост).

ОТСТЪПКАТА ПРИ ГОРИВАТА

Между първо и второ четене същите вносители предлагат и подробни текстове как ще се ползва отстъпката от 25 стотинки за горива. От уточняващите текстове става ясно, че собствениците на автомобили и  мотоциклети трябва да представят при зареждане на бензиностанция свидетелството за регистрация на МПС. Търговецът, от своя страна, издава разширен касов бон, в който се вписва регистрационният номер на МПС-то и се отразява предоставената компенсация като отстъпка от продажната стойност на зареденото гориво.

25 стотинки отстъпка ще се ползват за всеки зареден литър бензин A95 (с код по KH 2710 12 45), дизел (с код по KH 2710 20 11) или пропан-бутан r (LPG) (с код KH 2711 12 11, 2711 12 94, 2711 12 97, 2711 13 97 u 2711 19 00), както и за всеки зареден килограм метан (c код по KH 2711 21 00 2711 11 00). Компенсацията ще се предоставя както при заплащане в брой, така и с банкова карта - дебитна или кредитна. Тя ще може да се ползва и от лица, които не са собственици, но са вписани в свидетелството за регистрация като ползватели.

Вносителите на законовите разпоредби твърдят, че не се налага промяна на софтуера за отчитане на продажбите в бензиностанциите, която да изисква одобрение от БИМ. Затова напълно възможно било мярката да влезе в сила от 1 юли.

Шефът на НАП Румен Спецов също потвърди днес пред БНР, че приходната агенция е готова веднага да започне да изпълнява мярката. "Планът е готов, но не искам да вляза в подробности, докато не видим дали това нещо ще бъде прието. Чисто хипотетично, ако кажем, че утре актуализацията на бюджета се приеме, от 1 юли НАП има възможност да администрира тези 25 стотинки помощ", каза Спецов.

Антикризисната мярка за компенсиране на част от разходите при зареждане на горива обаче ще създаде доста допълнителна работа за търговците. Те ще трябва да водят отделни отчети за разширените фискални бонове с отстъпки, както и всеки месец ще съставят протокол за намаления ДДС за тези продажби. Около 150 млн. лв. по-малко в бюджета от ДДС и акцизи очаква финансовото министерство през втората половина на годината заради отстъпката при горивата.

 

Ключови думи:

ДДС, хляб, отстъпка, горива

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?